Home Info Skener u kvaru 90 dana

Skener u kvaru 90 dana

by redakcija

Skener u Opštoj bolnici "Sveti Luka" zbog kvara ne radi tri meseca, a pacijenti se na preglede upućuju u Smederevsku Palanku i Beograd. Za popravku je neophodno 13 miliona dinara, a nadležni kažu da će Ministarstvo zdravlja obezbediti novac za popravku skenera.

Ministarstvo zdravlja je 2012. obezbedilo 52.000 evra za nabavku novog CT uređaja moderne tehnologije i tri miliona dinara za adaptaciju prostora za smeštaj skenera. Od tada, do 20. maja ove godine, kada se aparat pokvario, na njemu je obavljeno više od 9.000 pregleda pacijenata.

– Tokom prošle godine obavili smo 3.200 pregleda, a za pet meseci ove, do kvara, pregledano je 1.070 pacijenata – kaže Verica Pavlović Mirčević, šef Službe za radiologiju, zvučnu i CTG dijagnostiku.

Ona navodi da je reč o modernom, šestoslajsnom aparatu koji je služio za preglede celog tela, cerebrovaskularne preglede, kao i preglede abdomena i pluća. Kapacitet ovog skenera je 120 pacijenata dnevno, odnosno osam pacijenata na sat.

– Posle određenog broja pregleda, pojedinim delovima jednostavno prođe rok trajanja. Tako je i nastupio kvar na rendgen-cevi, koja sada mora da se zameni. Reč je o popravci, koja košta oko 13 miliona dinara – kaže direktor Opšte bolnice dr Nenad Đorđević. On navodi da je nadležna komisija Ministarstva zdravlja donela odluku da se novac za popravku obezbedi, i da je u toku priprema dokumentacije. Ipak još uvek se ne zna kada će skener proraditi.

ZAGUŠENjE I NA KOLOR DOPLERU

– Problem su i pregledi na kolor dopleru sa uputima sa Neurologije, jer veliki broj pacijenata zahteva pregled krvnih sudova vrata. Imamo samo jednu doktorku neurologa koja radi ova snimanja. U međuvremenu, angažovani su i drugi doktori, tako da se polako smanjuje lista čekanja – kaže direktor bolnice.

ŠEST MESECI ČEKANjA

Kada je reč o dijagnostici, najveće gužve su na gastroenterologiji gde se na pregled čeka od dva do čak šest meseci. Na oko 230.000 stanovnika tri grada Podunavskog orkuga ovde radi smao jedan gastroenterolog. Biohemijska laboratorija sada radi bolje nego ranije, i nema čekanja. Ovde se uradi milion analiza godišnje.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!