Home Info Novi ugovori za zapošljavanje i samozapošljavanje

Novi ugovori za zapošljavanje i samozapošljavanje

by redakcija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević svečano je uručio ugovore za zapošljavanje 158 lica, koji se odnose na samozapošljavanje, na zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, kao i na javne radove u Smederevu.  Đorđević pohvalio je način na koji se Grad Smederevo ophodi prema svojim građanima ističući da on predstavlja pravi primer svima drugim lokalnim samoupravama koje žele da smanje nezaposlenost i pruže prilike svojim sugrađanima da se zaposle i napreduju u svojoj karijeri.

On je naglasio da je sa evidencije nezaposlenih lica sa područja grada Smedereva registrovano 2.394 slučaja zapošljavanja od kojih je 41,4 odsto mladih do 30 godina, saopštilo je resorno ministarstvo.

"U Smederevu imamo izrazito smanjenje nezaposlenosti i želimo da i ostali gradovi u Srbiji slede njihov način funkcionisanja. Želja nam je takođe da Smederevo bude među prvim gradovima u Srbiji koji neće imati nezaposlenost, a da sve one koji se ističu u svom radu i nagradimo", rekao je ministar.

Đorđević je podsetio da se Vlada Srbije aktivno zalaže za smanjenje nezaposlenosti i stvaranje prilika za sve one koji žele da rade i usavršavaju se, što je i zadatak koji je postavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još 2014. kada je bio na čelu Vlade Srbije.

"Pozivam sve nezaposlene da uzmu učešće u ovoj borbi i probaju da prekvalifikacijom unaprede svoje veštine, jer time ne samo da će biti konkuretni na tržištu rada, već će moći da obavljaju bolje poslove za koje će biti i bolje plaćeni. Svi zajedno moramo da se borimo za veći standard svih naših građana, da se borimo protiv sive ekonomije i siromaštva, a jedini način za to jeste da damo priliku svim građanima da rade, da ulažemo u njihovu edukaciju i obrazovanje", naglasio je Đorđević.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da procenat smanjenja broja nezaposlenosti u Smederevu mnogo veći u odnosu na prosek u Srbiji s obzirom na mnogobrojne strane investicije.

"Broj nezaposlenosti od prošle godine smanjen je za oko 20 odsto u filijali NSZ Smederevo i to je ono što i u narednom periodu treba staviti u vrh prioriteta", rekao je Martinović i zahvalio se poslodavcima koji NSZ i grad vide kao svoje partnere i koriste njihove podsticaje.

Na evidenciji Filijale Smederevo (stanje na dan 31.08.2018. godine) evidentirano je 11.860 nezaposlenih lica, što predstavlja smanjenje za 12,2% u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je u periodu od 01.01. do 31.08.2018. godine registrovano 4.666 slučaja zapošljavanja, što predstavlja povećanje za 9,9% u odnosu na isti period prethodne godine.

Gradonačelnica Grada Smedereva Jasna Avramović istakla je da se preporod Smedereva desio onog momenata kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio ovaj grad.

"Raznim investicijama rešeni su problemi u PKC-u, ali i u Smederevskoj Železari, čime je 5200 građana dobilo mogućnost da radi", rekla je Avramović.

Ministar Đorđević svečano je uručio 41 ugovor za samozapošljavanje u vrednosti od 7.420.000 dinara, 55 ugovora za 64 lica za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima u vrednosti od 9.600.000 dinara, kao i 12 ugovora za 53 lica za javne radove u vrednosti od 5.401.615.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!