Zanimljivosti Zdravlje
11.09.2014.

5 halucinogenih biljaka koje je moguće legalno uzgajati

213d8228ff0a13f0e784412767b10b56

Dok je legalizacija kanabisa sve aktuelnija tema, mnogi zaboravljaju da ovo nije jedina biljka sa halucinogenim svojstvima. Priproda ih je prepuna, a mnoge od njih se mogu sasvim legalno uzgajati. Mada je ekstraktovanje hemikalija koje se u njima nalaze i njihovo konzumiranje u vecini slučajeva i država strogo kršenje zakona.
Iako su ove biljke legalne, nije preporucljivo njihovo konzumiranje.

 

1. Argyreia nervosa

Argyreia nervosa je biljka puzavica (loza) poreklom iz Južne Azije koja danas može da se uzgaja i u mnogim delovima sveta. Iako može biti invazivna, često je cenjena zbog svoje estetske vrednosti.
Sama biljka je potpuno legalna u skoro svim krajevima sveta, međutim, vađenje supstance LSA iz semena i njeno prodavanje i konzumiranje je protivzakonito. LSA ili lizerginska kiselina amid, je bila preteča izuzetno snažnog LSD-ija, a ima sličan hemijski sastav, kao i slične psihodelične efekte.
Na internetu se argyreia nervosa često spominje kao “prirodni LSD”, a učinci se porede sa konzumiranjem alkohola uz dodatne psihotropne vizualne efekte, kao što su poboljšane boje. Ovakvo psihodelično stanje traje oko 6-8 sati.

2. Artemisia absinthium

Artemisia absinthium ili pelin/pelen je biljka od koje se pravi poznati proizvod – apsint (kao i još nekoliko alkoholnih pića, uključujući i pelinkovac).
U medicini, pelin se koristiti za razne probavne probleme kao što su gubitak apetita, problemi sa želucem, žučnim mehurom i crevima. Pelin se takođe koristi za lečenje groznice, bolesti jetre, protiv infekcija, za podsticanje znojenja, a ponekad i kao seksualni stimulans.
Prilikom upotrebe ove biljke savetuje se maksimalna opereznost, jer je ona, u celini, otrovna biljka koja nipošto ne bi trebalo da se konzumira u velikim količinama. Iako je uzgajanje biljke legalno, pelin se često koristi i u ilegalne svrhe jer se meša i puši sa kanabisom kako bi povećao psihodelične učinke.

3. Calea ternifolia

Calea ternifolia je biljka poreklom iz Meksika i Srednje Amerike, a poznata je i kao “gorka trava”, “pseća trava”, “Meksička calea” i “biljka snova”. U drevnim meksičkim kulturama calea ternifolia se pila kao čaj ili pušila pred spavanje, kako bi korisnik mogao da “komunicira” sa duhovima u snu. Čontal Šamani ovu biljku zovu “thepelakano” ili “božije lišće”.
Navodno, ova biljka omogućuje korisniku da se seti snova i da generalno češće sanja. Calea ternifolia je takođe i stimulans koji ubrzava vreme reakcije. Lekovito, koristi se za smanjenje groznice. Često se na tržištu može pronaći već osušena i spremna za čaj, ali je u nekim državama u takvoj formi ilegalna. Poljska je prva proglasila celu biljku ilegalnom 2009. godine.

4. Echinopsis peruviana

Echinopsis peruviana je brzorastući kaktus poreklom iz zapadne padine Anda u Peruu koji se danas uzgaja u domovima širom sveta. Ovaj kaktus je popularan zbog alkaloida meskalina koji ekstraktovan postaje ilegalna droga koju su navodno koristili Pablo Pikaso i Oldus Haksli. Meskalin iskrivljuje viziju i stvara kaleidoskopski efekat.
Ljudi koriste echinopsis peruviana već hiljadama godina, a redovnici kulture prije Inka, poznati kao Čavin (od 900. do 200. godine pre nove ere) su od njega pripremali napitak pod nazivom “achuma”, “huachuma” ili “cimora” koji se koristio za vreme ritualnih ceremonija u dijagnostifikovanju duhovne veze i bolesti pacijenta.

5. Banisteriopsis caapi / Ayahuasca

Banisteriopsis caapi, poznata i kao ayahuasca, caapi ili yaje, je vrsta loze koja u prirodi raste u džunglama Južne Amerike, a njena upotreba je zabeležena u mnogim krajevima sveta. Ova biljka u sebi sadrži MAOI, priliično snažno jedinjenje sa anti-depresivnim svojstvima koji se medicinski može propisati samo u krajnje očajnim slučajevima. Od ove biljke se obično pravi napitak (poznat kao ayahuasca) jer se na taj način pojačavaju psihodelična svojstva.
Ayahuasca gotovo uvek izaziva povraćanje pre nego što započne snažna halucinogena odiseja. Ona može biti i zastrašujuća i blažena, a jedan poklonik ju je opisao kao putovanje “psihoterapije na steroidima.” Pošto se izvorni recept za ovaj napitak čuva među stanovnicima Južne Amerike, turisti ih često posećuju kako bi iskusili psihodelično stanje koje ono uzrokuje. Nažalost, ovo se često završi loše po turiste, zbog porastalažnih vračeva u regiji koji samo žele da dođu do brze zarade.
Banisteriopsis caapi loza ne spada među biljke koje se nalaze pod međunarodnom kontrolom, i zbog toga je u skoro svim državama legalna, ali je napitak, ili bilo koja druga varijacija ekstraktovanih psihodeličnih spojeva protuzakonita.

Izvor: Zanimljive Informacije

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
1 sdcafe.rs
Info Zdravlje
14.01.2017.
Zbog lošeg kvaliteta obroka u Narodnoj kuhinji, iz lokalne samouprave najavljuju da će pripremu hrane, umesto Crvenom krstu, poveriti novom dobavljaču koji će biti izabran na tenderu u ovom mes...
0b04b30487dcabb798a252bcb1b1b1d3
Zanimljivosti Zdravlje
01.08.2016.
Slana voda ima pozitivno dejstvo za čovjekov organizam. Predstavlja kratak način za detoksikaciju koja pomaže pri regeneraciji telesnih ćelija, piše Riseearth.com.  Reguliše &...
96b927033f55cdc131fae1bf59a9d2c9
Zanimljivosti Zdravlje
17.02.2016.
  KAFA SPREČAVA DEPRESIJU (I MOGUĆNOST SAMOUBISTVA)  Mnogi često kažu da bi umrli bez kafe, ali Džozef Rivera sa sajta "Coffeechemistry" otkriva da zaista postoji nekoliko st...
Aee2fe075d5a01223718389956d09e03
Zanimljivosti Zdravlje
10.12.2015.
Jedan od najstarijih Poljaka, Ščepan Kocemba iz sela Nove Ribje na jugu Poljske dokazao je da za krupne životne odluke nikada nije kasno, pošto je pre dva meseca, uoči 108. rođendana pre...
74a19445ae9631d033e1dcf9cb1c37a4
Zanimljivosti Zdravlje
16.10.2015.
Nar (punica grantum) je plod žučkasto-crvene boje, prepune jestivih semenki koji dozreva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najlekovitijih voćki, retko je jedemo i koristimo u pripremi jela. J...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 761
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300