Home ZanimljivostiTehnologija Ubuntu planira da odbaci X.Org i pređe na Wayland

Ubuntu planira da odbaci X.Org i pređe na Wayland

by redakcija
wayland

Iznenađujućim odlukama iz Canonical-a nikada kraja: na osnovu Shuttleworth-ovog bloga se da zaključiti da se planira zamena x (display) servera koji je do sada, po default-u, na svim Linux sistema, X.Org sa novim Wayland displej serverom. Ova promena se svakako neće desiti odmah, odnosno sa prelaskom na Unity u Ubuntu-u 11.04, ali je moguća promena već od verzije 11.10, svakako od 12.04(LTS). Dakle, uskoro ćemo imati Ubuntu sa Unity grafičkim okruženjem i Wayland displej serverom.

wayland.pngWayland je minimalistički OpenGL display server koji se razvija od 2008. godine. Trenutno, Wayland se ne kotisiti ni na jednoj Linux distribuciji (nije ni bilo moguće zbog slabe hardverske podrške). Prva distribucija koja će ga koristiti će verovatno biti MeGoo, odnosno Intel i Nokia MeeGo Touch (netbook varijanta), ali to nije baš klasični Linux OS pa će Ubuntu verovatno biti prvi.

Ovaj, još jedan, krupan korak koji će se desiti na najpopularnijoj Linux distribuciji će svakako imati odjeka i uticaja na dosadašnji ustaljeni sistem kreiranja klasničnih Linux distribucija. Samo je pitanje kakav. Ipak, sve promene se teško prihvataju iako se njihov značaj i uticaj, bilo loš ili dobar, ne može odmah sagledati.

Izvor: Linuxo.net

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!