Info Servisne informacije
26.08.2014.

Ko će njih da kupi?

1 sdcafe.rs

Agencija za privatizaciju je objavila spisak od 502 preduzeća koja bi trebalo da budu privatizovana. Na toj listi je i Televizija Smederevo, jedina gradska televizija.

Tu vest kolektiv je dočekao u poprilično nezavidnoj situaciji. Televizija Smederevo ima 30 radnika, kojima se, od pre tri meseca isplaćuju minimalne zarade, ali čak i one kasne, pa radnici krajem avgusta očekuju majsku platu. Trenutno najvažniji posao u ovoj kući, ipak će biti priprema za najavljenu privatizaciju. Agencija je, nedavno objavivši spisak preduzeća za prodaju, uputila poziv svim potencijalnim kupcima da pisma o zainteresovanosti dostave do sredine septembra. S druge strane, mediji koje je osnavao grad, region ili država, imaju obavezu da u narednih mesec dana podnesu inicijativu za pokretanje privatizacije.

Taj poziv agnecije upućen je svim medijima, tako da će i Televizija Smederevo morati to da uradi u narednom periodu. Agencija će, zatim, najkasnije u roku od 90 dana, doneti odluku o preporučenom modelu privatizacije. Ključno je da će mediji biti privatizovani na poziv Agencije, ali u skladu sa medijskim zakonima. A tim zakonima, od 1. jula 2015. godine biće zabranjeno finasiranje medija iz javnih prihoda. Dakle, do tada će i Televizija Smederevo dobiti neki konačan status – kaže Vesna Ristić, predsednik Nadzornog odbora ove medijske kuće.

Do sada je bilo više pokušaja da lokalna televizija dobije novog vlasnika, ali bezuspešno. Podsećamo, aukcija iz 2010. kada je od početne cene od 90.000 dinara licitacijom premašeno dva miliona, poništena je, a privatizacija odložena. Prošle godine, na signal da postoji novi mogući vlasnik, proces je ponovo pokrenut, pa iznova stopiran.

Prošlo leto je bilo prelomno, od predstavnika osnivača poslata je poruka da će mesečna apanaža iz budžeta biti značajno smanjena i preporučeno je da se smanji broj zaposlenih. To je i učinjeno, otpremnine je dobilo 18 zaposlenih a gotovo u isto vreme pojavio se i zainteresovani kupac. Srđan Šiljević je u više navrata dolazio u Televiziju i trebalo je da Agenciji pošalje pismo o namerama, što on nikada nije učinio. Pred nas je postavio zahtevan ugovor, ali se jednostavno više nije pojavio – objašnjava Tatjana Đurić, bivša direktorka.

Hoće li ovoga puta biti zainteresovanih kupaca za ovaj medij, ključno je pitanje.

Treba se zapitati šta zapravo ta televizija uopšte ima da ponudi? Šta prodaje osnivač? Lošu i dotrajalu opremu, previše zaposlenih, pad rejtinga i poprilično narušen brend. Svojeveremeno se dešavalo da medije kupuju zbog atraktivnog prostora, a televizija u svom vlasništvu nema čak ni to. U zapuštenom stanju, kolektiv sada plaća danak tome što nije poslovao tržišno, već je televizija služila za političko potkusurivanje. Jedini izlaz je u tome da zaposleni promene način razmišljanja, pristup poslu, da rad komercijalizuju što je više moguće – poručuje Vesna Ristić.

Televizija Smederevo mesečno ostvaruje svega 350.000 dinara sopstvenog prihoda od marketnig službe. Snalažljivost na tržištu je važna nakon privatizacije, ali je presudna ukoliko se dogodi da nema zainteresovanih kupaca.

Ako se to dogodi,novi zakon predviđa da se kapital prenese zaposlenima koji će zatim, po sistemu akcionarskog društva, moći da organizuju dalji rad. Ukoliko pak, kolektiv ne prihvati besplatne akcije, glasilo prestaje da postoji i briše se iz APR.

Kakva sudbina čeka lokalnu televiziju, vreme će pokazati.Za sada, ona nije bog zna kakva prilika za „ udaju“. Uprkos sve manjoj gledanosti, većina Smederevaca ne priželjkuje njen kraj i nada se boljem i profesionalnijem izveštavanju kada lokalna politika ne bude imala uticaj na njen rad.

Izvor: Naše novine

Komentari

Missing
radnikmedijski
28.08.2014.
Ako su nebitni, zasto se baviti vise njima?!!?
Plusic 20 Minusic 0
Missing
gde je b92
28.08.2014.
Isti scenarrio ceka i komunalna preduzeca.Prica sa televizijom traje odavno,sa parking servisom vec dve godine i bez plate 6 meseci koju prati afera zimska sluzba,slede ih pijace koje isto kasne sa isplatama plata skoro dva meseca.Sledeci u nizu su stambeno,zelenilo i cistoca.Nista se nije resilo po pitanju grejanja-mazuta,pitanje nalazenja nove lokacije groblja jer na postojecem skoro da nema mesta za sahrane i problema cistoce jer gradsko smetliste ili ti nazovi deponijom takodje nema mesta,brdo se uvecalo do velikih dalekovoda koji prete da neko nastrada od visokog napona.Ove cinjenice govore koliko se vodi briga o aktuelnim problemima grada od same vlasti!
Plusic 22 Minusic 1
Missing
grrRradjanin
28.08.2014.
Televiziju u kojoj vlada opste rasulo, gde direktorka ne zna sta se desilo sa prenosom sednice, kasetama, sa programom neobjektivnog informisanja, i ne treba niko da kupi. Najbolje je da se ugase, a da tkzv. kvazi novinari (citaj: stetocine) nigde ne dobiju novi posao u toj struci!
Plusic 11 Minusic 16
Missing
SNS je Jasna
28.08.2014.
Abramoviću, uopšte me ne iznenađuje da SNS botovi i Vučićevi fanovi, ne vide "mrak" u republici. Hajde budi ljubazan pa nam otkrij Vučićeve namere za svoje ljude u drugim mestima, izgleda da ste "bliski"? Dok ti ne objasniš "namere" presvetlog vam, ostajem u ubeđenju da ih Vučić postavlja da se bahate i "koriste priliku", sve dok ih novinari ne otkriju i uhvate u krađi. Tek tada su "napredni radikali" iznenađeni, veliki moralisti, "ograđuju" se, itd., itd.,... Stvari su ovde vrlo proste i jasne, nema tu filozofije u stilu: "Vučić je dobar ali nije obavešten", Jasna je Vučićev izbor, ona je Vučić i Vučić je Jasna. Samo, što njoj nije na raspolaganju državni aparat pa da "spašava" decu u Feketiću, vozi se čamcem po Obrenovcu, autobusom do Niša uz helikoptersku pratnju,... Jedino što može je da nauči da sklapa prste i napravi zabrinuto-mučeničku facu.
Plusic 15 Minusic 16
Missing
vilozof iz Smedereva
28.08.2014.
Secateli se dana kada je gradonacelnica osudjena, bese to ponedeljak. Namestim se ja ispred TV-a u 19h (vreme dnevnika na TVSD) s namerom da cujem potvrdu carsiske price. Kad ono nije nego udarna vest iz jucerasnjeg dnevnika o pobedi nasih veslaca, lepo sto nas podsecaju na to, i jos se na kraju gospodja koja je vodila dnevnik zahvali na poverenju gadjana u njihovo izvestavanje. Po nasoj lokalnoj TV tog dana a ni kasnije presuda nije izrecena. Tog dana sam na pretrazivacu kanala na mom tv-u izbrisao TV SD. Kao gradjanin koji uredno placa porez i sve doprinose u ovom gradu, imam pravo da budem obavesten o svim vaznim dogadjajima u ovom gradu i ocekujem da me lokalna TV o njima obavesti. Zaista, je bezobrazno brutalno demonstriranje sile od stane lokalne vlasti koja se pored svih svojih obveza da nam olaksa zivot u ovom gradu bavi jos i uredjivackom politikom lokalne TV stanice. Stidite se vi u lokalnoj TV, sram vas bilo bre.
Plusic 18 Minusic 14
Missing
Pepi
27.08.2014.
tamo radi Maradona...
Plusic 3 Minusic 15
Missing
paja patak
27.08.2014.
Kupice ih,niko!Tako i prolaze posto su podlozni manipulaciji i sto im neko drugi vodi uredjivacku politiku.
Plusic 10 Minusic 15
Missing
žika
27.08.2014.
Ja bih je poklonio zaposlenima za 1 dinar, pa nek zarađuju na tržištu kao i što sada rade. Mogu da se bave recikliranjem skupštinskih kaseta, izbegavanjem opozicije, veličanjem lika i dela Jasne i Brančeta, a Nebu-lozu mogu da postave za glavnog urednika programa za kulturu.
Plusic 29 Minusic 14
Missing
ahhaaa
27.08.2014.
Pa kupi će ih čika Lule....
Plusic 11 Minusic 28
Missing
Zeljko
27.08.2014.
Najgoru televiziju verovatno na planeti treba ili ugasiti ili prodati da ne bi više brukali grad. Toliko neprofesionalizma i diletantizma je teško naći u jednoj televiziji. Mislim da oni ni te minimalce ne zaslužuju, makar oni koje viđamo uživo u programu.
Plusic 28 Minusic 17
Missing
abramovic
27.08.2014.
ma nek pandrknu i televizija i zaposleni zajedno sa njome, kad gube video snimke, kao sto su recimo poslednje skupstine, a to im je JKasna naredila, neka pandrknu slobodno kad ih je g.... kako je ko stigao a oni su krivi i dozvolili su to. Sami zaposleni iz televizije se trzisno nisu borili nizasta i dozvoljavali su da ih zezaju i koriste za licnu promociju od Smederevskih politicara, pa samim time su postali samo kucni video snimaci, a ne televizija. A neka i Vesna Ristic ne tupi o postenju, ona je Jasnin covek, koju jasna preko racuna preduzeca i ustanova placa po po intervjuju, gde se Jasna i ekipa kao slikaju i samoreklamiraju a kao pricaju o tom preduzecu i slicno. Ova sudbina koja je zadesila tv smederevo, ceka i ostala javna preduzeca i ustanove, koja treba samostalno i autonomno da posluju i zaradjuju, na trzistu, bez da su im direktori kao zene koji se zavlace Jasni pod suknjicu, a oduvek sam mrzeo takve poltroncine koje ljube drugog u d****. Direktori firmi koji su dozvolili da im Jasna diktiraju sta treba da rade, ne samo da guraju radnike i preduzeca u propast , a to je izvesno, vec i sebe. Ko ce u buducnosti zeleti nesposobne rukovodioce, koji nisu spremni da naprave profit i trzisno gurnu svoju firmu , da postane konkurentna drugima, NIKO!!!Kad se resite i uklonite ovu politicku garnituru, imacete sanse, do tada vam je mrak gospodo i to mrak u gradu, a ne u republici, kod Vucica je druga namera za svoje ljude u drugim mestima. Ovde placa njegove ljude, da ga zavaravaju i lazu o stanju u Smederevu.
Plusic 22 Minusic 20
Missing
Djosha
27.08.2014.
Secam se kada smo bili klinci, pa je na TV SD bilo bas zanimljivih emisija. Bilo je i gluposti, ali stalno se nesto desavalo na tom ekranu. Dnevnik, vesti, reklame, Pakmen, fudbal, prenosi doceka Nove godine sa svih mogucih i nemogucih mesta, muzicke emisije, ma svasta bilo... Ovo sada je tuga bozija! Imaju Nebu-lozu da bruka i sebe i tu TV i imaju Jasnu da im govori sta da pricaju. Pre sam znao face sa te TV, sad pojma nemam ko uopste radi tamo i ko to gleda!
Plusic 28 Minusic 15
Dodaj komentar
1efb2af09a98c1cf578ea4c65779fe93
Info Servisne informacije
10.02.2020.
Najava isključenja za utorak 11.02.2020. - zbog seče rastinja u periodu od 8:00 do 12:00 časova bez električne energije ostaće korisnici u Lugavčini iza igrališta prema centru. - zbog seč...
368fca1636f54f40c80634a6df294513
Info Servisne informacije
25.08.2019.
Obaveštavamo sve učesnike u plovidbi i zainteresovanu javnost da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda ugrožena bezbednost plovidbe za uzvodne i nizvodne brodove, zbo...
58b3754ca3e4d908f8dce6c890bd2e8e
Info Servisne informacije
26.07.2019.
Organizacioni odbor 132. Turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen 2019“ je na sednici doneo odluku da se ove godine manifestacija održi u periodu od 6. do 8. septembra 2019. g...
8f6668307e1c6841676166bc58f325bc
Info Servisne informacije
15.12.2018.
Usnulo Smederevo i prvi pravi sneg u ovogodišnjoj zimi.  Malo smo prošetali po prvom snegu i zabeležili neke detalje.  ...
15694d85105d46a21bd9ac9b36d24a13
Info Servisne informacije
19.10.2018.
JKP VODOVOD SMEDEREVO obaveštava svoje korisnike distribucionog sistema da će u subotu 20.10.2018. , zbog remonta trafostanice u Šalinačkoj ulici od strane EPS DISTRIBUCIJE bez vode osta...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 367
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300