Info Poljoprivreda
03.07.2019.

Besni voćari: Ubiše nas a država gleda!

67f975272a2ca1fc5d97d1eeb104ef02

Usijan asfalt od julskog sunca na kvantaškoj pijaci u Udovicama - voćarskom epicentru ovog kraja. Usijane su i glave seljaka dok za bagatelu, kažu, prodaju svoje krv, znoj i suze. Krivi su im svi - od države, preko otkupljivača, do vremenske prognoze. Nikad jeftinije voće, nikad manje kupaca - to je razlog što ovde hladne glave nema.

- Slikajte ovu bedu i sramotu - dobacuju reporterima "Novosti" besni seljani.

- Slikaj ovu breskvu. Da gleda narod. Ovo je 20 dinara. U prodavnici 100 dinara. Dok poplaćam sve, ostaje mi - nula. Ubiše nas, a država gleda. Da l' bolje da pobacamo sve u Dunav, pa i mi da poskačemo - ogorčen je Nebojša Gačić iz Brestovika.

Nožem da zasečeš po vazduhu - nezadovoljstvo puca kao prezrela lubenica. Ljutnja ovih trudbenika žeže kao vrelina, a utrkuju se da dokažu koliko je teško izvodeći računicu da su cene i do 40 odsto niže nego prošlog leta.

- I prošle godine bila muka, ali sada je katastorofa. Ovu breskvu što sad dajem za 40, prošle godine sam prodavao za 80 dinara. Bre, neki juče za 18 dinara davali breskvu kao lutka - žali se Džaja iz Lunjevca.

Dok ceni kvalitet roda, Miomir Avramović ima slučnu računicu.

Zoran Milosavljević iz Umčara deklamuje pijačni barometar, upoređujući cene kod seljaka i u marketima.

- Kupujemo avione i kamione, a seljak izumire. Breskva ovde 20 i 25, a u prodavnici 80 i 90. Gde to ima - kaže razočarano.

Kvantaš u Udovicama "reklamiraju" kao najjeftiniji u Srbiji, čuli su voćari na televiziji. A nekada je ovde svakodnevno defilovalo više desetina šlepera za Rusiju. Danas, izvoza gotovo da nema. Nepristojno je ovde pitati i reda radi "kako ide?".

- Šta ide? Ne ide. Cene oborili - 30 dinara prvoklasna kajsija, a neće niko da je kupi. Preprodavci krčme, a mi ne možemo da preživimo. Višnje nisam ni obrao, dnevnica tri hiljade dinara. Minus čist - jadikuje Miloš Janković iz Begaljice.

Janković anketira po pijaci kolege da li su za veliki štrajk, blokadu auto-puta, jer drugačije, kaže, ne zna kako da izađu na kraj sa golemom mukom.

Oblačinska višnja je obrana. Početna cena bila je 60, a na kraju berbe 30 dinara. Zbog nedostatka ambalaže, hiljade kilograma otišlo je u drugu klasu, a zbog manjka sezonaca, nadnica je skočila na 25 dinara po kilogramu, te su proizvođači ostali sa malom zaradom, a mnogi i praznih džepova.

- Stanje je za plakanje - ocenjuje Joca Karić iz Kamendola koji prodaje višnju šumadinku. - Proizvođači nemaju svoje ja. Ne mogu da se dogovore oko cene. Ova višnja u špicu može da se proda za najviše 60 dinara, a mene košta 50, pa ti vidi, lutko.

Kao da je ovolika muka malo, voćari ove sezone imaju glavobolje jer je nestašica ambalaže, kažu, epidemijska. Gajbica je ovde - kao bingo.

Zbog svega, proizvođači i preprodavci ispod oka se gledaju, kao neprijatelji. Seljaci merkaju i ono malo kupaca što se pojavi znajući da će im "ubiti" cenu do večeri. 
 

OTKUPLjIVAČI

- Cena breskve i nektarine u otkupu je 25 do 30 dinara, dok je industrijska breskva 10 dinara. Kajsija za industrijsku preradu otkupljuje se za 20 dinara - kaže Boban Marković iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe u Kolarima.


Jelena Ilić

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
Neko
15.07.2019.
Pa nasim Smederevcima je prestiz i moda kupiti tu breskvu u poznatom lancu marketa, pitaj Boga odakle uvezena nego otici do Udovica i kupiti od seljaka i samim tim mu pomoci...
Plusic 3 Minusic 0
Missing
Mislilac
04.07.2019.
@plavi@ svaka čast
Plusic 4 Minusic 3
Missing
plavi
03.07.2019.
Gospodo poljoprivrednici, pa ovo je ono što ste izabrali ! Ovi što sada vode državu-vodili su je i pre 30 godina ! Zar ste zaboravili usnatog Vučića, malu Maju, debelog Šešljelja, glupaka Martinovića, i dr. radikale, tj. SNS i pevača Dačića (SPS)? Gde vi tu vidite domaćine, stručne i sposobne ljude? Istini za volju-ni ono što niste izabrali nije nešto bolje ! Sve sami frrr, mrrr, prof, dr, - pepisivači- i zato ste (smo) tu-gde smo ! Ostala je boljka srpskog naroda-boji se promena !
Plusic 20 Minusic 4
Missing
DIZSD
03.07.2019.
Šta ovi očekuju? Da država i društvo preuzmu njihove gubitke, s kada ima zarade, to je onda samo njihovo? Da li automehaničar, limar, električar, bilo ko drugi tako nešto očekuje? Kao seljak si preduzetnik, sa svim šansama i rizicima. Kome se to ne sviđa, neka menja profesiju.
Plusic 10 Minusic 13
Dodaj komentar
Cdd6bfa2aab1e9d69c5d555fc27a7720
Info Poljoprivreda
22.06.2018.
Vlada Srbije je formirala Komisiju za promociju i sanaciju štete nakon nevremena koje je bilo u proteklih desetak dana u Srbiji.  Trenutno se prikupljaju svi izveštaji na osnovu ...
Eb894fbea5a5a38c1cf2831d94ff8ed2
Info Poljoprivreda
11.05.2018.
Radnice turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu obustavile su jutros proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad. One su juče ...
1 sdcafe.rs
Info Poljoprivreda
22.11.2017.
Meštanin sela Lunjevca, u blizini Smedereva, posle 30 godina rada u mehaničarskoj radionici, odlučio je da napravi traktor za svoje domaćinstvo. Za godinu dana sastavio je traktor koji će ubudu...
64bd92c776916bb3f5d4c018b3ed37d4
Info Poljoprivreda
09.11.2017.
Grad Smederevo raspisalo je poziv za izbor izvođača radova za prvu fazu gradnje sistema za navodnjavanje Udovički plato u Smederevu.   Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, reč...
1 sdcafe.rs
Info Poljoprivreda
19.08.2017.
U smederevskom kraju rod breskve je solidan, ali je zbog suše gotovo prepolovljen u odnosu na neke od najrodnijih godina. Dvomesečna suša je odnela danak i kvalitetu, što je utica...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 27
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300