Gordana
14.08.2010. broj pregleda: 4766

Za sd cafe

Miholjsko leto i štrumfle

Mislim da sam, kada sam prvi put udahnula, snažno poželela da vrisnem: „Kako je ovo divno!“ Sigurna sam da sam odmah videla sve što je daleko od divnog, ali sam ubeđena da sam istovremeno donela odluku da je divno i da će uvek tako biti. Život je dobar učitelj, te je odmah počeo da iskušava moju odluku teškim zadacima.

Od sećanja na roditeljski dom ostao mi je jedan pogled na tavanicu, mekota bračnog kreveta u zamračenoj spavaćoj sobi i usamljenost velikog predsoblja. Ostala je i slika moje tužne majke na zimskoj terasi kadrovskog stana u tmurnom rudarskom gradiću. Osmeh ume snažno da produbi tugu.

Dok su me, kao prvo dete rođeno posle moje majke u našoj maloj 'sa svih strana izbegloj' porodici – ljuljali, kupali, mazili i pazili, piljila sam im u oči i u njima posmatrala slike, predele i prizore koje moje malo iskustvo nije moglo da razume, pa je moja duša stalno osećala neobjašnjivu tugu. Zbog tog zagledanja u tugu, oči su mi dobile izraz tužnog kučeta.

U prvom osnovne mi se u školi stalno piškilo, a bilo me je naravno stid da to svi znaju, pa sam trpela. Jedanput sam pogrešno izračunala odnos između snage trpljenja i vremena potrebnog da stignem do kuće. Rezultat su bile mokre lasteks pantalone i do pola pune duboke cipele u kojima su žmićkala moja stopala.

U gimnaziji sam umesto uniforme-školske kecelje nosila bakinu teget haljinu, „sečenu“ na kukovima, od tanke čoje, i njene plitke kožne cipele. Umesto tadašnjih hit unihopki, obuvala sam njene grilon čarape sa štrumflama od debelog lastiša. Moja drugarica Branka i ja smo volele da nosimo te bapske stvari, da se podlaktimo i šetamo daleko van grada (čak do Carine, Papazovca i Leštara – o, to je bilo tako avanturistički!), i da razgovaramo o Getsbiju. I o nekim zanesenim i čupavim mladićima u koje smo po definiciji bile beznadežno nesrećno zaljubljene.

Studentski dani su ostavili miris oktobarske usamljenosti pomešane sa suncem Miholjskog leta, a ono je opet podsećalo na moju majku. „Indijansko leto“, govorila je tih dana sa setnim osmehom, kao da se prisećala nekog svog davno prošlog i srećnog života, tamo negde i nekada, u kome mene nije bilo. Nije mi toliko bilo žao što me nije bilo tamo, koliko što ovde gde me ima ona nije bila srećna.

Kao nadoknadu za to što sam rasla bez oca, dobila sam dvojicu ujaka od čije ljubavi ponekad nisam mogla da dišem. Tuga se pretvorila u saosećanje, a kučeći tužan pogled dao mom odrazu u ogledalu nešto što je vremenom počelo da mi se dopada. Tako mi je tuga pomogla da zavolim sebe.

Trpljenje i piškenje, u saradnji sa menstruacijom, učinili su mnogo za razvijanje moje ženstvenosti, kao i pritisak štrumfli ispod do grla zakopčane haljine.

Umiranje moje majke usred Miholjskog leta, odlasci u bolnicu pod poslednjim toplim zracima sunca, nova boja oktobarske usamljenosti – sve to je učinilo da shvatim veličanstvenost smrti.

Dugo sam verovala da su me deca i majčinstvo promenili. Trebalo je da deca odrastu a majčinstvo postane karakterna osobina, da bih shvatila da su oni zapravo probudili nešto što je već postojalo, nešto sa čim sam rođena.

Ujutro, kad se probudim, prvo što pomislim je: „Kako je sve ovo skoro nepodnošljivo divno.“Plusic 0 Minusic 0


Ocena

Ocenjeno 17 puta. Oceni

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovaj blog.

Dodaj komentar

Za sd cafe
Gordana
26.04.2018.
Prvi put sam naletela sa SD cafe u leto 2004. godine, kada sam neposredno po objavljivanju svog romana želela da nekako obavestim javnost o tome, a da bude diskretno. Mogla sam da udarim na sva zv...
3279 pregleda | 0 komentara
Za sd cafe
Gordana
05.04.2017.
Te 1968. imala sam sedam godina i pohađala prvi razred u Cvijićevoj. Maglovito se sećam ujaka koji je u uniformi stajao na sred dugačkog predsoblja dvosobnog kadrovskog stana u kome je živelo nas ...
7600 pregleda | 1 komentara
Za sd cafe
Gordana
04.03.2017.
Jezici sunčevih zrakova lizali su površinu Jezave i palacali po svežim kamenovima oblizujući sa njih još ponegde zaostale tragove jaja. Irina je nežno dodirnula muževljevo rame, okre...
2905 pregleda | 0 komentara
Za sd cafe
Gordana
03.03.2017.
Tri reči Upita me malopre moj drugar iznenada, takoreći iznebuha, pa još iz prikrajka, nenadano: „Koje su za tebe tri najlepše srpske reči?“ O tome kako se on i ja dan...
4417 pregleda | 0 komentara
Za sd cafe
Gordana
01.03.2017.
  U petak uveče (beše 24. februar leta Gospodnjeg 2017) završim prevod i pošaljem ga, posle tri nedelje dobrog rada. Odličan posao, ja optimalno zadovoljna, ma sve na ...
3306 pregleda | 0 komentara
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li nosite masku i rukavice na javnim mestima kao zaštitu od Koronavirusa?
Da.
Ne.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 178
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300