Home ZanimljivostiTehnologija Može li smartfon da nadmudri lopova?

Može li smartfon da nadmudri lopova?

by redakcija

Otmica smartfona najbrže je rastući ulični kriminal u SAD. Sve češće je reč o nasilnim incidentima a krađa popularnih iPhonea se naziva „berba jabuka”.

 

Zbog toga se kancelarija njujorškoj javnog tužioca obratila vodećim proizvođačima sa zahtevom da pronađu tehničko rešenje tako da pametni telefoni posle krađe postanu beskorisne „cigle”. 

„Vreme je da proizvođači postanu inovativni u rešavanju ovog problema kao što su bili u dizajnu uređaja koji su nam preoblikovali živote”, smatra predvodnik inicijative „Osigurajte nam smartfone”, tužilac Njujorka Erik Šnajderman. 

Zamisao je da uz pomoć tehnologije ukradeni smartfon postane neupotrebljiv na bilo kojoj mreži, bilo gde u svetu, čak i ako je isključen, SIM kartica uklonjena, a telefon izmenjen tako da izbegne pronalaženje. 

Pre više od godinu dana američka Federalna komisija za komunikacije je oformila bazu podataka kako bi sprečila korišćenje ukradenih telefona, ali to nije do kraja rešilo problem. Program je ocenjen kao neuspešan, jer veliki broj ukradenih smartfona i dalje može da pristupa wi-fi mrežama i da radi na mrežama inostranih operatera. 

Al Paskval, američki analitičar bezbednosnih rizika, veruje da će mere na kojima insistiraju američki tužioci da reše samo deo problema. Smanjiće cenu ukradenih smartfona, ali neće sasvim da obeshrabri lopove, jer im, osim telefona koji mogu da prodaju u delovima, ostaje plen u vidu osetljivih podataka sačuvanih u uređaju. 

„Informacije u telefonu su vrednije od aparata i mogu da se upotrebe za krađu identiteta,” kaže Paskval za NBC News i dodaje da bi proizvođači trebalo da razviju bolje mere provere vlasnika kao što je otisak prsta. 

Apple je nedavno objavio da će u operativnom sistemu iOS 7 povećati bezbednost tako da će svakom ko nije vlasnik biti teško da koristi ili proda telefon. Vlasnik će preko interneta moći da deaktivira ukradeni smartfon čak i ako je kartica uklonjena. 

U iPhoneu ostaje aplikacija „Pronađi moj telefon” koja prati ukradeni smartfon i GPS lokaciju. Na njemu će se stalno pojavljivati poruka „Ovaj telefon je izgubljen. Molim pozovite…” 

Sličnu aplikaciju za „ubijanje telefona” je najavio i Samsung.

Mere predostrožnosti
* Zaštitite telefon i karticu lozinkom i PIN brojem. Budite jednim okom uvek budni. Lopovi vrebaju ljude koji nemarno drže telefon u kafiću ili ga ostavljaju u autu. Omiljena meta su i oni koji šetajući kucaju poruke. 

* Zapišite IMEI broj koji se obično nalazi ispod baterije, a ima ga i na kutiji i u ugovoru. Pojaviće se i ako ukucate *#06# u telefon. Posle krađe, ovaj broj treba saopštiti policiji i operaterima koji mogu da naprave listu ukradenih telefona i onemoguće ponovno priključenje na mrežu, kao što se radi u Velikoj Britaniji. Loša vest jeste da mnogo ukradenih telefona završi u inostranstvu i da kradljivci mogu da promene ovaj broj. 

* Sa interneta mogu da se skinu aplikacije za pronalaženje zagubljenog ili ukradenog telefona, kao što su Serberus ili Android Lost. Kontrola nestalog aparata se vrši preko sajta. Moguće je na daljinu obrisati sadržaj SD kartice i uključiti alarm. Vlasnik izgubljenog telefona će dobiti SMS čim novi vlasnik ubaci neautorizovanu SIM karticu, dobiće listu dolaznih i odlaznih poziva i informacije o mreži na koju je telefon naknadno priključen. 

* Ako se dogodi krađa, treba promeniti lozinke na svim internet-servisima i društvenim mrežama kojima ste pristupali s telefona. 

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!