Info Naše priče
11.01.2016.

Ratko Mihajlović - "Foto sportista"

Dcb72f45ad30ee44ea15ba50d0f824df

Ratko Mihajlović je rođen 1912. godine u Zaječaru. Godine 1936. došao je u Smederevo sa svojim drugom, a kasnije i kumom, Petrom Lazićem - Peka limar. Pošto je po zanatu bio obućar (šuster) zaposlio se kod poznatog smedervskog obućara Božidara Đuričića - Bole šuster. Tu je jedno vreme radio, oženio se i dobio sina. U drugom braku, dosta kasnije, sa ženom Anom imao je i dve ćerke.

Kad su zagrmele godine II Svetskog rata i kad je nastupilo vreme okupacije Ratko je otišao u Bor i  peridu 1941-44.god. radio kao šuster. Tamo je zavoleo fotografski posao, pa je intenzivno učio, a onda i radio kao fotograf. Kad je rat prestao Ratko se vratio u Smederevo i započeo fotografski posao. 

Odmah po završetku II Svetskog rata zarobljeni nemački vojnik Džoni Gaudek, na „dobrovljnom radu“ u Smederevu, upoznao je i zavoleo „našu foksdojčerku“ iz Godomina, izvesnu Kristinu, i doneo odluku da se sa njom oženi 1950 god. I naravno, mladenci su poželeli da se fotografišu, i onda  su otišli kod Ratka „ Foto Sportiste“ da se slikaju. To njihovo sudbonosno slikanje i otvoreni prijateljski razgovor sa Ratkom stvorilo je uslove da Džoni Gaudek-Švaba i Ratko postanu i kućni prijatelji, jer se i Švaba  (inače) bavio fotografijom. Godine 1953. kad u se posleratne stvari slegle, Džoni i Kristina su otišli u Nemačku da žive i rade. Pošto se Džoni u Minhenu zaposlio u firmi „Kodak“, to je omogućavalo Ratku da často dolazi do dobrih foto-aparata i druge fotografske opreme i materijala.

Inače, Ratko je u Smederevu imao dve fotografske radnje, najpre „ Foto Sportista“ u ulici Kralja Milutina, u tadašnjoj kući na početku sa leve strane, a kasnije i „Foto Ratko“ u Karađorđevoj ulici, u lokalu koji je danas  poslastičarnica „Lovac“.

Godinama nakon toga, pa sve do svoje smrti, nikako se nije odvajao od svog fotoaparata i stalno je beležio svet oko sebe, na jedinstven i sebi svojstven način, učeći pri tom na vlasitim greškama, koje je posmatrao kao sredstvo edukacije. 

R.Mihajlović na čekanju za slikanje                            Ratko Mihajlović vozi bicikl, 1952.godine           


Ratko je bio sportska duša i voleo je sve sportove. U mlađim danima i u euforičnom vremenu bicikala i motocikala i sam se bavio tim sportovima; kao jako mlad čovek vozio je bicikl, a nešto kasnije se opredelio za motocikl.

Ratko je među prvima u Smederevu imao sopstveni motocikl marke PUH, 1955. godine, a vozio ga je i sa prikolicom. Sa njim se takmičio u popularnim uličnim trkama po raznim gradovima Srbije, a najčešće po svom Smederevu.

U tom vremenu u Smederevu su bili poznati motocklisti: Branko kasapin, Koja Landolac Kasapin, Lale Kasapin, Rašić, Ilić, i mnogi drugi.

R.Mihajlović i motociklisti u Smederevu 1955.godine

Ratko Mihajlović na Moto trci u Smederevu, 1957.godine

 

Fenomen automobilizma se često posmatra iz različitih uglova, od proizvodnje automobila, razvoja automobilske kulture, izgradnje putne i druge infrastrukture, pa sve do razvoja automobilskog sporta. Automobil je, u suštini, ljudima dao mnogo više slobode nego što su ranije mogli da sanjaju, tako da je kroz razvoj automobilizma došlo i do razvoja sloboda u jugoslovenskom, odnnosno srpskom društvu. Paradoksalno ili ne, pokazalo se da je iz te perspektive jugoslovensko društvo bilo „najslobodnije“ u periodu između druge polovine 1960-ih i početka 1980-ih godina, iako se danas o Jugoslaviji među „velikosrbma “ često govori i o  Srbiji kao gubitnici.

U duhu tog vremena, potrebi i slobodi kretanja i ljubavi prema automobilima, Ratko je već 1961. godine među prvima u Smederevu, imao i svoj automobil - crveni „Ferari“, koji je u to vreme bio prava atrakcija, pa su mogi smederevci želeli da se u njema slikaju, ali i provozaju.

 

Crveni Ferari u Smederevu - Auto Ratka Mihajlovića, 1961.godine

 

Godine 1961., kada je tada mladi, a danas najpoznatiji smederevski i šire, fotoreporter Radoslav Ranisavljević, zvani Žika Lija, morao da ide u vojsku, Ratko je došao u „Naš glas“  da radi umesto njega kao fotoreporter. Ratko je bio nemirnog duha i stalno u istarživanju događaja, prirode i sporta, napravio je mnogobrojne i divne fotografije, koje se nažalost mogu videti samo u Biblioteci, u pohranjenim novinama  „Naš glas“ sa početka 60-tih godina. 

Ova vrsta posla je u mnogočemu različita od običnog fotografskog. Ovde je Ratko fotograf beležio najvažnije trenutke za koje je smatrao da će zainteresovati  čitaoce „Našeg glasa“. On sad nije pazio previše na neku poruku ili estetiku, već je pokušavao  da zabeleži što veći broj informacija vidljivih na fotografiji.


Zgrada u Karađorđevoj 2 i 4                                                     Ex SD-pijaca, pa Trg Borisa Kidriča


Sindikalni park, R.Mihajlović                                                       Smederevo sa Ade, R.Mihajlović   
                                        

Kada je u okviru kompanije „Naš glas“ otvoreno preduzeće „IFIS  Glas“ 1962.god. Ratko je prvi počeo da pravi, danas kultne razglednice Smedereva. 

Koliko su fotografije i razglednice Smedereva, koje je Ratko Mihajlović napravio u 50-tim i 60-tim godinama XX veka, kvalitetne i dugovečne, govori i činjenica da se one i dan-danas mogu pronaći kako u štampanoj tako i u elektronskoj formi.

Gotovo istovremeno u preduzeću „IFIS Glas“ 1962.god. otvreno je i odelenje za tzv. sito štampu. Kao vrsnog i iskusnog fotografa Ratka postavljen da radi i u odelenju za sito štampu.
 
U „Našem glasu“ Ratko se i penzinisao 1972. godine. Ali, i nakon penzionisanja Ratko nije prestao sa fotografisanjem svih događaja u Smederevu i okolini: svadbe, veselja, banketi, dočeci Novih godina u „Grandu“, „Sindikalnom“, „Jugovu“ ... svi sportski događaji, ljudi, a naročito deca za „Vrbicu“ kod crkve Sv. Đorđe, bili su i dalje njegovo interesovanje i posao.

Jedna od mnogobojnih svadbi u Smederevu, R.Mihajlović   

 
U  Ratkovo vreme bavljenja fotografijom u Smederevu su postojali i drugi fotografi: Foto Jovanović, Foto Jović, Foto Živojinović, Foto Trajković i tada popularni Foto Bora. 

Posle svih gore navedenih poslova, krajem 80-tih godina, Ratko je nabavio potrebnu opremu i među prvima je započeo posao izrade fotografija na keramičkim pločicama za postavljanje na nadgrobne spomenike ! 

U svom rodnom gradu Zaječaru, Ratko Mihajlović Foto Sportista, umro je 1987.godine, gde je i sahranjen.
 
U znak pažnje prema svom starijem kolegi i poštovanja prema njegovom radu u afirmisanju Smedereva i smederevskih vrednosti, Radoslav Ranisavljević - Žika Lija je u eksponate svoje izložbe fotografije „Tvrđava u snovima“, 2009. godine u Centru za kulturu, postavio i fotografiju Ratka Sportiste.
Nikola Tasić Cale 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
NT Cale
04.10.2017.
Uz izvinjenje Boletu (Nebojšinom sinu), greška će biti ispravljena, a tekst će biti objavljen u knjizi -PRIČE O STAROM SMEDEREVU-, koju će izdati SD-Biblioteka 2017. godine.
Plusic 0 Minusic 0
Missing
bole
11.01.2016.
gospodine CALE, Bozidar Bole suster ne postoji ali Nebojsa Bole Djuricic poznati smederevski obucar koji je preuzeo i nastavio zanat svog oca Vladimira Djuricica postoji.Ako istrazujete drzite se bar verodostojnih podataka. Sve najbolje u 2016. godini.
Plusic 5 Minusic 0
Dodaj komentar
A64f651333b5f12be4329a94b51b8bd6
Naše priče
09.01.2020.
Smederevski arhitekta Živadin Milošević Žilic, džentlmen, vrshunski sportista, veslač i plivač, rođen je 30. avgusta 1942. godine u Smederevu, od oca Milorada i majke Nadežde, rođene Pirivatrić...
B1521928ad96a30990aad5d480dfb57b
Naše priče
22.11.2019.
Na samom kraju XIX veka, ili početkom XX u Smederevo je došao deo velike familije Mirković iz Carevca. Naselje Carevac je naselje u Srbiji u opštini Veliko Gradisšte u Braničevsko...
8b91e1405f3d7b272b62d19f68fb0a10
Naše priče
15.08.2019.
Leposava Glavonić rođena je 1935. godine u Smederevu, pod devojačkim prezimenom Pavlović. Osnovnu školu i gimnaziju učila je i završila u Smederevu. Studirala je na beogradskom Filolo&sc...
341e4a28a1d8a2bd3c3ec21be6a09029
Naše priče
03.06.2019.
 „Zelena aždaja“ je dizalica- kran (Der Kran-nemački, The Crane-engleski), koja je jedina (pre)ostala u Staroj smederevskoj luci od nekadašnje tri Ganz dizalice. Portal SDCafe ...
25963fab68452e0351e93a594b66645b
Naše priče
18.03.2019.
U ovoj 2019. godini navrašava se deset godina od smrti  proslavljenog smederevskog književnika, scenariste, novinara, pa i glumca  Živorada Žike Lazića. Godine 2017., 23. aprila ot...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 363
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300