Home Info Dobili 12.000 knjiga

Dobili 12.000 knjiga

by redakcija

U akciji pomoći biblioteci OŠ "Dositej Obradović", koja je uništena u požaru, prikupljeno je 12.000 knjiga, kao odziv na apel koji su na brojne adrese razaslali Istorijski arhiv, Podružnica društva za srpski jezik i književnost, te udruženje Kulturno nasleđe grada Smedereva.

– Odmah posle paljevine, uspeli smo da motivišemo gotovo pola Srbije – kaže predsednica Podružnice društva za srpski jezik i književnost, Miljana Kravić, navodeći da su knjige, između ostalih, donirali Vukova zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, biblioteka iz Smedereva, Regionalni centar za usavršavanje, mnoge izdavačke kuće.

U akciju su se uključile i osnovne škole iz Beograda, a Radio Beograd je poklonio 1.000 naslova. Samo u Arhivu grada prikupljeno je 2.300 knjiga koje su – tokom tri meseca – darovali Smederevci, a među donatorima ima i bivših đaka ove škole.

– Hvala svima koji su nam pomogli. Pri obnovi škole, jedan od najvažnijih zadataka je upravo nadoknađivanje bibliotečkog fonda – kaže direktorka ove obrazovne ustanove, Dijana Ćetković, navodeći da će do renoviranja nekadašnje, jedna učionica poslužiti kao privremena biblioteka.

U pomenutom požaru, početkom septembra, izgorele su kuhinja, trpezarija, prostorije za produženi boravak dece nižih razreda i biblioteka OŠ "Dositej Obradović", sa oko 16.000 knjiga. Materijalna šteta procenjena je na devet miliona dinara, a Viši sud u Smederevu je, zbog podmetanja paljevine, maloletnicima A. Đ. (16) i M. V. (17) izrekao meru boravka u vaspitnoj ustanovi otvorenog tipa: najmanje šest meseci, a najviše dve godine.

J.I.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!