Home Info Završena obnova fasade Vile Obrenovića

Završena obnova fasade Vile Obrenovića

by redakcija

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa završila je sredinom novembra realizaciju projekta sanacije svih fasada Letnjikovca Obrenovića na Plavincu kod Smedereva.

Nakon sanacije stepeništa u proleće 2017. godine, pod konzervatorskim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo realizovani su tokom jeseni i radovi na obnovi fasada koji su pored sanacije oštećenih ravnih površina obuhvatili i sanaciju vučene i livene plastike, bojenje kompletne fasade, zamenu olučnih vertikala i spuštanje temelja južnog fasadnog zida zapadno od trema.

Spomenik kulture Letnjikovac Obrenovića na Plavincu kod Smedereva prema Uredbi Vlade RS ima status reprezentativne zgrade za potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Republiku Srbiju. U svojoj istoriji je imao nekoliko većih rekonstrukcija, pa je tako jednospratni letnjikovac kneza Mihaila iz 1865. godine nakon trideset godina dogradila kraljica Natalija po projektu arhitekte Jovana Ilkića, da bi današnji izgled dobila u vreme Josipa Broza Tita, kada je povodom održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine letnjikovac u potpunosti preoblikovao arhitekta Bogdan Bogdanović.

Radove na sanaciji fasada izvodila je firma GP „Morava“ d.o.o. iz Kruševca u periodu septembar – novembar 2017. godine.

Izvor: http://spomenicikulture.org.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!