Info Bez dlake na jeziku
17.04.2013.

EKSKLUZIVNO: Rafinisana prevara veka

C2910532dd91728ea230740fd64f85c0

 

Razlog zašto pišem ovaj tekst o „Rafineriji Smederevo“, iako je do sada o njoj uglavnom sve rečeno, je taj što Smederevci a i ne samo oni, nikad neće dobiti odgovor na pitanje šta je bila pozadina ove „sage“, kako ju je bivši gradonačenik „krstio“?
 
Za mogućnost da će se u Smederevu graditi „rafinerija“ saznao sam (od prijatelja koji radi u opštini), u Avgustu 2008.-e godine, nekoliko dana pre nego što je informacija o tome objavljena u dnevnom listu „Alo“. U početku nisam mogao da poverujem u tačnost takve informacije, da „neko“ želi da u Smederevo, pored železare, dovede još jednog zagađivača kakva je rafinerija. Obzirom da se izvesno vreme opozicione partije nisu oglašavale povodom najavljene „investicije“, pokušao sam da „zainteresujem“ gradske MZ, da zajedno pokušamo da se, u razgovoru sa gradonačelnikom, izborimo za raspisivanje referenduma po pitanju „Rafinerije Smderevo“. Pristalo ih je samo nekoliko, ostale su slušale partijske „direktive“. Kako sam samo naivan bio. Već tada sam, nadajući se velikom otporu Smederevaca, bio siguran da će „alternativna lokacija“ biti Kovin. Zašto? Pa, biće u blizini Smedereva, zaposliće Kovince a „trovaće“ nas isto kao da je u Smederevu.
 
Zato što mi informacije o „investitoru“ nisu bile dostupne, osim onih prezentovanih na sajtu Grada Smederevo, pokušao sam da koristeći internet saznam nešto više o „investitoru“ i projektu rafinerije. Podaci do kojih sam, na ovaj način došao, najblaže rečeno, dovodili su u sumnju „ozbiljnost“ investitora. Napominjem da nisam stručnjak u oblasti prerade nafte i da bih teško, gotovo nikako, zalažući se za zaštitu životne sredine, „parirao“ jednom „Bejzik Ekvipment“-u, „Global Enerdži Group“-u i „Brajan Marej“-u.
 
Jedna od prvih informacija koja je izazvala „sumnju“, je ona o stručnim referencama Radomira Radivojevića, zamenika direktora „Komiko Oil“-a, osobe koje se najčešće, gotovo jedino, obraćala srpskoj javnosti povodom „Rafinerije Smederevo“. Konkretno, reč je o tekstu pod nazivom „Sa otadžbinom gradim most“ koji je objavljen u „Večernjim Novostima“ 11.11.2006. godine.
(http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:190506-Sa-otadzbinom-gradim-most).
 
Navedeni tekst predstavlja hvalospev Radomiru Radivojeviću, generalnom menadžeru „SYP“-a iz Ciriha, koji je napravivši poslovni imenik, kasnije u emisiji „Tragač“ emitovanoj na „TV Jerina“ 06.02.2013. god.
(http://www.youtube.com/watch?v=X8EA6DQn-64) precizira da je reč o prodaji oglasa, odmah postao menadžer, koji zaključuje: „te danas mogu da stojim rame uz rame sa menadžmentom iz "Ceptera","HVB Lizinga","Svislajfa", "UBF banke", "Danonea", "Kredit Svisa", "Simensa", Kompanije "Si&Si", "Montenegroerlajnsa", "Mure", "MB pivare", "Emirata"...“ !?
 
Za samo 2 godine prelazi put od pravnika-menadžera koji prodaje oglase do „stručnjaka“ u oblasti prerade nafte, bez dana radnog staža u toj istoj naftnoj industriji.
 
Gradonačelnik, za zdravlje zabrinutim Smederevcima i odbornicima Skupštine Grada Smedereva, u skupštinskoj polemici, objašnjava da je reč o „vakum“ tehnologiji, koja će biti primenjena u rafineriji na 4km od centra grada, po evropskim i svetskim „ekološkim“ standardima. To isto tvrdi i naftni inspektor Stevan Vojinić u izjavi datoj „Al Džazira Balkan“ koja je na „Jutjub“ postavljena 16.03.2012. godine (http://www.youtube.com/watch?v=hSBv-GniBao).
 
Nema razloga za strah, rafinerija nema dimnjake, sagorevanje će da se vrši unutar cevi, ovo je najnovija tehnologija rafinerije, tvrdi naftni inspektor, koji bi „sutra“ trebalo da kontroliše rad rafinerije. I niko, ama baš niko, da postavi pitanje Gradonačelniku i naftnom inspektoru kada i gde su se upoznali sa projektom rafinerije, pa mogu sa takvom sigurnošću da tvrde da je reč o „najnovijoj“ tehnologiji!? Gradonačelniku, mašincu i Radomiru, pravniku se izgleda veruje na reč ili se možda veruje onoj prezentaciji rafinerije na sajtu Grada Smederevo pogledaj prezentaciju.
 
U ovoj prezentaciji-brošuri na sajtu grada Smederevo, na 33. strani, kao odgovor na pitanje: „Kakva je sigurnost investicije“, stoji: „Bankarska garancija na kompletan iznos investicija čija je kopija dostavljena ministru energetike“. Prosto je neshvatljivo da „bankarskom garancijom“ nije obuhvaćen i iznos za zakup zemljišta!? Da li je iko od „čelnika“ grada i odbornika, koji su glasali „za rafineriju“, video navedenu bankarsku garanciju? Ako je za utehu, zarad istine kako to voli Branče da naglasi, mislim da je nije ni ministar energetike video.
 
Međutim, ono što niko ne pominje tokom trajanja „sage“ je „projekat“ rafinerije koji je, u aprilu 2009. god., prezentovala bugarska firma „Galus konsalting grup“ iz Sofije. Zašto? Možda je nelogično da „američko-holandskom“ konzorcijumu, svetski poznatoj kompaniji, projekat rade Bugari? „Projekat“ rafinerije Smederevo i opet je reč o prezentaciji-brošuri na 40-tak stranica, skinut je sa sajta „Galus“-a, ali ostala je prezentacija kompanije. Kao najznačajniji svetski partneri „Galus“-a, na 10. strani prezentacije, navedene su firme „Komiko Oil“ d.o.o., „Komiko Oversiz N.V.“ Holandija i „Titan promet“ d.o.o. Zagreb, firma za gradnju stambenih i nestambenih zgrada (http://secure.creditreform.hr/r?s=titan-promet-d.o.o.&an=0000152378&setlang).
Zanimljivo je da se u dve navedene kompanije „Komiko Oil“ i „Titan promet“ (osnovan 2008.-e godine u vreme početka kampanje za izgradnju rafinerije), kao direktor pojavljuje Bugarin Ventzislav Tiankov Ivanov, u trećoj, „američko-holandskom“ konzorcijumu, navedeni Bugarin je član nadzornog odbora firme sa jednim zaposlenim!?
Na 9. strani prezentacije, kao najznačajniji svetski projekti „Galus“-a stoji i „Rafinerija Smederevo“.
 
I pored toga što „projektant“, koji se drži u tajnosti, ipak postoji, u Novembru 2009. godine, potpisuje se sporazum o razumevanju a nešto kasnije i ugovor o poslovima projektovanja i izgradnje, između „Komiko Oil“-a i „CIP“-a (http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Rafinerija-u-Smederevu-za-tri-godine.lt.html).
Prilikom potpisivanja sporazuma mogli smo da čujemo i sledeće: „Preliminarno smo se obavezali da će posao u sistemu „Komiko oila” naći 3.700 ljudi. U samom srcu rafinerije, u proizvodnom pogonu, radiće oko 600 inženjera i tehničara. Preuzeli smo obavezu da ćemo, ukoliko do izgradnje rafinerije dođe, oko 50 inženjera tehnološkog, mašinskog i elektrotehničkog fakulteta iz Beograda poslati na doškolovavanje o našem trošku u Hjuston, kako bi bili osposobljeni da vode rafineriju – izjavio je Radivojević.“.
Takođe, saznajemo da su već potpisani ugovori sa kompanijama koje će distribuirati gorivo u okruženju, u vreme kada se još uvek ne zna da li će Smederevo izdati zemljište u zakup!? Potpisivanju sporazuma prisustvuje i Gradonačelnik Umičević.
 
Ono što me definitivno uverava da je reč o apsolutno nekompetentnom „investitoru“, je „antologijski“ intervju Radomira Radivojevića dat „Politici on lajn“, pod nazivom „Komiko nema konkurenciju“, od 11.01.2010. godine
(http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Komiko-nema-konkurenciju.lt.html).
Navešću samo neke „bisere“:
„Desetine ljudi svaki dan dolaze u lokalnu kancelariju, raspituju se i traže posao. Inženjeri, ekonomisti, tehnolozi, doktori nauka, ekolozi, najbolji studenti generacije novosadskog Tehničkog fakulteta s preporukama britanskih univerziteta, prekaljeni majstori s bušotina širom sveta... ostavljaju svoje radne biografije, vizit-karte, šalju elektronskom poštom svoje Si-Vije. Nude se da rade, mada firma još nije ni počela da radi, ni da se gradi.“.
Ni dan danas „Komiko Oil“ nema mejl adresu.
 
„Januar je za nas jako bitan, u ovom mesecu će se sve rešiti jer mi nemamo više vremena za čekanje”, kaže Radomir Radivojević, zamenik direktora kompanije „Komiko oil”.
Koliko vidimo ostali su do 2013. godine.
 
„Jedan od akcionara je „Bejzik ekvipment”, poznati svetski proizvođač opreme i postrojenja za rafinerije. Ta kompanija je do sada svoju opremu ugradila u 156 rafinerija samo u Teksasu.“.
U Teksasu je 2011. godine bilo 27 rafinerija.
 
I za kraj, navešću kako Radomir vidi dodatne poslove, koji će u sistemu „Komiko Oil“-a zaposliti Smederevce:
„Evo ekskluzivne vesti za „Politiku”. Posle najave da ćemo graditi rafineriju, jedna svetski poznata kompanija iz SAD traži lokaciju u Smederevu da gradi svoje pogone sa čisto „zelenom” tehnologijom. Ako ona to uradi, celokupna srpska poljoprivreda će biti uposlena na dugi rok. Oko rafinerije u Smederevu nići će mnogo novih pogona koji će praviti rukavice za radnike rafinerije, radiće se ambalaža, odela... S nama je već stupilo u kontakt četiri-pet ozbiljnih kompanija s kojima smo u Beču razgovarali i koje žele da nas prate u Smederevu.“.
 
Neće samo nezaposleni Smederevci dobiti posao u rafineriji, korist će imati i poljoprivrednici smederevskog regiona, pa tako u izjavi datoj dnevnom listu „Danas“, 24.07.2011. g. Radomir kaže: „Prema njegovim rečima Komiko oil će pomoći i poljoprivredni razvoj Smederevskog regiona, jer je spreman da otkupi poljoprivredne proizvode registrovanih poljoprivrednih domaćinstava iz okruga radi ishrane kako radnika koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta, tako i onih koji će biti zaposleni u rafineriji. To praktično znači da će poljoprivredni proizvođači imati sigurnog kupca svojih proizvoda.“
(http://www.danas.rs/dodaci/biznis/investicija_korisna_za_gradjane_ali_i_drzavu.27.html?news_id=220147)
Postavlja se pitanje: „čije poljoprivredne prouzvode za ishranu sada koriste tih 540 Smederevaca koji će raditi u rafineriji“?
 
Dalje, u navedenom intervjuu, Radomir kaže: „Komiko oil je ćerka firma Komiko oversis, firme koju su osnovale američke kompanije radi izgradnje najsavremenije rafinerije na ovim prostorima uz podršku uglednih svetskih banaka. Komiko oil je u stoprocentnom vlasništvu kompanije Komiko oversis i registrovana je za poslovanje u Srbiji.“.
Kako to da ugledne svetske banke nisu „skupile“ novac za zakup zemljišta?
 
Pošto smo „apsolvirali“ Radomira, pogledajmo malo druge učesnike „sage“, pre svega Milutina Ignjatovića, direktora „CIP“-a i Maju Fragner, „Pi Ar“ menadžera firme „Farms Etanol“ iz Ohaja, odnosno konferencijom za štampu, „Komiko Oil“-a u „Medija Centru“, od 15.03.2010. godine, uoči izglasavanja skupštinske odluke o održavanju referenduma u Smederevu (http://www.webtv.rs/play/15138/comico-oil---izgradnja-rafinerije-nafte--smederevo).
 
Maja Fragner, navodni portparol „Farms Etanol“-a, u ime „borda direktora“, ovaj izraz vrlo često i Radomir koristi, želi da podrži inicijativu Vlade Srbije da ovako strateški projekat (Rafinerija Smederevo) podigne na nivo od nacionalnog interesa, ujedno najavljuje i novu veliku investiciju od 135 miliona dolara u Smederevo. Zaposliće oko 200 ljudi na samoj lokaciji i oko 3-5.000 domaćinstava dobiće status stalnih kooperanata pri uzgajanju stoke za „Farms Etanol“. Takođe, Srbija će biti prva država u Evropi koja će se baviti proizvodnjom bioetanola“, kao i da je u Beogradu pre 4 godine (2006. g.) „Farms Etanol“ osnovao svoj istraživački centar za centralnu Evropu.
Sve je ovo pomenuta gospođica izjavila a da nije ni „trepnula“. Meni je i dan danas nejasno, kako to da niko od prisutnih novinara nije izrazio želju da napravi reportažu o istraživačkom centru za centralnu Evropu, koji „Farms Etanol“ ima u Beogradu? Kako to, da niko nije pitao za adresu istraživačkog centra? Gospođica Maja je u vreme održavanja ove konferencije još uvek bila student Akademije lepih umetnosti u Beogradu, od 2005. do 2011. godine. Takođe, u svojoj biografiji (CV-u), objavljenoj na sajtu „Elance“ u delu koji se odnosi na radno iskustvo, nigde ne navodi iskustvo stečeno u tako renomiranoj firmi kao što je „Farms Etanol“, („Job History-0 jobs“).
(https://www.elance.com/s/pr-and-communication/)!?
 
Ni Milutin Ignjatović, direktor „CIP“-a, ne zaostoje mnogo za Radomirom i Majom, pa tako na pomenutoj konferenciji izjavljuje da su projekti rafinerije u završnoj fazi, 2 godine pre nego što je zemljište za rafineriju dato u zakup!? Uradili su („CIP“) geodetske radove, istražne radove, istražne radove geološke,... E sada, ako se vratimo na emisiju „Tragač“-„TV Jerina od 06.02.2013. godine 
(http://www.youtube.com/watch?v=X8EA6DQn-64 ili http://www.youtube.com/watch?v=xXBPe6_xbJI)
videćemo da Radomir na pitanje voditelja da li su radili neka geološka istraživanja na terenu, Radomir odgovara da „CIP“ nije uradio geološka istraživanja jer je bio sprečen od strane neke gospode, iz nekog sela, koja je tu zasadila letinu?
 
Hajde sada da se upoznamo sa investitorima, „Komiko Oil“-om Beograd („ćerka“) i „Komiko Oversajz N.V.“ Holandija („majka“).
Opšte je poznato da „Komiko Oil“ ima dva zaposlena, direktora Ventzislava i njegovog zamenika Radomira. Međutim, ono što je manje poznato, je datum osnovanja „Komiko Oil“-a. U „APR“-u za datum osnivanja stoji 03.12.2007. godina i to je sasvim u redu, ako „znamo“ da je datum osnivanja „majke“, „Komiko Oversajz N.V“ 05.12.2006.g., poklapa se, „majka“ je starija od „ćerke“. Međutim na sajtu srpske firme „Solvent point“ firme koja pruža informacije o firmama registrovanim u Srbiji, za datum osnivanja „Komiko Oil“-a Beograd stajalo je 20.12.2003.g. Nakon objavljivanja ove informacije na „RTV Smederevo“ i posle jednog komentara u „Blic“-u, „Solvent Point“ je usaglasio podatke sa „APR“-om.
Do podataka o hiljadama firmi je nemoguće doći, još manje se takvi podaci unose ručno, već se u elektronskom obliku preuzimaju iz „APR“-a, tako da je malo verovatno da je u pitanju greška.
Kada je reč o „američko-holandskom“ konzorcijumu, podaci dobijeni posredstvom firme „Global Mint“, (izveštaji o bonitetu nisu besplatni), su poražavajući:
 
Total assets:
2007-25€; 2008-2€; 2009-2€; 2010-2€
 
Shareholders funds:
2007-(-32€); 2008-(-62€); 2009-(-76€); 2010-(-94€)
 
Number of employees:
2007-1; 2008-1; 2009-4; 2010-1
http://www.sdcafe.rs/NL342613220000.5207.pdf
 
Na osnovu napred navedenih informacija, mogao sam savim argumentovano i sa velikom pouzdanošću da, učestvujući u mnogim forumima na temu „Rafinerija Smederevo“, iznosim mišljenje da „investitor“ neće imati para ni za zakup zemljišta a pogotovo ne za izgradnju rafinerije. Ono što ne znam, već samo mogu da pretpostavljam, kao i mnogi Smederevci uostalom, šta je bila pozadina, šta je bio cilj, šta se htelo sa zemljištem, zakupljenim za izgradnju navodne rafinerije? 
 
Ne slažem se sa tvrdnjama da je reč o američkoj polovnoj rafineriji, jer da iza „projekta“ stoje Amerikanci, oni bi imali para za zakup zemljišta. Moja pretpostavka je da je namera bila uzeti zemljište u zakup, napraviti par rezervoara, zaustaviti „investiciju“ zbog „svetske ekonomske krize“ ili zbog odustajanja nekog od „akcionara“ i onda posao nastaviti uvozom i preprodajom nafte i derivatima nafte.
 
Odgovor na pitanje, šta je pozadina ove „sage“ nije teško dobiti, zato i pišem ovaj tekst, dovoljno je zatražiti od Milutina Ignjatovića, direktora „CIP“-a da pokaže projekte koje je „CIP“ uradio za „Komiko Oil“, zatražiti od Maje Fragner da pokaže sedište „Farms Etanol“-a u Beogradu, „zamoliti“ Radomira da pokaže dokument o osnivanju „američko-holandskog“ konzorcijuma ili da nas upozna sa bordom direktora firme „Komiko Oversajz N.V.“. Zapitati Umičevića kako 4 godine sve zna o „Komiko Oil“-u, zna o najsavremenijoj „vakumskoj“ tehnologiji, zna da će uplata zakupnine kasniti nekoliko dana-nedelja zbog problema oko dobijanja bankarskih kredita a na kraju, nakon izglasavanja „poravnanja“ daje sledeću izjavu: „“Izuzetno sam zadovoljan jer u Novu godinu ulazimo sa novom logikom. Da presečemo, za 30 dana donesemo dobru odluku, da vidimo da li je investitor finansijski sposoban i da ako nije, vratimo zemlju gradu i dalje raspolažemo njom na privlačenju novog investitora”, kaže on.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=01&dd=04&nav_id=674736
 
I na kraju, kao zaključak, mogu da navedem da je možda i dobro što se ovom gradu desio „Komiko Oil“ i Radomir Radiojević, jer pokazao je Smederevcima da apsolutno nekompetentni ljudi vode ovaj grad, kako opisati njihovu neodgovornost prema zdravlju građana Smedereva? Pokazao je i da su odbornici grada Smedereva samo obična glasačka „mašina“, koji ne žele čak ni da posumnjaju u ono što im „vođe“ govore. Kao ilustraciju, navešću primer da sam člana „veća“ Grada Smedereva, pred kraj prošle godine, pitao šta zna o „Komiko Oil“-u i Radomiru Radivojeviću, odgovor člana veća i partije, koja se inače zalaže za dve rafinerije i dve železare, bio je da ne zna ništa?! Ne zna ništa a pritom učestvuje u donošenju „sudbonosnih“ odluka po ovaj grad.
Šta reći, već samo, svaka čast majstore.
Izvor: SDCafe

Komentari

Profil 1
Tamara
28.08.2015.
I ovde ima prvoboraca.Spasojevic Nikola,Miroslav I Svetlana Stojkovic,Vasilko Mitrovic tadasnj predsednik GO NS.Ovi ljudi su plakatama pokrenuli lavinu protiv rafinerije.Gradonacelniku je najvise smetao potpis na plakatu-Rab Bozji,Smederevu sluga veran,jedan od potomaka onih sto ga podigose.Taj Rab Boziji je bio Nikola Spasojevic,zakleti neprijatelj Rafinerije koju je nazvao Cadjavo Kopile Milosrdnog andjela...
Plusic 2 Minusic 3
Missing
novica
16.07.2015.
u toj kampanj za rafineriju i komiko oil je zalegao i čuveni najmlađi hemičar u onoj jugi oćigledno hemikalisanje mu je jača strana pošto mu je u toku kampanje kuća u partizanskoj sređena tip-top
Plusic 1 Minusic 0
Missing
Autor
24.06.2015.
Hvala Boki. Samo da napomenem da po zanimanju nisam novinar. Jednostavno, nisam mogao da gledam kako jedan "probisvet" laže i zamajava, ne samo Smederevce, već celokupnu srpsku javnost. Prošlo je već dosta vremena od tada a mi u Srbiji (i Smederevu) još uvek ne znamo šta se htelo famoznom "rafinerijom"? Ovde je i dalje, nažalost, sve po starom. Pozdrav.
Plusic 3 Minusic 3
Missing
boki
26.05.2015.
sedim ovde u kanadi kao posetilac i citam o mom Smederevu ...dodje mi da kukam na sav glas ...u mom Smederevu se nista nije promenilo ni geografski ni ekoloski ni politicki , ljudi su i dalje ljudi , a politicari i dalje politicari i nikako da bar jedan od njih postane Covek..... svaka cast novinaru istrazitelju i njegovoj prezentaciji sta se sve dogadja njegovim sugradjanima
Plusic 13 Minusic 0
Missing
Panajotović
18.04.2013.
A šta je sa MARINOM NA JEZAVI,ŠOPING MOLOM kod sportskog centra, grandioznim objektima kod KASARNE,ASFALTIRANIM NJIVAMA u Godomonskom polju,''SLOBODNOJ ZONI''....Poštovani AUTORE TEKSTA pišite malo i o ovome!
Plusic 22 Minusic 0
Missing
Alas
18.04.2013.
Svaka čast,ali ovaj članak više govori o nama nego o njima. Oni su opet dobili dovoljan broj glasova da u sledećem mandatu vladaju ovim našim ubogim Smederevom i da nas i dalje prave magarcima. Koga je uopšte briga za njhove nepodopštine, kad za 1000 dinara po glasu mogu da kupe 20 000 glasova i da nam se smeju u lice?
Plusic 13 Minusic 5
Missing
Prevareni Smederevci
18.04.2013.
Svaka cast na tekstu!!!!
Plusic 11 Minusic 10
Missing
Autor
17.04.2013.
Koliko vidim neki "linkovi" u tekstu nisu više aktuelni. Konkretno, "skinut" je snimak konferencije za štampu u medija centru (http://www.webtv.rs/play/15138/comico-oil---izgradnja-rafinerije-nafte--smederevo) i "skinuta" je prezentacija ("company presentation") sa sajta bugarske firme "Galus". Pošto ovo "zatiranje tragova" mene nije iznenadilo, na vreme sam preuzeo i video snimak iz medija centra i prezentaciju bugarske firme "Galus".
Plusic 12 Minusic 9
Missing
sns sd
17.04.2013.
Taj clan GV je iz kombi stranke Spo i normalno da nekompetentni ljudi koji nisu u zivotu nista stvorili ,nisu mrdnuli dalje od Bgd NEMAJU viziju razvoja Smedereva.Nazalost.
Plusic 12 Minusic 7
Missing
Radomir.
17.04.2013.
haha.clan veca,pa on i nije tu da nesto zna,ne on je tu uostalom kao i svi clanovi bilo koje partije,da nesto usicare,da se negde umuvaju,dase negde ugrade,ogrebu o nesto,radi navodnog uticaja,sitne a pozeljno je i krupnije privilegije i sl tome.ih clan veca,ej,jos treba nesto i da zna.svasta.znam neke koji jedva da znaju vola u dupe da ubodu.EJ.CLAN VECA.BRE.hvala autoru clanka.strucno ,detaljno i iscrpno.
Plusic 13 Minusic 7
Missing
E, moje Smederevo
17.04.2013.
Šta reći, osim svaka čast autoru teksta.
Plusic 14 Minusic 7
Missing
Pućko
17.04.2013.
......I dobismo'' ZONU JERININU'' sa čoporima pasa i travu do pojasa.
Plusic 23 Minusic 1
Missing
Peca Disic
17.04.2013.
Ovo cetvoro (bez ovog radnika iz Nisa) lepo u maricu pa pravac Zabela, dosta su nas lagali i mazali nam oci.
Plusic 17 Minusic 9
Missing
Miroslav Lazić
17.04.2013.
Svaka čast! Neka smederevski "novinari" čitaju i nauče kako se radi domaći zadatak iz istraživačkog novinarstva, a lokalni političari neka počnu da se tresu, jer, ipak, ima i nas koji uključujemo mozak, i onda ih kažnjavamo na prvim sledećim izborima za nerad i neznanje. Svaka čast!
Plusic 14 Minusic 11
Missing
Nedeljko
17.04.2013.
Bravo za autora!
Plusic 16 Minusic 11
Dodaj komentar
67ff49d34da3c87ccf7c30cad639881c
Info Bez dlake na jeziku
28.04.2018.
U redakciju SDCafe-a jutros su stigle uznemiravajuće fotografije koje nam je posalo vaš sugrađanin. Naime, u dvorištu zgrade "Monopola", gde se nekada nalazio tekstilni gigant ...
Bde64550454e4a901fa136bed92233b3
Info Bez dlake na jeziku
16.11.2016.
Zaposlena sam žena, radim vrlo odgovoran posao. Povrh svega toga sam i majka, jedna od mnogih u ovom gradu. Pre par nedelja, najmlađe dete, devojčica od osam godina dobila je na vratu tri uvećane limf...
094260dc31a7b7a438ea4fd59644e517
Info Bez dlake na jeziku
24.08.2015.
Devetnaestog avgusta moja ćerka celu noć ne spava. Od uzbudjenja. Zvali su je na posao. Otvara se ogromna kineska robna kuća Hong Kong. Sutradan je već pre 8h ujutru tamo. Otvorila se robna kuća. Moja...
2b704fc5b9f1034bc3f2172c85cbe231
Info Bez dlake na jeziku
03.07.2015.
“Javno komunalno preduzeće Parking servis, ne prima platu šest meseci. Ulazimo i u sedmi, ne plaća prevoz radnicima već 13 meseci, samo daju markice za Lastin prevoz, očigledno neki ...
1 sdcafe.rs
Info Bez dlake na jeziku
23.06.2015.
E moji SMEDEREVCI, sa kojih ste Vi planeta popadali i skupili se na ovom mestu? Zar baš ni malo građanske svesti, kulture življenja nemate? Vi koji ste se saplitali na neravnom trotoaru, zar...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 27
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300