Info Privreda
22.01.2019.

Da li će kvote EU ugroziti smederevsku Železaru?

97030c72ee16344cb2d075ba69ccb7f1

"Biće sve u redu sa Železarom Smederevo", izjavila je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić. Ona je na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) u vezi sa izvozom srpskog čelika u zemlje Evropske unije (EU) navela da Brisel ima razumevanja za potrebe Srbije.

"Rekli su mi da će sve biti 'OK'. Rekli su mi da će zajedno sa nama posebno voditi računa o Srbiji i da imamo političke garancije da aktuelna dešavanja neće negativno uticati na Železaru", rekla je Brnabić.

Premijerka je najavila novi sastanak sa Žanom Klodom Junkerom, predsednikom Evropske komisije, kako bi se dogovorili o konačnim setu garancija za Srbiju.

Mogući problem pojavio se planiranim uvođenjem mera EU od 4. februara, čiji cilj je zaštita proizvođača čelika iz Unije nakon što su čeličane iz sveta preusmerile trgovinu na evropsko tržište zbog odluke Sjedinjenih Država da ograniče uvoz čelika u Ameriku.

Kako je za RSE rečeno briselskoj administraciji, kvote na uvoz čelika iz trećih zemalja odnosiće se na sve države izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koje su u Evropskoj ekonomskoj zoni, kao sto su Island, Norveška i Lihtenštajn.

"U slučaju Srbije te mere će omogućiti zadržavanje sadašnjeg nivoa izvoza, a ne isključuje se i moguće povećanje. Srbija sa EU ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čiji cilj je ekonomska integracija i stabilizacija, i on će biti osnova da se, po potrebi, revidira i poveća nivo kvota za Srbiju", objašnjeno je u Briselu.

Železara Smederevo, od aprila 2016. u vlasništvu kineskog Hestila, po preuzimanju je dostigla raniju rekordnu godišnju proizvodnju od 1,7 miliona tona. Njen maksimalni projektovani kapacitet je 2,2 miliona tona čelika što, kako kažu stručnjaci, predstavlja do 1,5 odsto tražnje zemalja EU.
Pročitajte i ovo:
'Čelično prijateljstvo' Srbije i Kine

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, rekla je da buduće kvote na čelik ne znače negativan odnos Evropske unije prema Srbiji.

"Imajući u vidu poremećeno tržište evropskog čelika zbog dodatnih tarifa od strane SAD, Evropska unija štiti svoje kompanije od svih trećih zemalja. Dakle, ne specifično od Srbije. Mi ćemo učiniti sve, a naišli smo na otvorena vrata, da smanjimo taj negativni učinak", navela je Joksimović.

Zemlje članice sada su podržale mere koje je EU već privremeno uvela u julu 2018, iz kojih je Srbija bila izuzeta. Kako je rečeno u Evropskoj komisiji, konačna zaštita evropskog tržišta u vidu tarifa na uvoz čelika od 25 odsto odnosiće se samo na slučajeve prekoračenja dosadašnjeg nivoa trgovine.

Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije, kaže za RSE da za sada Železara Smederevo može da bude spokojna.

"Železara u poslednje tri godine učestvuje sa otprilike 1,3 odsto ili čak manje, u ukupnom uvozu čelika u EU. Unija sankcioniše one čije učešće je veće od pet odsto. Dakle, mi smo daleko od toga", ističe Bušatlija.

Protekcionističke mere Evrope biće na snazi do jula 2021. ali u slučaju potrebe mogu biti ponovo razmotrene i preinačene.

Kineska železara Hestil iz Smedereva, koja čelik može da izvozi u 28 država EU bez carine, drugi je, posle FIAT Krajsler Automobila Srbija iz Kragujevca, najveći eksporter u Srbiji. Prema podacima Ministarstva finansija, u 11 meseci 2018. izvezla je robu vrednu 695,3 miliona evra.

Koliko je smederevska Železara, koja zapošljava 5.000 radnika, važna za srpsku ekonomiju svedoči i to da se molbom Evropskoj uniji da Beogradu izađe u susret obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kvote na čelik bile bi težak udarac za Srbiju", naveo je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je optimista.

"Nisam zabrinuta ali sam svesna da ćemo morati mnogo više nego do sada da radimo na ovome. Nadamo se da će SAD ukinuti protekcionističke mere prema EU. Čim se to desi i EU će ukinuti takve mere prema svim zemljama koje nisu njene članice. Onda će i Železara nastaviti da radi kao do sada, i tu smo mi onda na sigurnom", kaže Brnabić.

Moćnu ekonomiju Kine uveliko čini proizvodnja čelika u toj zemlji koja je, prema podacima svetskih agencija, u novom milenijumu porasla sedam puta i čini 50 odsto ukupne proizvodnje u svetu.

Pre nešto manje od tri godine, po dolasku Kineza u Železaru, u medijima su se pojavili i naslovi da je ta investicija "kineski Trojanski konj" u Evropi ali su takve spekulacije utihnule nakon potvrde da se iz te čeličane izvozi samo ono što je proizvedeno u Smederevu.

Ekonomista Mahmud Bušatlija smatra da problem može nastane ako se u biznis umeša politika.

"U Evropi je u poslednje vreme zavladao voluntarizam koji dozvoljava da njihove direktive oni sami drugačije tumače. Bojim se da ne dođemo u situaciju da zbog odnosa sa Kosovom dospemo u političke sankcije koje bi bile sprovedene kroz ekonomske sankcije Evropske unije", zaključuje Bušatlija.

Uticaj proizvodnje Železare Smederevo, kako su saopštili predstavnici vlasti u Beogradu prilikom njene prodaje kineskoj grupaciji Hestil, na bruto društveni proizvod Srbije (BDP) je najmanje jedan odsto.


foto: hbis serbia

Izvor: slobodnaevropa.org

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
5740c9180c8c4e5fa30c60038a74a60b
Info Privreda
01.10.2019.
Odbornici smederevske skupštine su doneli odluku o prodaji hale i zemljišta u industrijskoj zoni kompaniji PKC, koja je po javnom pozivu bila jedini zainteresovani kupac za objekat koji ...
9640aaefb50e6b501d0044e112cb6fac
Info Privreda
23.08.2019.
Posle dve godine od početka projekta, ovih dana biće okončani radovi na izgradnji teretne pruge koja spaja Luku Smederevo i postojeću prugu Smederevo- Mala Krsna. Ministarka građevinarstva, saobraćaj...
4ed5f531286b01f230b92b544b1ef2c9
Info Privreda
29.07.2019.
Zemunski Invej dao je ponudu za preuzimanje više od 26 odsto akcija smederevskog preduzeća „Milan Blagojević" koje proizvodi aparate za domaćinstvo, objavljeno je danas na Beogradsko...
0539f3f4b4a1dae11eaf974d5c66b801
Info Privreda
23.07.2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje sledeće nedelje novu investiciju u smederevsku železaru od 80 miliona dolara. "Nova investicija od 80 miliona dolara, to je zalog za bu...
5d4c189f43530479681b858e6455c592
Info Privreda
16.07.2019.
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je poziv za dostavljanje ponuda za obavljanje usluga procene likvidacione vrednosti pojedinačne imovine "Železara Smederevo" doo u steča...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 697
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300