Home InfoHronika Potonuli brod oštećen pre plovidbe?

Potonuli brod oštećen pre plovidbe?

by redakcija

Tri meseca posle udesa teretnog broda na Dunavu kod Smedereva, još nije poznat uzrok potonuća i pogibije dvočlane posade. U istrazi koju vodi smederevsko tužilaštvo, proveravaju se sumnje da je "Beograd 10" bio oštećen i pre kobne plovidbe, saznaju " Novosti".

Nesreća se dogodila 3. novembra 2016. godine, a plovilo je iz reke izvučeno dvadeset dana posle udesa. Ni danas, gotovo tri meseca kasnije, ne zna šta je dovelo do tragedije. Neki od ljudi koji su učestvovali u spasavanju tvrde da je "Beograd 10" već imao pukotinu kada je krenuo na poslednju plovidbu. Naime, posade rade u petnaestodnevnim smenama, a navodno je oštećenje nastalo u periodu od 16. do 31. oktobra, dok je brodom upravljala druga ekipa. Kako se sumnja, plovilo se nasukalo i tada je oštećeno u pramčanom delu. Ove spekulacije odbacuje direktor preduzeća PIM Miodrag Milojević, u čijem je vlasništvu "Beograd 10".

– Brod je pet dana pre plovidbe bio na pregledu u "Jugoregistru", koji izdaje uverenje o ispravnosti – kaže za "Novosti" Milojević. – Meni sigurno nije bilo u interesu da ga pustim ukoliko nije sve u najboljem redu. Na brodu nisam bio, niti sam kompetentan da o tome govorim, a sada svako može da priča šta hoće.

Da je brod prošao tehnički pregled i dobio potrebnu dozvolu za plovidbu, nakon nesreće novinarima je potvrdio i pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević. Ipak, saznajemo da se ovim sumnjama bavi i Više javno tužilaštvo u Smederevu, koje zvanično vodi istragu.

– Naloženo je policiji da sasluša posadu broda koja je bila na plovidbi pre smene u kojoj je došlo do udesa. Takođe, sigurno će uslediti i veštačenje olupine. Do tada o uzroku udesa ne možemo ništa da kažemo – rečeno nam je u smederevskom tužilaštvu.

Teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović – PIM" iz Beograda je prevozio 660 tona tucanika na relaciji Brnjica – Beograd. Potonuo je u noći između 2. i 3. novembra prošle godine, na 200 metara od leve obale Dunava kraj Smederevske tvrđave. Telo nesrećno stradalog brodara Nikole Kosovca (49) pronađeno je u Dunavu, oko pola kilometra nizvodno od mesta udesa četvrtog dana potrage. Telo zapovednika Milana Brzakovića (36) još nije pronađeno.

SASLUŠANA POSADA

Direktor PIM-a potvrdio nam je da je posada koja je upravljala brodom pre kobne smene saslušana. On još navodi da je brod "Beograd 10" pet meseci pre potonuća plovio na relaciji Golubac – Novi Sad, i da je trenutno u "Jugoregistru".

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!