olja milošević
17.09.2014. broj pregleda: 5446

Ja ja

"Uzbunjivač vlasti"

Vladan Cvetković, sada već poznatiji kao „uzbunjivač javnosti“, najmanje je, čini se, uzbunio baš tu javnost. Narod kao narod, vazda reaguje po principu „svako čudo tri dana“. Tako je i u ovom slučaju. Sa novinskim natpisima strasti se uzburkaju. Internet se usija od podrške iz udobnih fotelja, u stilu: „To, brate, razvali ih!“, „Vlado, uz tebe smo“, „Samo napred, ti si pravi Smederevac“, „Bravo, care!“. I, to je to. Sa novim vestima euforija se seli na druge teme, usklici jenjavaju, podržavaoci ostaju u svojim foteljama,a „uzbunjivač“ ostaje sam.

Ukratko da podsetim: Cvetković je kao radnik Sektora za vanredne situacije MUP-a prijavio sumnju na korupciju u procesu gradnje skladišta gasa na obali Dunava kod Stare železare. Zato je od Agencije za borbu protiv korupcije u aprilu dobio status „uzbunjivača javnosti“. Podneo je i krivične prijave protiv većeg broja državnih službenika i uhvatio se u koštac, praktično sa državom.

Na prvu, zvuči utopistički. Neki bi čak rekli i suludo. Ali, da stvar nije ni malo naivna, govore nedavne reakcije Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Umesto da odgovore na konkretna pitanja novinara, odande su odgovorili napadom. I to na „uzbunjivača“. Zatražili su od MUP-a (gde Cvetković radi) pokretanje krivične i prekršajne procedure. Koji prekršaj i delo je počinio, ne preciziraju. Umesto toga, za svoj krucijalni motiv Antikorupcijski tim ministarstva iznosi sumnju da Cvetković sve ovo radi iz nekog ličnog interesa, budući da to ne radi službeno, već kao običan građanin. Brže bolje povezali su ga sa nekom konkurentskom firmom koja je takođe podnela prijavu protiv „Petrol LPG“, vlasnika skladišta TNG u Smederevu. Izražavaju sumnju da je povezan sa njima. Dokaze, naravno, ne nude, ali eto, sumnjivo im je da neko toliko potencira na zakonitosti bez ličnog interesa, a pritom još „uzbunjivač“ i ne živi blizu skladišta. Pa, šta onda ima da uzbunjuje javnost?

To se pita resorno ministarstvo. A jedina logična pitanja ovde su: da li je posao ministarstva da utvrđuje interese i motive građana koji podnose prijave za korupciju i da na osnovu nekih svojih zaključaka sugeriše disciplinske mere? Da li je to njihova nadležnost? Zašto ne kažu koje je to krivično delo počinio „uzbunjivač“ i pruže dokaze za to? Baš kao što je on taksativno naveo krivična dela za koja njih optužuje, sa papirima „ crno na belo“.

Zato smatram da je Cvetković više uzbunio vlast, nego javnost. Neću da sudim, vreme će pokazati gde je istina, ali jedno se oduvek zna – napad je najbolja odbrana. Ili barem pokušaj. Da li je napad na Vladana Cvetkovića novi „gaf“ državnih organa? Jeste, ako se zna da je „uzbunjivač“ zaštićen od bilo kakve „odmazde“ (tu se navodi i pokretanje disciplinskog postupka), naročito od strane poslodavca, u naredne dve godine. Država to mora da zna, a ipak su njeni organi zatražili da se i tu zgazi propis. Jer, ni status „uzbunjivača“ se ne deli „šakom i kapom“. Ne ide to baš glatko. Podrazumeva se da Agencija za borbu protiv korupcije prethodno utvrdi „da lice koje prijavljuje sumnju na korupciju postupa u dobroj veri , da ima dokaze i da nema nameru da ostvari nezakonit i neetički cilj.“

Međutim, ovde svrha napada nije bila samo odbrana. Resorno ministarstvo je na ovakav način vešto preusmerilo pažnju javnosti sa slučaja na uzbunjivača. Cilj je da se svi bavimo Vladanom Cvetkovićem, a ne onim što se radi u Smederevu.

Da li će javnost „progutati“ kosku koju je bacilo ministarstvo? Ovo u velikoj meri zavisi od daljih poteza Smederevca. Ali i od nas Smederevaca. „Uzbunjivač“ je odmah „uzbunio“ zaštitnika građana predstavkom protiv čelnice Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, zbog ugrožavanja ustavnih prava garantovanih Ustavom Srbije. Podneo je i tužbu protiv tog ministarstva, kao i krivičnu prijavu protiv šefa njihovog Antikorupcijskog tima za zloupotrebu položaja i prekoračenje ovlašćenja. Ovaj put na teret im stavlja krivično delo uvrede, povrede tajnosti postupka i lažnog prijavljivanja .

I dok se ceo slučaj vrti u začaranom krugu i pljušte prijave na sve strane, gradska administracija „mudro“ ćuti. Nije se oglasio ni predsednik lokalnog parlamenta Branče Stojanović kome se „uzbunjivač“ nedavno obratio otvorenim pismom. Dom kojim predsedava usvojio je Plan detaljne regulacije za koji Cvetković tvrdi da je suprotan višem aktu - Planu generalne regulacije i Zakonu o planiranju i gradnji i za to nudi dokaze. Predsednik našeg parlamenta nije javnosti ponudio nikakv odgovor.

Ćuti i gradonačelnica Jasna Avramović sa sve službenicima koji su svojim (ne)činjenjem dozvolili kršenje urbanističkih akata i zakonskih propisa. Ako je istina pak na njihovoj strani, zašto ćute? Zašto oni javnosti ne ponude kontradokaze? Da li je ćutnja znak „uzbune“? Prebacivanja odgovornosti na viši nivo? Šta li je?

Javnost mora da zna na čijoj strani je istina.

Olja Milošević, novinarka PolitikePlusic 17 Minusic 2


Ocena

Ocenjeno 11 puta. Oceni

Komentari

Missing
м.с.пешић
02.02.2017.
"Кад би само Вучић знао"..., "Кад би само друг Стаљин знао...", "Кад би само друг Тито знао...", "Кад би само Лека знао..." говорили су они што су чекали да их одведу... а лако је говорити "Браво за узбуњивача..." или "Ми стојимо иза тебе..." али нема никог испред! Ако баш чезнете да вас неко, коме говорите, исмеје, реците Јасни да ћете обавестити Вучића о њеном зулуму и понесите госпођици неке седативе да не прецркне од смеха...
Plusic 1 Minusic 0
Missing
Mara
27.01.2015.
MA KAD bi SAMO VUCIC saznao sta se sve radi po javnim preduzecima KAKO su samo pojedini VD direktori sa laznim diplomama sa super platom da povlasceni ne rade nista osim sto se debelo greju u svojim foteljama dok se radnici kaznjavaju,,. smrzavaju i nemogu samo da zarade za te dzabalebice ma treba jos da im kupi biceve pa udri jos jace E Vucicu osvrni se malo na svet oko sebe
Plusic 6 Minusic 5
Missing
ivan
03.11.2014.
A kako drugacije podrzati Cvetkovica, osim iz fotelje? Sta ste ocekivali? Imali ste sociologiju na FPN u I mozete bolje sagledati ovako panasanje masa. Zelite demonstracije ili neki vid javnog bunta u zemlji u kojoj ne postoje pravne institucije I pravda. Posle par vasih tekstova ste ocekivali revoluciju? To se u ovoj zemlji ne desava tako lako I trebali bi ste imati razumevanja. Zbog par vasih tekstova iz "fotelje" o tom problemu niste "zaradili pravo" da kritikujete "podrsku iz fotelje". Razmisljate isto kao I politicari - "mi smo dobri, samo narod ne valja".
Plusic 5 Minusic 7
Missing
Broj 2 uzbunjivac
02.11.2014.
Bravo ,mogu samo da ga mrze.
Plusic 7 Minusic 2
Missing
Ioca
22.09.2014.
@zika Smederevski mediji (osim sdcafe-a) i jesu "smederevski" zato sto ih finansira gradska vlast (koliko-toliko, bolje ista nego nista) i nisu blesavi da objavljuju bilo sta sto je protiv finansijera. Kada budu bili samostalni (od polovine iduce godine) onda nece ni da postoje jer su nesposobni za samostalnost.
Plusic 24 Minusic 3
Missing
Irena
19.09.2014.
Svaka cast !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Plusic 26 Minusic 2
Missing
žika
18.09.2014.
G. Cvetkovića podržali su i gradski odbori Dveri, DSS i SRS . To što niko od smederevskih medija to nije objavio takođe je veliki problem o kome se ćuti. Bilo bi zanimljivo da novinari kakvi su Olja iz Politike, Jelena iz Novosti i ostali dopisnici nacionalnih medija napišu reč - dve o radu TV Smederevo, RTVSD, "Našeg" glasa, "Naših" novina i ostalih "smederevskih" medija.
Plusic 49 Minusic 4
Missing
Milutin Marković
18.09.2014.
Bravo! Za uzbunjivača i bravo vama što skrećete pažnju javnosti na celu priču.
Plusic 43 Minusic 3
Dodaj komentar

Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li nosite masku i rukavice na javnim mestima kao zaštitu od Koronavirusa?
Da.
Ne.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 171
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300