Info Ekologija
01.04.2019.

Šljaka gorući problem

4be5a6068e93a4179014de0366bf9c37

Ogromna brda šljake kod šeste železarine kapije godinama su rak-rana za meštane okolnih sela, a naročito za meštane Vranova, gde je i lagerovan ovaj nusproizvod iz proizvodnje čelika. Ipak, najgore je stanarima petnaestak kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini ovog ulaza u fabriku, okružene crnim „planinama” i bukvalno prekrivene prašinom. Kažu, nema kome se nisu žalili, bunili se, protestovali, blokirali put, ali uzalud. U utorak su se ponovo okupili i svojim vozilima sprečili ulazak kamiona koji već dve godine odvoze šljaku ali, kako tvrde, dižu još veću prašinu, ne vodeći računa o okolini.

– Ovde protutnje kamioni i dve hiljade puta dnevno, odvoze i vraćaju se, a ne poštuju raniji dogovor da se teret prevozi pokriven, da se asfalt pere svakodnevno. Zamislite koliko prašine i drugih opasnih materija leti s otvorenih kamiona. S bivšim prevoznikom postigli smo kompromis da pere put i kvasi teret da ne leti prašina, a sada to više ne važi – kaže Saša Rakić, čija kuća se nalazi nedaleko od brda šljake.

Blokada kapije prekinuta je posle nekoliko sati, nakon obećanja gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović da će ih primiti na razgovor. Juče je održan sastanak u prisustvu inspekcijskih službi, ali prevoznici, koje angažuje „Železara Smederevo DOO”, od pre dva meseca u stečaju, nisu se odazvali, pa je za danas dogovoren sastanak s njima.

– Grad će u saradnji sa „Železarom DOO” i kompanijom HBIS učiniti sve da se ispune zahtevi meštana da se pri izvoženju šljake stavlja cirada na kamione, da se tokom dana put prska vodom, a uveče pere. Razmatramo i zahtev da se šljaka ne izvozi 24 časa. Najkasnije za mesec dana ponovo ćemo se sastati s meštanima – kaže za „Politiku” gradonačelnica Avramović.

Koje firme su angažovane za transport šljake, ne zna i upućuje nas na „Železaru Smederevo DOO” u stečaju. Ne može tačno ni da precizira do kada će ova brda biti uklonjena iz naseljenog mesta na lokaciju Jelen Do, koja je za to određena ali, kaže, radi se na tome u saradnji s Vladom Srbije.

– Verujem da će se to brzo rešiti, ali nešto što godinama postoji, ne može se preko noći ukloniti. Izgradnjom nove pruge tokom ove godine, ruda se više neće uvoziti kamionima i neće prolaziti tim putem. Šljaka će se prerađivati, naći svoju dalju upotrebu u građevinarstvu, i ta brda će polako nestati – navodi Avramovićeva.

Meštani, međutim, zameraju i Kinezima što, kako tvrde, šestu kapiju pored svega koriste i za dopremu rude s Dunava, ali i što ovde lageruju i novu šljaku iz proizvodnje.

– Pored pet kapija oni ovuda dovoze rudu, nepokrivenu. Imam slike kako teret dva metra strči iznad kamiona, leti na sve strane. Nama je život uništen, bašte ne uspevaju, kuće držimo zatvorene, ne smemo da sedimo napolju. Više se ne meri ni stepen zagađenja, mi smo životno ugroženi, a u zavisnosti od vetra celo selo je u opasnosti – ogorčen je Saša Rakić, tvrdeći da s Kinezima iz HBIS-a nikakvu komunikaciju nisu imali do sada.

Iz kompanije HBIS do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor na pitanja „Politike” u vezi s problemima oko šljake. Na drugoj strani, niko ne spori da ta kompanija nije ni nadležna za izmeštanje nusproizvoda nagomilanog još iz vremena „Ju-Es stila”, već da je to na sebe u startu preuzela „Železara Smederevo DOO”. To što je HBIS nastavio da lageruje šljaku u Vranovu, sva je prilika, dogovoreno je prilikom kupovine železare.

– Brda su se dosta smanjila, ali i dalje proizvodnja teče i još se tu lageruje šljaka. Plan je da se u budućnosti direktno iz proizvodnje vozi u preradu jer šljaka je neka vrsta građevinskog materijala – kaže Avramovićeva. Nakon podsećanja da je još pre dve godine meštanima rekla da je angažovana firma koja će šljaku reciklirati i voziti, bez lagerovanja, opet nas je uputila na „Železaru” u stečaju.

Bivši direktor te firme odgovorio nam je da od stečaja više ne radi tamo, te da je sada nadležna Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Analiza štetnosti

Iako meštani tvrde da se ne vrše ispitivanja štetnosti šljake, gradonačelnica je izričita da se redovno uzimaju uzorci i vrši kontrola. Tvrdi da po zakonu nijedan kamion sa šljakom ne može da izađe iz fabričke kapije bez potvrde o analizi, te da to radi HBIS.

Upitana da kao lekar oceni priče da je šljaka kancerogena, Avramovićeva kaže:

– Ruda koja se upotrebljava prolazi sve kontrole, pa ako ona nije kancerogena, a nije, ne može ni krajnji proizvod biti. Permanentno udisanje prašine može da dovede do hroničnih bolesti. Ja kao lekar imam mišljenje o tome, ali mi smo industrijski grad i železara postoji od 1962. godine i ona mora da radi, a mi moramo da se trudimo da životnu sredinu štitimo maksimalno kroz sve zakonske procedure, a kada bismo sve ispoštovali, ne bismo imali problema.

 

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
djoka parkadžija
04.04.2019.
posle onog prvog velikog protesta, ovi iz ds i tvrdjava se utronjali i pobegli iz Radinca i ostavili Radinčane da pocrkaju
Plusic 5 Minusic 0
Missing
dunavemoj
02.04.2019.
Novniari i javnost slabo slabo je upoznata sa problemom. Sva šljaka iz prethodnog perioda je postala vlasnistvo Železare doo nakon privatizacije. Govorimo o milionima tona. HBIS-ova šljaka iz njihove proizvodnje se i dalje odlaže u krugu železare na propisan način. Samo što HBIS neće u svom krugu šljaku Železare doo. Zato je Železara doo baca na potesu Jelen Do već skoro 2 godine. Za džabe na javnom zemljištu, bez reciklaže, bez ikakvih dozvola, sa dobrim prostorom za finansijske mahinacije.
Plusic 11 Minusic 0
Dodaj komentar
10f95b8686b1ca19105455e60bd1708c
Info Ekologija
22.06.2019.
Prve nedelje juna u Ulici kralja Petra u Smederevu održana je ulična akcija u kojoj su građani mogli dobiti upakovane teglice sa sto posto čistim vazduhom, kao signal da u našem gradu nema ba&s...
42d858e837bea7e4fcc41067ddb470b0
Info Ekologija
05.06.2019.
U petak, 7. juna od 18 do 20 časova u Ulici kralja Petra, održaće se ulična akcija građanske inicijative “Crveni bedževi” koja se bavi podizanjem svesti građana o izuzetno lošem kva...
Cb9ed6743df89290d5c9d81283051571
Info Ekologija
06.05.2019.
Smederevci su lane ukupno 146 dana udisali vazduh sa koncentracijom zagađujućih materijala većom od dozvoljene, pa je Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u Srbiji rizični...
4d1b5e5cc4a3d103144aeb418e0945e7
Info Ekologija
23.04.2019.
Ulična akcija pod nazivom „Smem li da pitam šta dišem?“ u organizaciji udruženja građana CRTA i lokalne inicijative Crveni bedževi, održana je danas na Trgu Republike u Smede...
55caed2ee891daff340d630639fc2380
Info Ekologija
04.04.2019.
Kod zidina Smederevske tvrđave - u blizini ušća Jezave u Dunav, te nedaleko od stare Luke - pre tri dana su se pojavile naftne mrlje, ali niko od nadležnih ne saopštava ni koliki je step...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 3
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300