Putovanja Zanimljivosti
10.04.2013.

Seks ili turizam na Tajlandu

Bb11d249385708d97d3270a16ba659e4

 

Tajland, vodeća turistička sila Azije. zemlja raznovrsnih prirodnih lepota, jedinstvenih kulturno-istorijskih spomenika, prelepih peščanih plaža, i najraznovrsnijeg noćnog života, već decenijama je cilj turistima iz celog sveta.
 
Iz Srbije za dvonedeljni aranžman nominalno ćete izdvojiti oko 1500 evra, i to je iznos sa kojim se prvo suočite. Naknadno još morate prežaliti 350 evra aerodromskih taksi, 60 evra za tajlandsku vizu i putno osiguranje je još 40-ak evra. Ukoliko želite da se hranite gde i prosečan Tajlanđanin, obrok na ulici ili lokalnom restoranu sa rojevima mušica oko vas, košta oko 50 Batha što je nešto manje od 2 dolara. Ako nećete svoj stomak da testirate ovim bućkurišima, u piceriji sasvim pristojna pasta ili pica je oko 200 batha (6 dolara). Najveći udarac za putni budžet, svakako su fakultativni izleti i noćni život i za ove 2 stavke niko vam ne može reći konačnu cifru.
 
Većina aranžmana započinje dolaskom u Bangkok i razgledanjem sa reke Čao Praja. Od reke su prokopani mnogobrojni kanali za navodnjavanje pirinčanih polja, a tu se nalazi i nezaobilazna pijaca na vodi. Kada doživite Bangkok danju, uveče se posećuje zabavni kvart Pat Pong. Mnoštvo prostitutki i travestita osmehuje vam se na svakom koraku. Sve lepe žene na Pat Pongu su ustvari travestiti, dok je većina devojaka visine oko 150cm i njihove godine teško možete proceniti.
 
Da ne pomislite da je Tajland samo prostitucija, kroz fakultativne izlete uverite se da je to zemlja sa dugom tradicijom i istorijom. Zanimljiva je priča o Ležećem Budi, obavezno posetite kraljevsku palatu a nakon toga se vratite u sadašnjost i sa 88. sprata Bajoki kule pogledajte ceo grad kao na dlanu.
 
Ove i još desetine destinacija su u ponudi turistickih agencija i najlakše je prepustiti se organizovanom fakultativnom izletu gde vodič brine o svemu. Izleti u sopstvenom aranžmanu daleko su jeftiniji pa nije loše probati samostalno posetiti Most na reci Kway i Tiger Temple koji se nalaze u blizini grada Kančanaburi .
 
Taksi od Bangoka do pomenutog grada je 10$, a svaki dodatni sat taksista vam naplaćuje 5$. Ulaz u hram tigrova je 10 dolara, obično slikanje pored tigra se ne doplaćuje, a da bi ste se slikali zagrljeni sa životinjom pripremite jos 5 $. Nedaleko odavde je reka Kway i legendarni most iz filma pored koga su brojne kućice na vodi. U njima je par restorana i nešto nalik na turistbiro u kome se uplaćuju traking ture stazama junaka filma. Ne nasedajte na ovaj vid prevare, već sami prošetajte za nekom grupom par kilometara utabanom stazom, jer staza je ionako izmišljena.
 
Što se tiče šopinga u Bangkoku, peporuka agencija je Platinum šoping kvart, a cene su slične cenama po našim radnjama. Na otvorenim marketima ako se dobro cenkate možete kupiti Rolex za 20$.
 
Kvart sa noćnim lokalima može vam doneti i nelagodnosti na koje niste navikli. Konobar vas može iznenaditi sa računom od 400$ za 4 piva sa objašnjenjem da je to po cenovniku .Obično su to restorani koji uz piće nude i prostituciju. Ona je u Tajlandu zabranjena zakonom i vrlo oštre kazne su predviđene ukoliko se pokrene postupak protiv prekršioca, ali skoro nikad do toga ne dođe. Česte su racije u klubovima u kojima se odigravaju seksualne manifestacije, ali se one završavaju veoma ironično, obustavom seksualnih predstava i nastavkom kada policija ode.
 
Posle Bangkoka, Ajutaja je svakako grad u kome se nalaze najvrednije istorijske građevine koje podsećaju da je u ovom gradu bilo sedište tajlandske kulture i prestonica od XIV - XVIII veka.
 
Pataja je bivše ribarsko selo na jugu Tajlanda koje se za 30-ak godine pretvorilo u pravu turističku destinaciju. Nalazi se 150km južno od Bangkoka i najupečatljivije je da svi stanovnici govore engleski jezik.
 
Plaže sa sitnim peskom, komforni hoteli, sportovi na vodi, bezbroj mogućnosti za provod i burni noćni život, uvrštavaju Pataju u jedno od najlepših odmarališta sveta. Rentiranje džipova je 20-30 $ dan, benzin je jeftin i samo treba da se prilagodite da je volan na "pogrešnoj strani".
 
Najuzbudljiviji dnevni provod je verovatno na Koralnim ostrvima na koje vas može odvesti lokalni kapetan svojim brodićem, ako mu platite 100$. Prvo što će vam reći je da je povratak planiran za 16h jer tada počinje plima i deo ostrva nestane pod vodom, a talasi postanu toliko veliki da pomislite da je došao sudnji dan. Na ostrvu su brojni trgovci raznim dragim kamenjem koji se pojave čim se brod usidri. Test da li je dragi kamen "pravi" vrši se na licu mesta. Prodavac traži od vas 2 kovanice, između njih stavi safir i jako lupi čekićem. Nakon toga, na kovanici ostane udubljenje, a safir je neoštećen. Cenkanjem dođete do cene od 10-30$ po komadu.
 
Tajlanđani su izuzetno pošten narod nenaviknut na mogućnost krađe i bilo kakve prevare. Cela zemlja ostavlja utisak mira i spokoja i nijednog trenutka se ne osećate nesigurnim. Na većini automobila ne postoji brava za zaključavanje, a na svojim domovima drže otključana vrata. Tu dozu poverenja zloupotrebljavaju neki balkanski turisti, plaćajući u dinarima, kunama i levima, neke vrste usluga. Zloupotreba je, jer naivnim Tajlanđanima sugerišu kurs 1:1 pomenutih valuta u odnosu na evro, a oni to često prihvataju, verujući da je to zvanični kurs. Opravdanje za ove prevare je možda reciprociitet koji se uspostavlja prema činjenici da za turistu ne košta ništa kao za Tajlanđanina i to je uočljivo na svakom koraku: na pijaci, u taksiju, u prodavnici. Za turistu se cena uvećava i Amerikanci ili Nemci smatraju uspehom ako cenu obore za 10%, a naši turisti ne kupuju ništa bez prepolovljene cene. I ove prepolovljene cene su višestruko veće od realnih. Kao parametar cena neka posluži primer sa taksijem: Start je 35 bata i kilometar 10 bata, tako da su retke vožnje po gradu preko 160 bata (5$). Međutim, ako pokažete vizit kartu hotela ili adresu gde želite da vas odveze, taksista će vam tražiti 50$ bez uključivanja taksimetra.
 
Ako nemate volju da se nadmudrujete sa lokalnim stanovništvom, ne odvajajte se od grupe, preporuka je agencije. Ipak, ako želite da realno doživeli Tajland - izađite ispod staklenog zvona vodiča...
 
Saša Veličković
Izvor: B92

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
719570012cdedb4dcdf70b6049cf141f
Zanimljivosti Putovanja
21.08.2019.
Sećate se onih školskih sastava o tome kako ste proveli letnji raspust? Nikada nisam znao kako ću i šta ću napisati a neću ni ovoga puta mnogo kuckati i lupati glavom, pustiću da ove fot...
9a8177af7019d1702241e98f7d9ee5b8
Zanimljivosti Putovanja
22.07.2019.
Pre nego što krenemo na put do Novog Sada imam potrebu da vam svima objasnim celu situaciju i   upoznam sa akterima. Nadam se da sa čitaocima ovog teksta delim isto mišljenje k...
94b89ff6767ea7dbdec44ea3ae36f6de
Zanimljivosti Putovanja
19.08.2016.
Krivi toranj u Pizi je zvonik katedrale smeštene u delu Pize, koji se zove Kampo de Mirakoli (Campo dei Miracoli). Trebalo je da zvonik bude potpuno vertikalan, ali je počeo da se krivi nepo...
7a1ae85f15fb39233d67abcfc39fa9b5
Zanimljivosti Putovanja
12.01.2016.
Ovde, osim što imate priliku ugodno ručati, možete uživati i u neverovatnom pogledu na Jadransko more i litice koje vas okružuju. Sam restoran se, pretpostavlja se, koristi još od 170...
D82d9426e31c968e75aecc418521f604
Zanimljivosti Putovanja
05.09.2015.
Lokalne fabrike u kineskom gradu Dongguanu preferiraju žensku radnu snagu, jer muškarce smatraju nepouzdanima. Upravo zbog toga oni su gotovo "izumrla vrsta". Iako je Kina jo&scaro...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 752
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300