Home Info (Ne)pravedna trka

(Ne)pravedna trka

by redakcija

Zaštitnik građana Saša Janković tvrdi da u nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji mladi lekari teško dobijaju specijalizacije zbog lekarskog lobija koji ne želi konkurenciju, a ni da izgubi zaradu kroz dopunski rad.

U zdravstvenim ustanovama u Nišu, Užicu, Šapcu, Smederevu i Beogradu, ombudsmanu su, između ostalog, rekli da nedostaju doktori određenih specijalnosti, najčešće radiologije, patologije i opšte prakse, ali da je u isto vreme, jako teško dobiti specijalizaciju i usavršavati se.

Saša Janković kaže da je razgovarao sa lekarom koji već godinama nema pristup operacionoj sali, da mu starije kolege potpisuju da je radio, iako nije.

"To je zato što jednostavno na takav način čuvaju svoj zanat i jedna od posledica toga je da oni koji su se probili u takvom sistemu mogu da rade, i najčešće rade na tri, četiri pet, različitih mesta", poručuje Janković.

U Ministarstvu zdravlja kažu da do sada nisu dobijali žalbe u vezi sa nemogućnošću specijalizacije.

"Ako ih ima, one treba da se upute Medicinskom fakultetu. Za samo sprovođenje specijalizacija nadležan je Univerzitet", poručuje Dubravka Šaranović iz Ministarstva zdravlja.

Prodekan za specijalističku nastavu na Medicinskom fakultetu Dragan Micić kaže da do sada nije dobio nijednu žalbu specijalizanata o tome da nisu zadovoljni načinom izvođenja specijalizacije.

Ilija Pejović, specijalizant u Kliničkom centru Srbije, kaže da je zadovoljan.

"Hirurška edukacija je dugotrajana, i proći će mnogo godina dok ne budem samostalno odlučivao, pomagao ljudima, i dok ne budem mogao da prenesem znanje mlađim kolegama", objašnjava Pejović.

Deficitarne specijalizacije

Direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec tvrdi da nema sprečavanja specijalizacije.

"Pet specijalizanata su danas u operacionoj sali, svakodnevno je tako, oni su često za operacionim stolom. Mi smo uvek tu za njih i pokušavamo da napravimo dobre generacije novih hirurga", ističe Bajec.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da se plan specijalizacija pravi krajem svake godine za narednu godinu, na osnovu izveštaja sa terena i Instituta "Batut". Ukoliko se proceni, moguće je i da resorni ministar proglasi takozvane "deficitarne" specijalizacije. Ove godine, to su bile patologija, anesteziologija i radiologija.

Resorno ministarstvo ističe da to znači da lekari pre specijalizacije nisu obavezni da imaju dve godine lekarskog staža.

"Mlad lekar, koji tek završi medicinu, položi stručni ispit i posle završetka obaveznog staža može odmah da ide na specijalizaciju odlukom našeg ministra", kaže Dubravka Šaranović iz Ministarstva zdravlja.

Prema preporukama Evropske komisije, reč je o novom Pravilniku o specijalizacijama čije se usvajanje očekuje uskoro.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!