Info Naše priče
29.11.2014.

Grand

5d22b3f84aeb822e2c494b9f3df15b8e

GRAND kafana bila je kroz decenije nulta tačka društvenog života Smedereva. Institucija u kojoj se delom razvijalo moderno društvo. Danas ima malo od onog značaja i šarma koje je imala još pre osam decenija, kada su u njoj muzicirali koncert majstori na klaviru i svirale harfe, a gradska elita krojila status i imidž Smedereva.

GRAND hotel zaista je bio “grande” još u vreme kada je izgrađen 1927. godine u okviru zgrade Opštinskog doma. Sem gostiju, uvek je imao na ishrani mesečno i više desetina tzv. pretplatnika, to su bile porodice profesora, sudija, advokata koje su  koristile svakodnevno usluge kuhinje "Granda". Po hranu su slali poslugu. 
U kuhinji osoblje - kao na filmu. Glavni kuvar nosio je belu kapu, belu kecelju, belo odelo. Dugo godina je glavna kuvarica bila gospođa Papa, Jevrejka teška oko 130 kilograma, te je njena težina bila i odlična reklama za kuhinju! 
Svi konobari su bili školovani ugostitelji. Mnogi od njih su preko leta radili u Beogradu – u Kolarcu! Među njima i poznati Mile grof, koga je školovao predratni „Privrednik" čuveno humano društvo. 
Na spratu je bilo 18 spavaćih soba.  Bašta restorana je posebno uređena postavljanjem fontane kojom dominira skulptura „Kupačica“, rad akademskog vajara Aleksandra Zarina.Hotelska muzika bila je posebna atrakcija. Leti na podijumu na terasi, a zimi unutra. Klavir je bio obavezan. Muzičari su uglavnom bili koncert majstori. Dva leta je svirao i orkestar Perice Pažina čiju su muzičku grupu činile njegove svastike Čehinje. Bile su atrakcija: mlade, lepe, zgodne, kulturne, a uz to vrsne muzičarke. Svirale su na violini, flauti, klarinetu, harmonici, pa čak i harfi. Zamislite taj prizor...

U „Grandu“ su prikazani prvi filmovi, a 1929. godine postojala je elitna, zasebna bioskopska sala u kojoj je bilo 100 mesta za stolovima. Prvi je u Smederevu počeo da prikazuje zvučne filmove 1932. godine. Ovde su se organizovale zabave koje svojom otmenošću nisu zaostajale za predratnim zabavama u beogradskom Aero ili Džokej klubu!

Među prvim zakupcima hotela bio je Aleksandar Kramer a početkom 30-tih godina njega je zamenio Simeon Elijas – Jevrejin. Smederevci su ga zvali Sima Solunac! Pod njegovom upravom „Grand“ je stekao visoki ugostiteljski renome.
 „Grand“ je posle oslobođenja nacionalizovan i odmah mu je promenjeno ime u „Sutjeska“, a ubrzo je dobio ime „Moskva“ koje je zadržao do 1948. godine, kada mu je vraćeno staro ime. 
Krajem 50-tih godina 20. veka celokupno ugostiteljstvo Smedereva je preuzelo preduzeće “Jedinstvo” u okviru kog je poslovao i “Grand”. Već 60-tih godina hotel više nije radio jer su hotelske sobe pretvorene u kancelarije. Restoran je zadržao elitni ugostiteljski renome sve do izgradnje novog hotela "Smederevo". 

Krajem 20. veka održavanje objekata “Granda” je bilo sve lošije i opštinska uprava, kao vlasnik objekta, uskratila je UP “Jedinstvo” dalje korišćenje, i dugo nije nađen novi zakupac. Postojale su namere za njegovu prenamenu, ali opštinska uprava nije želela da se izgubi tradicionalno ugostiteljsko obeležje grada. 
Objekat je ostao zatvoren sve do 2003. kada ga je u zakup preuzela “Ishrana” a 2004. godine „Perper Grand” koji je radio do 2011.godine.
Skoro dve godine objekat je, zbog sudskog spora grada i zakupca,  koji je  ostavio ogromne dugove, bio pod ključem. Uz objašnjenje da tako želi da poboljša uslove školovanja i funkcionisanja lokalne zajednice, pre godinu dana,  grad je „Grand“ dao na korišćenje  Ekonomsko trgovinskoj školi za obavljanje prakse učenika srodnih smerova.

 

Zaslužuje li ovaj brend nešto više? 
Mnogi misle tako, ali oni nemaju moć odlučivanja. Oni koji odlučuju, misle da je „Grand“ pravo mesto za učeničku praksu. Nesumnjivo, deci je potrebna praktična nastava, ali možda za nju postoji pogodnije mesto, dok bi elitna gradska kafana  mogla dobiti novu dušu i status vredan njene istorije.

Ima onih koji smatraju da nam nedostaje i nova naučna grana- kafanologija- koja bi se bavila fenomenom ove srpske institucije za razvoj društva, i koja bi mogla da odgovori na pitanje kako se srpska kafana, u kojoj je često krojena sudbina građana, ali i države, svirali umetnici na klaviru i harfi, pretvorila u mesto gde, čast izuzecima, caruje malograđanština a kulise su joj treš muzika, alkohol i polugole gošće i pevaljke.

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
Davor
19.03.2016.
Ja lično mislim da je ipak "Grand" i dalje prelep, i lepu uslugu ima i dalje. I ako su tu učenici , ma da je stvarno bolje na takovoj lokaciji u gradu da ipak bude nesto elitniji kao sto pise u tekstu.Na tome se vidi kakva smo mi drzava.
Plusic 1 Minusic 0
Missing
zika
19.03.2016.
Nije tačno da niko od pravih ugostitelja nije hteo da zakupi Grand, ali je tražen astronoski zakup......, a onda je genijalna napredna (a nevina) Jasna i elitni prostor u centru grada dala nepismenim profesorima iz Ekonomske da se igraju ugostiteljstva. Deca se uče i mogu da imaju dobru praksu samo uz iskusne ugostitelje, zanatlije, trgovce, majstore ... Tako se nekad i obavljala praksa - po restoranima, trgovinama.... Ovo je samo još jedna bruka smederevska, ali ne bojte se, biće ih još mnogo.
Plusic 2 Minusic 1
Missing
Vratiti onome kome pripada
19.03.2016.
Ako je grand nacionalizovan, zatšto nikada nije denacionalizovan? Jel to bio predratni privatni objekat koji su vlasnici iznajmljivali ili je pripadao oduvek opštini. AKo je nacionalizovan, kako se kaže u članku, onda znači da je bio privatan. Ako je bio privatan i ako još nije denacionalizovan (što me ne bi čudilo), onda se mora vratiti naslednicima.
Plusic 1 Minusic 0
Missing
Realan
04.04.2015.
M'rs bre!! Zinulo vam dupe za kafu od 50 din, a sad nesto tu serete kako ne valja. Grand nije jedini u SD, tako da molim lepo, siroka vam polja.
Plusic 2 Minusic 6
Missing
ucenik
13.01.2015.
Hvala na GLUPOM KOMENTARU od VILOZOF-a, sta god taj nick znacio!!!
Plusic 6 Minusic 0
Missing
Goran
13.01.2015.
Od "filozofa" nista pametnije i nije moglo da se ocekuje, nego da kinji neduzno i iskreno dete!!!
Plusic 8 Minusic 0
Missing
вилозоф из Смедерева
09.12.2014.
"ученик" као прво замоли професорку књижевности да те научи правопису и тако заради плату коју добија из буџета. Мада, могао би сам да се потрудиш више не би ти шкодило. Написао си "у смедереву"- треба "у Смедереву"; "праксу у гарнду"- "праксу у Гранду"; "како гостију"- "како госте". Ово у баш грешке.
Plusic 1 Minusic 12
Missing
Ucenik
03.12.2014.
Ovako ja sam ucenik ekonomsko-trgovinske skole u smederevu....smer-konobar....treca sam godina i vec dve godine imam profesionalnu praksu u grandu....Molim sve gradjane smedereva...kako gostiju granda tako i ljude koji ne posecuju grand, da imaju malo vise razumevalja za nas ucenike, mi smo svi tu da bi nesto naucili kako od profesora tako i od gostiju ovog ugostiteljskog objekta, slazem se da se ponekad, ali samo ponekad malo i izgubimo u guzvi ali mozda i to nije samo do nas ucenika vec i do ne adekvatnih profesora, isto tako i do gostiju koji nemaju toleranciju za nas kao za ucenike.... P.S. Cast izuzetcima...
Plusic 13 Minusic 0
Missing
Steva
02.12.2014.
Da, ovoj deci je potrebno učenje i praksa, ali uz profesionalno osoblje, a ne da drže restoran sa tradicijom na najboljoj lokaciji u gradu i da se vežbaju. Ono što sam mogao videti u tom objektu je ispod svakog nivoa, a držim da sam se sa godinama koje nosim nagledao pristojnih restorana. Uz uvažavanje dece i profesora, ovo je samo jedna u nizu loših odluka gradonačelnice.
Plusic 26 Minusic 7
Missing
ni na nebu ni na zemlji
01.12.2014.
citam i ne verujem. Od kad je ucenje igranje? Kome smete da deca rade i uce? I zasto bi tu bio neko drugi? Zar je malo kafica i kafanica u blizini? Treba jos za bleju , za dzabalebarose i jeftine sponzoruse? Nista vam ne valja. Sto niste uzeli da radite kad je Grand bio dve godine prazan. Stranci ulozili, podrzali, 20 profesora zadrzalo radno mesto da se smer ne ukine a njima ne odgovara. Ne, bilo bi bolje da iskusni konobari tu rade sitno, krupno a u skoli da se ukine smer i da skolovani ljudi ostanu bez posla. Onda bi razne zvoncice imale bolje mesto za bleju i trazenje sponzora. Kad pisete o necemu prethodno se raspitajte. A ako kome fale kafane onda je stvarno u problemu. Obidjite bar Srbiju i raspitajte se za skolske radionice onda ce vam valjda biti jasnije. Bravo za skolu i Grand! P.S. Probajte sta oni spremaju pa se iznenadite!
Plusic 29 Minusic 16
Missing
Zvončica
01.12.2014.
Mogli su da nadju neki manji objekat da se deca vežbaju, ovako-stvarno je jadno. Objekat sa tradicijom, na eksluzivnoj lokaciji i sa tolikim kapacitetom dati deci da se igraju...Mislim da se ovo nigde na svetu nikada nije desilo, niti će! Ali, šta nas čudi...U ovom gradu je sve postala jedna specifična najbanalnija naiva. Odluke se donose uz prevrnutu šoljicu kafe, po sistemu "..a što ne bismo..."....."da, da - odlična Vam je ideja, evo moj bi uja mogao da bude pomoćnik direktora". I tako , bez bilo kakvih studija, argumenata opravdanja. Mogu misliti kako je idejni tvorac ove naive osmislio ponovno otvaranje odmarališta Rtanj , ako do njega ikada i dodje. Što bi rekla moja pokojna baba"Tražili ste-gledajte".
Plusic 36 Minusic 15
Missing
snezana
01.12.2014.
Čestitam na odličnom tekstu!
Plusic 27 Minusic 1
Missing
secerko
30.11.2014.
Grand je sada skolska radionica i mesto za ucenje i sticanje iskustva dece koja se skoliju za kuvare, pekare i poslasticare. Ne moze da se izdaje i niko da ge preuzima a inace Svajcarci su opremili Grand odnosno kupili novu kuhinju i pomogli skoli. Smederevci bi trebalo da u sto vecem broju posecuju Grand i tako pomognu skoli. Meni je slatko kad ona dobra decica neki put pogrese jer vidim da zele nesto da nauce. Ne zelimo da se vracamo starom Grandu, nove generacije imaju nov Grand i ovakav kakav je obelezice ovo vreme.
Plusic 38 Minusic 27
Missing
Joca
30.11.2014.
Kod nas je svaka promena na gore. Odavno
Plusic 25 Minusic 1
Missing
USA
30.11.2014.
Pod Jedinstvom je bio rupa,dovesti MAC !!!
Plusic 2 Minusic 12
Missing
popaj
29.11.2014.
ovo rukovodstvo koje godinama menja perje to jest stranku sta ocekivati od njih sve sto je vredelo u smederevu sve su upropastali upropastice i ovo malo sto je ostalo pa ce onda kud koji mili moji nemoj da vs to cudi smederevo je postalo ruglo vise licimo na selo kakav crni grad ko moze nek ide odavde sto dalje
Plusic 36 Minusic 2
Missing
Miroljub Ilić
29.11.2014.
Smederevu je potreban jedan elitni ugostiteljski objekat, ali pod patronatom državnih institucija, poput turstičkih organizacija, vodoprivrede, šumartsva, a mogao bi biti delatnost zem.zadruga, najzad ozbiljnog i iskusnog preduzetnika iz Smedereva, bez dozvoke prenamene delatnosti objketa najmanje narednih 20 godina. Lokacija je izvanredna, a i sama površina dovoljna za usluge vrhunskog kvakiteta, sa menijem iz domaće kuhinje. Iako je to bilo ranih 70-tih 20 veka, ipak je još u lepom sečanju mnogim smedrevcijam, koji su koristili usluge, ali naročito onima koji su imali čast da rade u "Jedinstvu" odnono neposredno u "Grandu". Medju takvima je i pisic‚ ovih rediva, kratko, ali sa sećenjem na njegoivu namenu kada je bio pun gostiju svake večeri, uz muziku i druženje, zabavu sve do ponoći. U njemu su se stvarale mnoge anegdote ali i ispevale i neke pesme, koje i danas žive. Jedna od anegdota, kružila je za isvesnog tada druga Ljube, konobara sa višegodišnjim uskustvom, koji je u "Grandu" dočekivao mnoga jutra, čekajuči da svane i krene prvi autobus put Lipa. Za njega vezuje se i anegdota, da su jednog dana, dvoje mladih tada u bašti "Granda" (gde će -nego u kraju, u zaštiti zelenila), u čekali su da ih drug Ljuba usluži. Ljuba izadje na vrata Granda, podigne ruku iznad očiju (zbog sunca) osmotri baštu ima li novih gostiju, i vrati se. Tako par puta, a onaj "kavaljer" maše iz ugla bašte, pozivajući Ljubu, no ovaj ga ne primećuk6je i ne reaguje na poziv. Kada je dojadilo "džentlmenu" ustao je sa stok,ka i došao do Ljube, prekorivši ga što ne dodje do stola i usluži ih. A Ljuba će: "Što si seo čak tamo, kada toliko mesta imaš ovde bliže, ja treba biciklu da uzmem i donesem ti piće"! I danas, "Grand" ima baštu, ali bicikla nije potrebna za usluživanje gostiju. Niti ima toliko gostiju, niti je bašta onolika kao nekad. No, bez obzira što je manja bašta, "Grand" bi mogao opet biti "grandiozan" za generacije kojima bi bio mesto zabave, ali i za svakog gradjanin, makar jednom godišnje. Podržimo takvu ideju, i postavimo je kao zahtev prema onima koji o tome odlučuju.
Plusic 23 Minusic 5
Missing
Gde vi živite...
29.11.2014.
A ko konkretno da ga preuzme? U vreme kada biznis jedva opstaje? Kada se ljudima smanjuju plate, ko će da pravi promet? Opet neko da ga uzme, za dve-tri godine ga razbuca i napravi dugove? Svašta.
Plusic 31 Minusic 8
Dodaj komentar
A64f651333b5f12be4329a94b51b8bd6
Naše priče
09.01.2020.
Smederevski arhitekta Živadin Milošević Žilic, džentlmen, vrshunski sportista, veslač i plivač, rođen je 30. avgusta 1942. godine u Smederevu, od oca Milorada i majke Nadežde, rođene Pirivatrić...
B1521928ad96a30990aad5d480dfb57b
Naše priče
22.11.2019.
Na samom kraju XIX veka, ili početkom XX u Smederevo je došao deo velike familije Mirković iz Carevca. Naselje Carevac je naselje u Srbiji u opštini Veliko Gradisšte u Braničevsko...
8b91e1405f3d7b272b62d19f68fb0a10
Naše priče
15.08.2019.
Leposava Glavonić rođena je 1935. godine u Smederevu, pod devojačkim prezimenom Pavlović. Osnovnu školu i gimnaziju učila je i završila u Smederevu. Studirala je na beogradskom Filolo&sc...
341e4a28a1d8a2bd3c3ec21be6a09029
Naše priče
03.06.2019.
 „Zelena aždaja“ je dizalica- kran (Der Kran-nemački, The Crane-engleski), koja je jedina (pre)ostala u Staroj smederevskoj luci od nekadašnje tri Ganz dizalice. Portal SDCafe ...
25963fab68452e0351e93a594b66645b
Naše priče
18.03.2019.
U ovoj 2019. godini navrašava se deset godina od smrti  proslavljenog smederevskog književnika, scenariste, novinara, pa i glumca  Živorada Žike Lazića. Godine 2017., 23. aprila ot...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 363
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300