Info Društvo
02.03.2015.

Spisak "prestupa" koje je napravio direktor Gimnazije

9e051f1dbf877e7fbe1c66c8c2b2e59b

Povodom spekulacija u javnosti i nedovoljnog informisanja građana Smedereva rečilo smo da razotkrijemo kakve je to prestupe učinio Milutin Vučković smenjeni direktor Gimnazije. 

U saopštenju za javnost, kolektiv Gimnazije u Smederevu podseća i na ono što je prethodilo njihovoj odluci da stupe u štrajk. 

Oni su na glasanju u septembru pružili apsolutnom većinom podršku Milutinu Vučkoviću kao kandidatu za direktora i u skladu sa tim ga je Školski odbor za direktora i imenovao.  

„Od tog trenutka, počinju tendenciozni pokušaji da se Vučković razreši funkcije: gradska inspekcija najpre brzometno predlaže razrešenje direktora zbog „nepravilnosti pri konstituisanju Školskog odbora“. Pri tome su zanemarena bar tri proceduralna koraka koja bi morala prethoditi ovakvom „rešenju“.“, navodi se u ovom saopštenju.

Koje su zaista greške u radu dovele do smene mr Milutina Vučkovića sa mesta direktora ove renomirane institucije?

1. Ogrešenje o „pravilnost“ pri konstituisanju Školskog odbora tiče se odluke  direktora da za izbor predsednika ovog tela konsultuje Nastavničko veće. Ova praksa nije navedena u pravilnicima, mada se nezvanično podrazumeva da u konstituisanju ovog tela bitnog za rad škole, mišljenje Veća nastavnika ima težinu. 

2. Osim ovog razloga, inspekcija navodi i sledeći:  direktor je, pored svojih poslova, zadržao i 4 časa nedeljno kao profesor, koje je obavljao ne primajući nadoknadu za to (pri čemu je uštedeo značajnu sumu novca državnom budžetu). Gimnazijski profesori ističu apsurdnost ove inspekcijske odluke, navodeći sledeći primer: profesor muzičke škole u Požarevcu nagrađen je Svetosavskom nagradom, a u obrazloženju, između ostalog, stoji i da je godinama besplatno držao časove! 

3. Građevinska inspekcija je, zatim,  ustanovila da jedna učionica nije dovoljno bezbedna za rad. Javnost ne zna da lokalna samouprava nije odobrila isplatu sredstava za saniranje te učionice. Ono što profesori ove škole naglašavaju je da lokalna samouprava godinama zanemaruje svoju zakonsku obavezu da finansiraju učešće učenika na takmičenjima, kao i da školi nije uplatila ni sredstva za: nabavku sredstava za održavanje čistoće i lične higijene, prevoz radnika, grejanje. Pitanje isplaćivanja jubilarnih nagrada, kao i izostavljanje učenika Gimnazije sa spiska onih koji treba da dobiju Svetosavsku nagradu, detalji su koji zaposleni u ovoj školi ističu kao primere nispunjavanja zakonskih obaveza lokalne samouprave prema ovoj instituciji.

"Kao epilog svega, razrešava se dužnosti onaj koji sve to sa uspehom amortizuje i uspešno vodi školu", naglašavaju štrajkači za SDCafe. Cilj borbe koju vode, kažu, nije da se odbrani jedan čovek, već princip.

U tom duhu, oni jednoglasno pružaju ovakav drastičan otpor nepravdi, koji će potvrditi svojom protestnom šetnjom i skupom, najavljenom za utorak u 12h, za čije odobrenje očekuju potvrdu u toku današnjeg dana. 

 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
Marija Svilar iz Niša
04.03.2015.
Bila sam učenica Gimnazije u Smederevu i od svih profesora, koji su bili izuzetni, u najsvetlijem sećanju mi je upravo profesor Vučko. Toliko puta sam svom sinu i prijateljima pričala o njegovim predavanjima. Mi, kojima je predavao, imali smo sreću da nam on bude profesor i da nešto od svoje posebnosti podeli sa nama. To, što je zadržao nekoliko časova, pokazuje kolika je njegova ljubav prema nauci i prema profesorskom pozivu. Bila bi prava šteta za gimnazijalce da te časove nije zadržao!
Plusic 6 Minusic 4
Missing
Slava
04.03.2015.
Zar vam nije jasno da ovoj novoj nije mesto tu?Pustite čoveka da radi svoj posao kao do sada(pa zar bi on bio tu 25 godina a da to nije zaslužio)
Plusic 3 Minusic 1
Missing
Sinisa
03.03.2015.
i ako ne znam ,,sta se iza brda valja,, jer su informacije oprecne , a i nisam sklon da verujem bezuslovno svima koji imaju ,,odrasle,, iterese, dakle vlastima , profesorima pa i roditeljima donekle , ali jedno je istorijska istina a to je : UCENICI SU UVEK BILI ISPRED SVIH NAPRED NABROJANIH , NAPREDNI , ISKRENI I POSTENI !!! ZATO PUNA PODRSKA ODLUCI DJAKA KAKVA GOD ONA BILA !!! Ja sam bivsi djak gen 1980 i yao mi je sto nisam sada sa vama ! SAMO NAPRED HRABRO !!!
Plusic 6 Minusic 0
Missing
xxxx
03.03.2015.
O cemu se ovde radi? Sve vas molim prekinite sa podmetanjima i ujdurmama. Pustite i dozvolite deci da idu u skolu i na predavanjima a vi profesori se zatvoite u skolu , tucite se argumentima i ne izlazite dok se ne dogovorite. Dosta nam je bilo svega i svacega. Zasto ste obrazovani kada ne postujete argumente kao silu vec silu kao argument. Ne uvlacite decu u anarhiju, i oni ce sutra biti profesori i uciti drugu decu....pustite vi i Jasnu i SNS, DS i PM...DOSTA BRE VISE !!!!!!!!!
Plusic 2 Minusic 14
Missing
zoro
03.03.2015.
Ko je ovaj deda? Zar nije vec u penziji? Ucenici za njega ne brinite. On je vec nasao novo radno mesto a vi samo setajte pa se sutra pitajte gde ste izgubili dragoceno vreme za pripremu za upis na fakultet.
Plusic 5 Minusic 18
Missing
jelena
03.03.2015.
ako je tacno, ja sam cula da je taj direktor naneo stetu skoli od 7.000.000, din jer je izgubio spor zbog nekog otkaza koji je dao nekom profesoru. Sada je pitanje ko ce to da plati?
Plusic 10 Minusic 19
Missing
И Деда Мраз постоји
03.03.2015.
Хм! Просветна инспекција? Да ли су те ,,неправилности" приметили и детектовали вечити стручњак, повучен из пензије Ненад Анђелић и Данијела Мандић, бивша учитељица, а такође стручњак над стручњацима за одстрел директора по наруџбини? Ако су они у питању, све ми је јасно.
Plusic 30 Minusic 3
Missing
Bez komentara
03.03.2015.
Mala ispravka za @Ivana_bivsa gimnazijalka: Ne barata nego manipuliše. Inače, "setiće" se Jasna ove dece kada postanu punoletna i steknu pravo glasa. Biće tu da im obeća svetlu budućnost, čim uđemo u EU, a to će se desiti u sledećem mandatu. Ako ne u sledećem, onda sigurno u onom tamo.
Plusic 18 Minusic 0
Missing
Profesor u penziji
03.03.2015.
ProfesorI Tehnicke i Ekonomske skole ,umasto sto se ovde zalite,boje izadjite sutra.Mozda se nesto promeni na bolje.
Plusic 21 Minusic 0
Missing
sasa
02.03.2015.
Nije se na vreme učlanio u Pokret za uništenje Smedereva, to mu je najveći prestup. Podrška Gimnaziji !
Plusic 21 Minusic 1
Missing
Ivana_bivsa gimnazijalka
02.03.2015.
Ovo je lakrdija! Da li oni misle da smo mi svi imbecilni pa ne shvatamo na kako glup nacin pokusavaju da ostvare svoje ciljeve?! Vreme je da ustanemo i da ponovo pistaljkama zvizdimo ulicama! Ljudi, za predsednika imamo coveka koji je KUPIO diplomu, i pored tog skandala svakodnevno saznajemo da je njihova glupost bezgranicna! Da ne pominjem premijera koji ima sindrom Boga te vice na novinare i preispituje ih umesto da odgovara na pitanja; uz to barata netacnim podacima. PROFESORI, ISTRAJTE!
Plusic 48 Minusic 0
Missing
цокић
02.03.2015.
Брату светосавска ,куми директорска фотелја,шта је следеће?
Plusic 45 Minusic 1
Missing
mile
02.03.2015.
Ma de oni iz tehnicke skole da se bune,ko ce onda da stancuje diplome?A inspekcija cuti!
Plusic 17 Minusic 4
Missing
Drugo sest
02.03.2015.
Mi vec mesecima trpimo ceo zid pun vlage, budji koji odvratno mirise i mesto da ucionica bude zagrejana mi moramo da otvaramo prozore da se ne bismo pogusili pa se smrzavamo... A tu gospodja Jasna cuti.
Plusic 36 Minusic 0
Missing
vlada
02.03.2015.
Grobar, je l' ti znas o kojoj se skoli radi uopste, ili si pao s Marsa? O cemu ti pricas, ko te je slagao to sine?
Plusic 9 Minusic 0
Missing
DR MR
02.03.2015.
Smeje vam se MACA
Plusic 7 Minusic 2
Missing
slavka
02.03.2015.
Velika podrska profesorima i ovoj pametnoj deci!
Plusic 38 Minusic 0
Missing
Analitičar
02.03.2015.
@Sintetičar Ja vam rekoh, a vi kako hoćete. Pozdrav.
Plusic 8 Minusic 2
Missing
legolas
02.03.2015.
Ako su vam uslovi rada u tehničkoj i ekonomskoj školi loši zašto se ne bunite nego ćutite.
Plusic 20 Minusic 0
Missing
markosd
02.03.2015.
Zasto niko ne spominje da je Vuckovic nezakonito otpustio svog kuma, koji je zbog toga tuzio gimnaziju i dobio spor. Epilog - budzet grada je olaksan za 5000000 dinara. Ne podrzavam otpustanje direktora jer je gimnazija u Smederevu jedna od najboljih obrazovnih ustavnova u Srbiji, ali za to postoji sud i tamo se to treba dokazati.
Plusic 18 Minusic 31
Missing
maturant
02.03.2015.
SUTRA SVI NA ULICE ,DA POKAZEMO KOLIKO SMO SLOZNI!
Plusic 39 Minusic 3
Missing
Gimnazijalac
02.03.2015.
Mi se mesecima gusili u gljivama, imali smo zid pun gljiva od kisa, dok se lokalna samouprava bavila skidanjem direktora sa pozicije, mi smo mogli da stradamo... Ko je ovde prestupnik?
Plusic 74 Minusic 1
Missing
Slava
02.03.2015.
Budite istrajni u svojim protestima jer Vučko to zasluzuje!
Plusic 63 Minusic 3
Missing
Zoran
02.03.2015.
A kada bi gradjevinska inspekcija dosla u tehnicku skolu zatekla bi kokosinjac!
Plusic 51 Minusic 1
Missing
Sintetičar
02.03.2015.
''Analitičar'' mnogo sluša Vivaldija!Podrška Direktoru Vučkoviću i hrabrim gimnazijacima.
Plusic 68 Minusic 5
Missing
Haos
02.03.2015.
Građevinska inspekcija je, zatim, ustanovila da jedna učionica nije dovoljno bezbedna za rad. Javnost ne zna da lokalna samouprava nije odobrila isplatu sredstava za saniranje te učionice. kao i da školi nije uplatila ni sredstva za: nabavku sredstava za održavanje čistoće i lične higijene, prevoz radnika, grejanje. Sta onda mi iz Ekonomsko Trgovinske Skole da kazemo za ovo? Samo sto nam ne padne plafon na glavu, wc je uzasan, a ucionice ledene u delu gde je restoran!!!!!!
Plusic 62 Minusic 2
Missing
Grobar
02.03.2015.
A to sto drzi privatne casove i sto obaraju ucenike ako ne idu na privatne casove kod njihovih kolega to nista ?
Plusic 17 Minusic 75
Missing
Bez komentara
02.03.2015.
Crveno-crna banda.
Plusic 58 Minusic 7
Missing
Analitičar
02.03.2015.
Ja ne razumem koji princip se brani. Ako je prekršen Zakon, obratite se Sudu. Verujem da niko ne ume tačno da objasni cilj okupljanja i šetnji. Na kraju će sve to da padne u vodu, jer je nakrivo nasađeno.
Plusic 27 Minusic 68
Dodaj komentar
703d18075d7c4ec85fcfae5251aca16d
Info Društvo
15.11.2019.
Srbija je ponudila na prodaju 22 vojna kompleksa koji nisu neophodni za funkcionisanje vojske.  Naskuplji je Carina u Smederevu koji je ponuđen za 2,4 miliona evra, objavila je danas Republičk...
Afa5a3ee598e5b99ed3427a6d6928010
Info Društvo
30.10.2019.
Dvanaest parova iz Smedereva, venčanih 1969. godine, proslavilo je zlatnu svadbu. Uz svadbenu tortu i muziku, evocirali su uspomene i otkrivali tajne pola veka dugog bračnog života. Pre pola veka, ...
A78509a36c9751c94a5430dacbc63eb6
Info Društvo
17.10.2019.
Bio jednom jedan radio...i zaista, kao što počinju mnoge bajke, takav je bio radni i životni vek svih nas, koji smo proveli godine/decenije u Radio Smederevu. Iako se novinarskim poslom ne bavi...
1528352c217d587505720ed840aa80b3
Info Društvo
23.09.2019.
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je danas, povodom, kako je ocenilo, zlonamernih spekulacija, da kineski policajci u Srbiji neće primenjivati policijska ovla&scaro...
90532a6856400a2d30f40ea9966f9452
Info Društvo
15.09.2019.
Od 13. do 15. septembra su širom Srbije organizovani različiti događaji u okviru Festivala demokratije čije pokretanje i podršku potpisuje organizacija CRTA. Festival se ove godine održa...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 786
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300