Home Zanimljivosti Zašto deca grickaju nokte?

Zašto deca grickaju nokte?

by redakcija

Grickanje noktiju vrlo je neprijatna navika, koja može da bude uzrok različitih infekcija, posebno u letnjem periodu, kada deca provode više vremena napolju, pa su im i ruke prljavije nego inače.

 

Pedijatri tvrde da veliki broj dece u jednom periodu gricka nokte, ali da ukoliko to duže potraje postoji neki problem. Mališani grickaju nokte kada su napeti, kada ih nešto muči, boje se ili su nezadovoljni. To je jedan od načina na koji se bore sa negativnim emocijama koje nisu u stanju drugačije da iskažu i prihvate. 

Stručnjaci savetuju da ne čekate da dete samo prestane da gricka nokte već da mu pomognete. Što pre to učinite, to bolje, jer što se navika duže zadržava i, što je dete starije, teže će je se osloboditi. 

Prvo što treba da uradite je da saznate uzrok ove neprijatne navike. Posmatrajte dete i pokušajte da nađete neki obrazac kada gricka nokte. Možda to radi samo kada je napeto, ili, možda, kada je gladno ili umorno. Kada shvatite šta je uzrok, razgovarajte sa detetom o tome, pružite mu utehu, razumevanje i ljubav. 

Redovno secite mališanima nokte, jer se događa da neka deca grickaju nokte zato što su im krti, lome se, grebu ih, zakače se za stvari koje uzimaju, smetaju im zanoktice… Normalna reakcija deteta je da proba toga da se reši, pa je zbog toga higijena i redovno sečenje od presudnog značaja. 

Nemojte stalno opominjati dete da ne gricka nokte, već pokušajte da mu preokupirate pažnju nečim drugim. Neka deca grizu nokte jer su uzrujana i nestrpljiva. Ali, ako imaju zanimaciju, to će im skrenuti misli. 

Možete, na primer, da nabavite male krpene lutkice koje se stavljaju na prste i da pravite predstavu. Dete se neće ni setiti da grize nokte. Grdnja ne pomaže, jer će neka deca intenzivirati grickanje baš zbog toga što im stalno prigovarate. 

Ako je mališan dovoljno veliki da sa njim može da se razgovara, objasnite mu da je to ružna navika koja može da ima i zdravstvene posledice. Kažite mu, na primer, da će mu se drugari smejati što to radi. 

Postoje i sredstva za odvikavanje, to su uglavnom gorki rastvori koji se mažu na noktiće. Kada dete stavi prst u usta, ukus će biti grozan, pa kod velikog broja mališana ova metoda pokaže izuzetne rezultate. 

Najvažnije je da detetu pružite mnogo ljubavi, pažnje i vremena, jer su osnova ove navike psihološke ili emocionalne smetnje. Potrudite se da dete oseti da je voljeno, da se u svojoj kući oseća sigurno i zaštićeno. 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!