Zanimljivosti Nauka
28.10.2013.

Knjiga pobeđuje i strah od besparice

B8acc8b75379f1b67ba5653acd3ebb64

Ovogodišnji 58. Međunarodni sajam knjiga zatvorio se 27. oktobra primopredajom Otvorene knjige.Podaci o broju prodatih ulaznica i kupljenih knjiga biće saopšteni kasnije, ali prema tvrdnjama velikog broja izlagača, Sajam je dobio prelaznu ocenu.

 

Predstavnici većine izdavača u izjavama Tanjugu priznali su da su bili veoma skeptični kako će proći ovogodišnji Sajam knjiga s obzirom na to koliko je duboka kriza u koju smo zagazili. Ipak, pokazalo se da je knjiga pobedila i strah od besparice, jer su, kako kažu, svi posetioci odlazili barem sa jednom kupljenom knjigom. 

Pozitivan utisak je ostavio veliki broj mladih koji su ove godine došli na Sajam i to su pretežno bili žitelji Beograda i okoline, a broj posetilaca iz provincije bio je drastično smanjen u odnosu na prethodne godine. 

Izostali su bibliotekari, ili ih je došao veoma mali broj sa veoma skromnim sredstvima pošto su Zakonom o javnim nabavkama, onemogućeni da kupuju knjige kako je bilo uobičajeno direktno na štandovima. 

Sajam su i ove godine posetili i pisci iz regiona, i svi su o posećenosti i organizaciji Sajma govorili u superlativima. Većina anketiranih se požalila na veoma slabu posetu tokom prvih sajamskih dana što je izazvalo zebnju da će sajam biti finansijska katastrofa. Kada su u drugom delu ''knjigoljupci'' nagrnuli, procena je da je ukupan broj približno isti kao prošle godine.

Takođe, veliki broj izdavača je primetio da manji broj kupaca nije umanjio broj kupljenih knjiga, jer oni koji su se odlučili da plate ulaznicu od 250 dinara dolazili su sa jasnim ciljem da ili kupe određene knjige ili da iskoriste sniženja koje su davale neke od velikih izdavačkih kuća. 

Što se tiče cena, izdavači su se trudili da ih zadrže na prošlogodišnjem nivou i zato nije bilo, sa nekoliko časnih izuzetaka, luksuznih izdanja. Najbolje su prolazili erotski romani, sve knjige namenjene najmlađima, ali i stripovi i fantastika. 

Jedan od vlasnika "Vulkana", najboljeg izdavača prema mišljenju novinara, Miroslav Josipović potvrdio je da su oni ostvarili ono što su planirali da postignu na sajmu i da su zato zadovoljni, jer to znači da će obezbediti obrtna sredstva za dalji rad. 

Prema oceni osnivača i direktora "Lagune" Dejana Papića Sajam knjiga je nesporno najveća kulturna manifestacija u zemlji i može da služi na čast da je jedan od najvećih u Evropi. 

"Kriza se oseća i u 'Laguni', ali ono što karakteriše ovu izdavačku kuću je da se nije smanjila prodaja tokom sajamskih dana u knjižarama 'Delfi' kojih ima 25 širom Srbije. Razlog je što smo se postarali da isti popusti koji se daju na sajmu, a neki čak i veći, daju u knjižarama da bi oni koji nisu u stanju ili zbog udaljenosti ili zbog visoke cene ulaznice da dođu do sajma mogli da iskoriste sniženja", rekao je Papić. 

Njegova je poruka da treba čuvati Sajam knjiga takav kakav jeste, jer svi koji dolaze pripremaju se tokom cele godine da dođu na najveću feštu pisane reči.

Gojko Božović, osnivač i vlasnik "Arhipelaga" zapazio je da je jasno vidljivo koliko je ovogodišnji sajam najmanje imao prostora u medijima za poslednjih 20 godina, ali da je potvrdio da je vitalniji nego što se mislilo, pa interesovanje čitalaca nije drastično opalo. 

Vlasnik "Paladina" Goran Skrobonja potvrdio je da je imao veoma uspešan nastup na Sajmu knjiga, a to je pripisao činjenici da je posle više godina provedenih na galeriji "stigao" u prsten Hale 1. 

On je potvrdio da se promet više nego udvostručio najviše zahvaljujući prodaji knjiga iz edicije "Kult film i televizija" (Kasl, Kalifornikacija, Okružen mrtvima). 

Menadžer za odnose sa javnošću specijalizovane novosadske izdavačke kuće "Psihopolis" iz Vesna Svilokos je konstatovala da je srazmerno smanjenju broja novih izdanja prodaja vrlo malo manja. Međutim, smatra ona, to je samo tapkanje u mestu i nije pravo poslovanje.

Aleksandra Rašić iz "Radionice Rašić", koja je osnovana pre šest meseci s namerom da objavljuje e-knjige, veoma je zadovoljna svojim prvim nastupom na Sajmu knjiga pošto je dobila štand u ''prstenu'' kakav je i tražila. 

To je značilo da je imala manje troškove s obzirom na to da je prostor skroman i istovremeno joj se pružila šansa da prikaže svoju produkciju i na taj način se predstavi sajamskoj publici. 

Jedna od dve vlasnice izdavačke kuće "Odiseja" Vesna Kapuran je oduševljena što se formira čitalački podmladak i bila je spremna da mladima koji dolaze sa listom knjiga koje žele da dodatni popust. 

Direktor "Tanesija" Nenad Simonović potvrdio je da je poslovao isto kao prošle godine, a da je zahvaljujući činjenici da je između dva sajma objavio 13 novih naslova donekle povećao prodaju iako nije bilo sredstava za reklamu. 

Bojana Ćebić, vlasnica "Evolute" koja je pauzirala prošle godine primetila je da je poseta bila nešto manja, ali pošto je formirala ciljnu grupu posetilaca koji dolaze da kupuju njene knjige, oni je nisu izneverili.

Izvor: B92

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
0d7337b12307f6f82f31029565406a46
Info Nauka
04.09.2017.
U susret osmoj Noći istraživača, Naučni kamion kao putuјuća laboratoriјa i prostor za radionice, izložbe i predavanja, dočekuјe sve zainteresovane posetioce u Smederevu od 4. do 8. septembra.   &...
36f03864b5a91a36a9599459c5b1a71d
Zanimljivosti Nauka
21.11.2016.
Krvna plazma mladića i devojaka podmlađuje stare miševe, otkrilo je istraživanje koje je sprovela kompanija Alkahest. Nakon što su primili plazmu 18-godišnjaka, starijim mi&sca...
45a7700d5fdf1975ac254aebf8fb0d23
Zanimljivosti Nauka
17.02.2016.
Nasa svakih 12 sekundi fotografiše Sunce u visokoj rezoluciji, a ukoliko imate mogućnost, ovaj video koji prikazuje godinu njegove aktivnosti pogledajte u ultra HD rezoluciji. Nasa je objavi...
97466d95778296e4c15695957ac75ac2
Zanimljivosti Nauka
11.11.2015.
Za skoro 100 godina, Poenkareova hipoteza ostala je nerešiv problem matematike - nejveći umovi na Zemlji saplitali su se o nju. Poenkareova hipoteza je problem koji obuhvata geometriju multidim...
6cd49241d913d0df65f472d40dda059b
Zanimljivosti Nauka
06.08.2015.
Kruške ne samo da snižavaju nivo holesterola u krvi, olakšavaju konstipaciju i imaju protivupalno dejstvo, već pomažu i u lečenju mamurluka, pokazalo je najnovije naučno istraživanje. ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 258
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300