Home Info Železara Smederevo tema tajnih pregovora u Briselu

Železara Smederevo tema tajnih pregovora u Briselu

by redakcija

Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, održanih početkom decembra, na kojima su učestvovali predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije, piše list Politika. Predstavnici Srbije uveravali su Evropsku komisiju da kineski Hestil, koji je letos preuzeo većinsko vlasništvo u Železari Smederevo, nema nameru da koristi srpsku železaru za reeksport čelika iz Kine u Evropu.

Na dnevnom redu poverljivih razgovora na relaciji Beograd–Brisel bile su dve teme: pitanje državne pomoći smederevskoj čeličani i antidamping istraga koju je EK pokrenula kako bi utvrdila da li je bilo prodaje čelika ispod cene.

Detalji tog razgovora čuvaju se u tajnosti, ali ono što može da se čuje jeste utisak naših pregovarača da „je sve proteklo u našu korist”. Ipak, drugi izvori kažu da je reč o komplikovanim procesima.

Evropska unija je još letos, nekoliko dana pošto je kineski Hestil zvanično preuzeo smederevsku Železaru, pokrenula istragu protiv Srbije zbog nezakonitog snižavanja cene čelika.

Tada je saopšteno da EU neće dozvoliti da "nepravedna konkurencija" ugrozi evropsku industriju koja posrće zapljusnuta jeftinim uvozom.

"Ne možemo dozvoliti da nepravedna konkurencija, u vidu veštački jeftinog uvoza, ugrozi našu industriju. Odlučna sam u tome da iskoristim sva raspoloživa sredstva kako bi naši trgovinski partneri igrali po pravilima", pisalo je u saopštenju evropske komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrem.

Kina drži oko polovinu globalne proizvodnje čelika, ali je domaća tražnja značajno usporila zbog slabljenja tempa rasta nacionalne privrede.

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!