Home Info U Železaru stigle i sirovine i garancije

U Železaru stigle i sirovine i garancije

by redakcija

Esmark stil grupa, jedan od vodećih američkih prerađivača i distributera čelika, zainteresovana je za Železaru "Smederevo", a uslovi će biti tema predstojećih pregovora sa državom. Proizvodnja, koja je obustavljena pre mesec dana, biće obnovljena uskoro, potvrđeno je "Novostima".

Delegacija "Esmark stil grupe", od prošle sedmice boravi u Železari, a predvode je neki od bivših rukovodilaca kompanije "Ju-Es stil", nekadašnjeg vlasnika srpske čeličane.

Ovo, inače, nije prva poseta ljudi iz "Esmarka". Kako su ranije "Novosti" pisale, pre mesec dana u Železari je boravila delegacija koju je predvodio Džon Gudiš, bivši prvi čovek "Ju-Es stila", koji je u penziji, i radi kao konsultant za "Esmark stil".

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Amerikanci su veoma zadovoljni stanjem fabrike, i do sada su najozbiljniji partneri.

– Čeka se da završe sa analizom, i daju završnu ponudu. To bi moglo da se dogodi već za nekoliko nedelja. Država insistira na održavanju proizvodnje i očuvanju 5.200 radnih mesta, ali i garancijama za duži period – kaže naš izvor.

Iako su razgovori već vođeni, zvanični pregovori se tek očekuju.

Radna grupa za razgovore sa potencijalnim partnerima, odnosno kupcima Železare "Smederevo", formirana 8. maja, imala je rok da do 25. maja obavesti Vladu o obavljenim razgovorima sa potencijalnim partnerima.

Za Železaru su ranije bili zaintersovani britanski fond "Vestvud" i ruski "Uralvagonzavod".

Dok se iščekuje konačan rasplet krize za jedan od najvećih domaćih izvoznika, stižu i dobre vesti.

Visoka peć, koja je na tihom hodu mesec dana, zbog problema u dopremi sirovina rude gvožđa iz Ukrajine, kao i obnavljanja kreditnih linija za finansiranje proizvodnje, uskoro će biti stavljena u pogon.

– Očekujemo da proizvodnja bude veoma brzo pokrenuta, ali datum ne mogu da preciziram – kaže Branče Stojanović predsednik Skupštine Železare "Smederevo". – Rešeni su problemi sa dopremom sirovina iz Ukrajine, koje su stigle u Smederevo. Takođe, obezbeđene su i garancije za finansijsku podršku.

Stojanović ističe da ne može da govori o potencijalnom kupcu, ali potvrđuje da je "Esmark stil" veoma zainteresovan.

"Esmark stil grupa" je podružnica u vlasništvu kompanije "Esmark", i jedna od vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u SAD.

DO 2012, I POSLE ŽELEZARA
je u vreme "Ju-Es stila" proizvodila oko 180.000 tona čelika mesečno. Zbog krize na tržištu čelika, Amerikanci su je preprodali državi za jedan dolar početkom 2012. godine. Od tada do danas radi sa jednom od dve visoke peći, sa povremenim zastojima, i mesečnom proizvodnjom do 60.000 tona. Gubici su veliki, ali se ne saopštavaju.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!