Info Politika
16.06.2016.

Važne posete za Železaru

7ab6578093038ac2651108ca06613a9c

Železara Smederevo, koja je kroz istoriju ugostila mnoge visoke državnike, priprema se za predstojeću posetu predsednika NR Kine. Ovih dana, dok se prisećaju važnih poseta i anegdota, svi su okrenuti predstojećoj, svakako istorijskoj poseti predsednika NR Kine 18. juna. Ima treme, ali i velikih očekivanja.

- Danima se fabrika doteruje. Čisti se, pere, farba, sadi cveće. Sprema se ko nekada za posete druga Tita - kroz šalu i osmeh kaže jedan radnik. I jeste tako. Pisac ovih redova rado se priseća poseta mnogih domaćih i inostranih državnika. Tokom višegodišnje izgradnje i rada Želazaru često posećivali visoki domaći društveno-poliički radnici, funkcioneri, političari i funkcioneri. 

Te posete ostvarivale su se najčešće kada je trebalo da se pospeši izgradnja novih pogona, ili kada se vršilo njihovo puštanje u rad ; 1971.septembar, Visoka Peć, 1974.april, Hladna Valjaonica I, 1974. novembar, Konvertorska Čeličana, 1979.jun, Topla Valjaonica I, 1980.jul, Japanske Makaze, 1986.mart, Hladna Valjaonica II, i 1991.septembar, Topla Valjaonica II. 

U tim prilikama, i inače, od najznačajnijih gostiju bili su: Svetozar Vukmanović -Tempo, 1964. godine i više puta, Jovan Veselinov, 1964.godine i više puta, Dragoslav Marković-Draža, 1970. godine i više puta, Belgijski kralj Boduen 1973.godine, Dušan Čkrebić, 1974.godine i više puta. Džemal Bijedić, 1974.godine, Slobodan Milošević, 1989. godine, Zoran Lilić 1994.godine, Bodo Hombah, 2000.godine, Vojislav Koštunica, 2001.godine, Boris Tadić, 2003.godine, i Aleksandar Vučić, 2015 godine.

Ali, koliki značaj je imala i ima smedervaska Železara govori i činjenica da su je posećivali i najviši domaći i inostrani državnici. Svakako je najviši domaći državnik i dragi gost uvek bio Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, koji je inače više puta dolazio u Smederevo.

Inače, kad se govori o izgradnji Nove Železare treba da se kaže da je najveći zagovornik i najzaslužniji čovek za izgradnju Nove Železare u Smederevu bio tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije, Slobodan Penezić Krcun, jer  je 1960. godine pokrenuo inicijativu da i u Srbiji mora da se izgradi nova, velika i moderna Železara.

Lokaciju za izgradnju Železare na ovom mestu preložili su stručnjaci nemačkog "Krupp-a", Pogodnost za stručno opredeljenje bili su povoljan geografski položaj, raskrsnica drumskih, železničkih i rečnih saobraćajnih puteva. Smederevu je išla u prilog i blizina Dunava, pošto se u tehnologiji proizvodnje gvožđa i čelika potroši oko 100 tona vode da bi se proizvela jedna tona lima. Godine 1962. doneta je odluka o izgradnji Nove železare u Radincu, a kamen temeljac položen je 15. maja 1964.godine. Projektovani kapacitet iznosio je 2 miliona tona.

Za realizaciju ovog strateškog projekta Slobodan Penezić Krcun odredio je već poznatog stručnjaka Miodraga Čeperkovića i prepustio mu kompletno rukovođenje i upravljanje od ideje, potvrde lokacije, odabira i kupovine opreme, izgradnje i puštanja novih pogona u rad. 

Teške su muke bile da se završi ovaj metalurški projekat. Najveći udarac ovom projektu izgradnje Nove Železare dogodio se na samom početku 1964.godine, ukidanjem Jugoslovenskog opšteg investicionog fonda. Tako je finsnasiranje Nove Železare palo teret budžeta Srbije, koji je već grcao pod teretom nekoliko velikih investicionih projekata: Hidrocentrala Đerdap, pruga Beograd - Bar, autoput Beograd - Niš itd. Iz tih raloga nije bilo dovoljno sredstava za brzu i efikasnu izgradnju Nove Železare u Smederevu. Godine 1970. zbog političke opstrukcije ostalih republika i nedostatka novca iz srpskog budžeta - rad na ovom projektu gotovo je sasvim stao. Rukovodstvo Železare je i "rukama i nogama" kopalo da na gradilište dovedu druga Tita, kao vrhovnog autoriteta. I to im je uspelo preko Jovana Veselinova, nekadašnjeg predratnog radnika SARTID-a. 

I Tito je došao u Smederevo. Doputovao je iz Beograda sa suprugom Jovankom novembra 1970. godine automobilom u pratnji Dragoslava Draže Markovića, predsednika Skupštine Srbije i uputio se u Železaru.

U Železari je obišao pogon Mehaničke radionice i gradilište Visoke peći. Poslovodstvo fabrike mu je reklo da će trajno obustaviti sve poslove, na šta im je Tito odgovorio : "To ne može, ja ne dam da mi novih milion vojnika ode u inozemstvo, to je kapitalna stvar i to mora da se završi". Tada mu je uručena Povelja počasnog građanina Smedereva.

To je bilo dovoljno da se neprijatelji Železare, kojih je uvek bilo dosta, odbiju dalje i narednih godinu dana je bilo dovoljno da posao završi. Ostalo je zabeleženo da su 28. septembra.1971.godine, u 03:00h ujutru, potekle prve tone belog sirovog gvožđa u Novoj Želerzari u Smederevu. 


Nemački vicekancelar i ministar spoljnih poslova Nemačke, Hans Ditrih Genšer, je posetio Železaru 18. jula 1980. godine, i tada je obišao Toplu valjaonicu u kojoj je bila ugrađena nemačka oprema najpoznatije kompanije Tisen Štal. U to vreme, a i danas, nakon proširenja i modernizacije, ova valajonica spada u red najsvremenijih Toplih valjaonica u Evropi i u Svetu. U njoj je ugrađena moderna tehnologija, tehničko-tehnološka oprema, savremena mehanotronika (servo i proporcionalna hidraulika), a proizvodni proces u polu-kontinualnoj liniji reguliše se i upravlja procesnim računarima.


Nemački Kancelar Hans Ditrih Genšer u posti Toploj valjaonici 1980.godine


Međutim, najveću pažnju svojom posetu načinija prva žena premijer Velike Britanije, Margaret Tačer. Ona je posetila je Železaru 25. 9. 1980. godine i obišla je Hladnu valjaonicu, jer je u njoj bila ugrađena oprema britanske kompanije Dejvi Levi.

Nju su tada dočekali Svetislav Radivojević Cace, generalni direktor, Radoš Gavrilović, predsednik opštine, i moj stric Branimir Džamić, koji je tada bio direktor Hladne valjaonice - kaže Lazar Džamić. - Stric je sa drugim inženjerima 1978. godine išao u Šefild u posetu Dejvi Leviju oko kupovine i ugradnje njihove opreme, da bi Tačer došla dve godine kasnije. I ovde je zastupljena moderna tehnologija, tehničko-tehnološka oprema, savremena mehanotronika (servo i proporcionalna hidraulika), a proizvodni proces u pogonu reguliše se i upravlja procesnim računarima. Inače, ugradnja britanske opreme Dejvi Levi je predstavljala drugu fazu izgradnje Hladne valjaonice, jer je u prvoj fazi bila ugrađena oprema iz tadašnje Istočne Nemačke.

Britanska premijerka Margaret Tačer u poseti Železari 1980. Godine


Ambasador Kine Li Mančang, nedavno je rekao da će u Železaru Smederevo Hestil, u narednih pet godina uložiti 300 miliona dolara u proširenje proizvodnje, povećanje kapaciteta, povišenje kvaliteta, uvođenjem novih tehnologija.

Radnici su svesni važnosti posete, koliko i državnici ugovora sa Hestilom. Oni očekuju stalnu i stabilnu prozvodnju, veći izvoz, veće plate, bolji standard i sigurnost opstanka na poslu, odnosno zadržavanje radnog mesta na duži period.

Šira javnosti je manje poznato da je u junu 2000. godine, dakle tačno pre 16 godina, tadašnja SR Jugoslavija sklopila ugovor sa Kinom o projektovanju, izradi i izgradnji Linije za toplo pocikovanje lima. U velikom timu za operativno sprovođenje tog značajnog projekata nalazio se i autor ovog teksta.


U vremenu od tri godine saradnja i koordinacija su tekle vrlo uspešno i stiglo se do izrade glavnih pojekata, ali su kupovinom od strane US Stila amerikanci odustali od daljeg sprovođenja tog ugovora i same izgradnje. Nažalost.
       

Nikola Tasić Cale

 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
Mačor
28.06.2016.
A di je ovde Vučićeva slika?
Plusic 0 Minusic 0
Missing
Plavi+
20.06.2016.
Bravo za radnika ! U Železari, ali u drugim fabrikama i preduzećima je 70 % "radnika" sa sela. Oni su "polutani", pa doprinosi nisu dobri ni u fabrici ni na njivi ! Treba da se načini diferencijacija ; ili si radnik ili si ratar ! U tom slučaju bilo bi veće zaposlenosti.
Plusic 15 Minusic 0
Missing
radnik
20.06.2016.
veoma veliki dogadjaj za nas a ovima sto krivo motike pa u selo
Plusic 11 Minusic 7
Missing
Bilo jednom u Americi
19.06.2016.
Proslost je bila sjajna, svet je bio u tadas joj Jugoslaviji. A sadasnjost ne moze biti ni do maloga prsta tadasnjim vremenima kada su se ideje pretvarale u stvarnost. Ova dva prva drzavnika koja su posetila Smederevo imala su ogroman uticaj i volju, kakvu ivaj zrecu nema niti priblizno, a zajedno sa ovim "kao vizionarima u pokusaju". Vremena su se primenila, potrebno je da SUPERMAN SA PLANETE KRIPTON dodje u posetu i sam izgradi sve i poboljsa i naravno rukovodi , e tek tada bi bilo rezultata
Plusic 5 Minusic 4
Missing
Po evropskim standardima
17.06.2016.
Hajde direktori svi u nedelju da se "nacrtate" u železari, da lepo čestitate izbornu pobedu, da dočekate "presvetlog" i zakunete se na vernost onome kome niste čestitali na vreme. Dolazak Kineza je oko 14 h a vi u železari da budete oko 7-8, biće prozivke da se vidi ko nije došao. A ako ste kojim slučajem pravoslavci, Svetu Trojicu možete da slavite odmah čim se formira Vlada.
Plusic 10 Minusic 4
Missing
Ecko
16.06.2016.
Ko ne ode na dogadjaj u Zelezaru mora da pise izjavu zasto ne ide, pominje se medju radnicima da ce biti i sankcionisani na neki nacin oni koji ne odu. Demokratija u Srbiji
Plusic 10 Minusic 3
Dodaj komentar
462fd957af1850b2e71f2cdecf392614
Info Politika
31.12.2018.
SRPSKA napredna stranka u Smederevu je od letos prionula na “veliko spremanje” sopstvenih redova, pa je tokom poslednja četiri meseca promenjeno čak šest članova Gradskog veća, a po...
05f6e2ca567aeed1e8516a9c7c0301c3
Info Politika
29.12.2018.
Izvršni odbor Srpske napredne stranke je na vanrednoj sednici doneo odluku da isključi iz stranke Dragutina Mirkovića iz Drugovca nakon što je, na 17. sednici Skupštine grada istu...
A7b50dbd7af0c826201dd0c1f18a8677
Info Politika
29.09.2018.
U utorak je u poseti Smederevu bila visoka delegacija iz pokrajine Hebei iz Kine, gde se nalazi i sedište kompanije HBIS, koja je vlasnik Smederevske železare Od preuzimanja Železare Smedere...
F6f70b107248dc64e8cdbb561582e2e5
Info Politika
11.09.2018.
Smederevski Pokret Tvrdjava najavio je tužbe protiv kompanije Petrol LPG, Grada Smedereva i ministarstva gradjevinarstva Srbije, zbog ocene da transportom tečnog gasa kroz centar Smedereva ugrožavaju ...
1 sdcafe.rs
Info Politika
16.08.2018.
SKUPŠTINA grada u Smederevu je 10. avgusta imenovala pet novih članova Gradskog veća, što samo po sebi i ne bi izazvalo toliku pažnju, da istog dana četiri većnika nisu podnela ostavke -...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li podržavate proteste "1 od 5 miliona"?
Da.
Ne.
Ne zanima me.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 75
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300