14.10.2013.

Kolač od šargarepe sa bademima i suvim voćem

9f5ead5e51877cfdb8343bb026ae82b8

Sastojci:
1 i po šolja za čaj rendane šargarepe (oko 200g šargarepe)
70g smeđeg šećera
50g oraha
100g sirovih badema
3-4 suve šljive
3-4 suve smokve
1 jaje
60ml maslinovog ulja
kesica burbon vanilinog šećera
sok od jedne pomorandže
korica od jedne pomorandže
300g crnog integralnog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašičica sitno rendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
prstohvat cimeta
prstohvat muskatnog oraha
prstohvat mlevenog karanfilića
komadić putera i malo brašna za podmazivanje kalupa
200g tamne čokolade sa visokim procentom kakaoa
1 kašika ulja

Priprema:
Pripremite kalup za kuglof (ili neki manji pleh) tako što ćete ga dobro namazati puterom i bogato posuti brašnom sa svih strana, a rernu uključite na 200 stepeni. Šargarepu izrendajte na krupno pa pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, koricom pomorandže (ostavite 1 mali deo rendane kore  za glazuru)i đumbirom pa ostavite da stoji 15-ak minuta da šargarepa pusti sokove. U odvojenoj većoj posudi pomešajte brašno, suve začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, lomljene bademe, lomljene orahe i seckano suvo voće – dobro promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede. U trećoj posudi izmutite jaje sa maslinovim uljem i sokom od pomorandže a zatim tu smesu pomešajte sa šargarepom. Dobro izmešajte pa sjedinite sa suvim sastojcima. Masa treba da bude jako gusta (ne curi sa kašike) ali ne i suva, ako je potrebo dodajte još soka od pomorandže ili još jedno jaje. Ako je smesa i suvlja ništa neće faliti jer će kolač će biti jednako ukusan – samo je pitanje da li volite vlažnije ili suvlje kolače. Sipajte smesu u spremljen kalup pa pecite u zagrejanoj rerni od 35 do 40 minuta. Čačkalicom proveerite da li je kolač pečen, ako čačkalicu zabodete u sredinu kolača i bude suva kada je izvadite to znači da je kolač pečen.
Pečen kolač izvadite iz kalupa i stavite na tanjir za serviranje da se hladi dok pripremite glazuru. Čokoladu izlomite na što manje komade pa stavite u posudu sa jednom kašikom ulja i koricom pomoarndže koju ste sačuvali za glazuru. Tu posudu stavite na šerpu sa vodom i kuvajte lagano na tišoj vatri uz povremeno mešanje sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Prelijte kolač čokoladnim prelivom i ostavite da se potpuno ohladi pre služenja.

Prijatno.
http://www.milinkuvar.com/

8dc63557c44d2355eceaa01ed3caa4ca
24.04.2017.
Sastojci: Palačinke: 150 g brašna od heljde 150 g običnog brašna 2 jajeta 200 ml mleka so po ukusu 250 ml kisele vode ulje za prženje palačinki Fil: 300 g starog sira ...
80243410284412b8271c61fe0d050f6a
21.11.2016.
Sastojci: 500 g pasulja tetovca 100 ml ulja 3 glavice sitno seckanog crnog luka 3 čena sitno seckanog belog luka 1 kašika brašna 3 lista lovora 1 kašika mlevene paprike ...
Ccb71c331d622e17b142d22de731a109
01.08.2016.
Sastojci: 100 g smeđeg ili običnog šećera 80 ml vode 800 g lubenice isečene na kockice i očišćene od semenki nekoliko listića sveže nane, matičnjaka ili mente 2 kašike &sca...
D1c18eda35d3398ed62a73c4443f85e9
17.02.2016.
Sastojci: 500 g mekog brašna 1 ravna kašičica soli 1 kašičica šećera 20 g svežeg kvasca 300 ml tople vode 50ml + 2 kašike maslinovog ulja 100 g tanko sečene...
Ce6f9c0a5df80c24f15902d6732f0956
12.01.2016.
Sastojci: Korica: 150 g maslaca 200 g Plazma Mlevene 1-2 kašike ekstrakta vanile Čizkejk smesa: 4 jaja 50 g šećera 250 g krem sira 150 ml slatke pavlake 70 g melevene Pla...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 626
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300