23.06.2014.

Punč keksići

091026eb2878dfddd271179036381d82

Sastojci:

200g putera na sobnoj temperaturi
100g šećera u prahu
1 žumance
1 kašika vanilin šećera (možete i ne morate)
prstohvat soli
300 g brašna
1 belance
30ml konjaka, ruma, brendija ili likera od pomorandže
2 kašike soka od pomorandže
200-300g šećera u prahu

Priprema:

Puter penasto umutite sa šećerom u prahu. Dodajte žumance, vanilin šećer i prstohvat soli sve vreme muteći. Sada dodajte brašno, izmešajte i zamesite prhko testo (kao za tart). Uvijte testo u plastičnu foliju i ohladite u frižideru makar 30 minuta pre korišćenja.
Uključite rernu na 180 stepeni. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Testo  na pobrašnjenoj radnoj površini ili komadu papira za pečenje, razvucite na debljinu od 5mm. Kalupima po želji vadite kolače i stavljajte na pripremljene plehove.
Navedeno vreme pečenja u knjizi je od 10 do 15 minuta. Ja sam ih pekla jedva 10 minuta i mislim da su se previše pekli. Ivice treba blago da porumene, ali ne da potpuno potamne. Pecite kolačiće minimalno 8-9 minuta, a celo vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Dok se kolači peku, pripremite glazuru tako što ćete blago umutiti belance pa postepeno dodavati 200-300g šećera u prahu sve vreme mešajući. Dodajte konjak i sok od pomorandže, i dobro sjedinite. Glazura treba da bude poptuno glatka, pastelno belo-providna i da ima konzistenciju topljene čokolade.
Ispečen keks ostavite u plehu da odmori 2-3 minuta pa izvadite na žicu za kolače. Kolači treba da budu topli kada stavljate glazuru.
Glazuru sam premazivala nekoliko puta da bih dobila kvalitetan sloj. Kuhinjskom četkicom premazujte keksiće u debelim slojevima sve dok ne potrošite celu glazuru. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade i da se glazura stegne pa ih onda služite.

*Napomena: keksići su slikani dok je glazura još uvek bila sveža, pa se nemojte začuditi ako vaši ne izgledaju kao na slici.
Sam keks bez glazure je običan puterast keks kakav ja volim, ali ova glazura mu daje potpuno neočekivan šmek.

8dc63557c44d2355eceaa01ed3caa4ca
24.04.2017.
Sastojci: Palačinke: 150 g brašna od heljde 150 g običnog brašna 2 jajeta 200 ml mleka so po ukusu 250 ml kisele vode ulje za prženje palačinki Fil: 300 g starog sira ...
80243410284412b8271c61fe0d050f6a
21.11.2016.
Sastojci: 500 g pasulja tetovca 100 ml ulja 3 glavice sitno seckanog crnog luka 3 čena sitno seckanog belog luka 1 kašika brašna 3 lista lovora 1 kašika mlevene paprike ...
Ccb71c331d622e17b142d22de731a109
01.08.2016.
Sastojci: 100 g smeđeg ili običnog šećera 80 ml vode 800 g lubenice isečene na kockice i očišćene od semenki nekoliko listića sveže nane, matičnjaka ili mente 2 kašike &sca...
D1c18eda35d3398ed62a73c4443f85e9
17.02.2016.
Sastojci: 500 g mekog brašna 1 ravna kašičica soli 1 kašičica šećera 20 g svežeg kvasca 300 ml tople vode 50ml + 2 kašike maslinovog ulja 100 g tanko sečene...
Ce6f9c0a5df80c24f15902d6732f0956
12.01.2016.
Sastojci: Korica: 150 g maslaca 200 g Plazma Mlevene 1-2 kašike ekstrakta vanile Čizkejk smesa: 4 jaja 50 g šećera 250 g krem sira 150 ml slatke pavlake 70 g melevene Pla...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 387
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300