Home Info „Profit Železare 2017. biće veći od 20 mil EUR“

„Profit Železare 2017. biće veći od 20 mil EUR“

by redakcija

Železara Smederevo dobro posluje i na kraju 2017. ostvariće profit veći od planiranih 20 miliona evra. 
To je istakao Ju Jong, predsednik Hestil grupe, koja je vlasnik srpske čeličane.

Čelnik Hestila, koji je upravo doputovao u Srbiju, u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu kaže da je u smederevskoj železari rešen veliki broj problema u proteklih godinu dana, da je železara sada sređena i da se iz regionalne transformiše u globalnu kompaniju.

Ju Jong kaže da su dva razloga njegove posete Srbiji: da bi se bliže upoznao sa polugodišnjim poslovanjem Železare Smederevo u 2017, kao i zbog posete Srbiji predsednika Stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđianga.

"Od juna 2016, kada je Hestil, preuzeo srpsku čeličanu i proteklih godinu dana smo napravili velike promene, napravili smo profit i smanjili gubitke. Sve to zahvaljujući velikim naporima Vlade Srbije i zaposlenih", naglasio je Ju.

Hestil, prema njegovim rečima, ne bi mogao da ostvari takav uspeh bez velike podrške koju je obezbedila Vlada Srbije, a posebno sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je posvetio veliku pažnju železari.

"Veoma ga (Vučića) poštujemo zbog toga. Hvala mu, jer bez njega i vlade ne bismo ostvarili takav uspeh", dodao je Ju.

Indikatori poslovanja železare u Smederevu su poboljšani i povećana je efikasnost, a Ju dodaje da je Hestil u Smederevu poslovao pozitivno prošle godine i da je sa pravljenjem profita natavljeno i u prvom polugođu 2017.

"Vrlo smo uvereni da ćemo ostvariti naše ciljeve u 2017. Sada je potpuno drugačija situacija nego pre godinu dana, na primer, naši zaposleni su vrlo optimistični i veruju da ćemo dostići ciljeve. Srpska fabrika je transformisana iz reginalne u globalnu fabriku, sa globalnom kompetitivnošću", naglasio je predsednik Hestil grupe.

Ciljevi Hestila su, navodi, da srpsku železaru uloži ove godine 120 miliona evra kako bi ostvario proizvodnju od dva miliona tona, vrednu oko 800 miliona dolara.

"Na osnovu svih faktora, uvereni smo da ćemo postići zacrtane ciljeve i da će profit u 2017. biti ne samo predviđeni 20 miliona evra već i više od toga", naglasio je Ju.

Hestil od juna 2016. pokušava da poveća proizvodnju, energetsku efikanost, poboljša snabdevanje i odnos sa mušterija i u svim segmentima su naprevljeni pomaci.

Kako kaže, investicijom od 120 miliona dolara u ovoj godini biće poboljšana oprema i uvedena nova tehnologija, ali i dodatno unapređen proces proizvodnje, a Hestila planira i novo zapošljavanje.

"Poklanjamo veliku pažnju ljudskima resursima, tako i u smederevskoj železari planiramo da uvedemo više mladih, stručnih i talentovanih ljudi", naglasio je Ju.

Predsednik Hestila ističe da svaki put vidi pozitivne promene koje se dešavaju u Srbiji i da je veoma optimističan kada je reč o budućnosti naše zemlje, s obzirom da imamo veoma vredne ljude, dobro poslovno okruženje i vrlo efikasnu vladu.

"To će sve uticati na razvoj srpske privrede i u budućnosti ćemo ćemo nastaviti da ulažimo ovde kako bi se razvijali zajedno sa napretkom sprske privrede", naveo je.

Na pitanje kako vidi protekcionističke mere koje EU planira da sprovede na tržištu čelika, kako bi se evropske zemlje zaštitile od niskih cena, Ju kaže da bi to eventualno moglo negativno da utiče i na poslovanje srpske čeličane, ali i da čvrsto veruje da je najvažnije da se razvija sopstvena efikasnost i sposobnost da se suoči sa izazovom.

Uveren je, iako su promene na tržištu svakodnevne, da srpska čeličana ima sjajnu budućnost, kao i da su proizvodi Hestila potrebni evropskom tržištu.

Ju napominje da Hestila ima poslovanje u više od 30 zemalja i da je veoma iznenađen pozitivnim ambijentom u Srbiji i otvorenošću srpske vlade.

"Hteo bih da zhvalim srpskom narodu koji su vrlo prijateljski nastrojeni prema Hestilu i kineskom narodu, uvek osetim gostroprimstvo i osećam se kao kod kuće. Zahvalio bih i 5.000 zaoslenih u fabrici koji su vrlo posvećeni svom poslu, veoma su stručni i hvala im na podršci razvoju srpske čeličane i u budućnosti ćemo još bliže sarađivati na putu ka svetloj budućnosti srpske čeličane", dodao je predsednik Hestila.

Ju će sutra posetiti Železaru Smederevo.

Železaru će obići i predsednik Stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđiang, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji od 16. do 18. jula, na poziv predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković.

U okviru posete, predsednici dva parlamenta Gojković i Džang, sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, obići će Železaru Smederevo i TE Kostolac B.

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i tada je najavljeno da će investicija Hestila u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Železara Smederevo je od 2012. godine bila u vlasništvu države, kada je otkupljena za simobličan jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.

Hestil je prošle godine u Železaru uložio, takođe, 120 miliona dolara.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a u 2015. je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini su iznosili 43,7 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!