Info Ekologija
19.10.2018.

U Smederevu zagađenost prešla granice

Ff34ea6d68e1a850ce52173d2068c9de

Da je Smederevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, konstantno dokazuju podaci sa stanice automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine. Samo u poslednjih dvadesetak dana, grad na Dunavu bio je dva puta apsolutni rekorder u zagađenosti vazduha u samom centru. Podaci pokazuju da je 26. septembra u 18 sati izmerena vrednost suspendovanih čestica (PM-10) prelazila 285 mikrograma po metru kubnom, a samo desetak dana kasnije, 8. oktobra, izmereno je skoro 210 mikrograma. Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom. U ova dva kritična momenta indeks kvaliteta vazduha bio je na maksimalnom podeljku – pet, koji, prema parametrima agencije, označava jaku zagađenost. U Smederevu se ovaj indeks retko kada spušta ispod četiri, što označava zagađen vazduh.

Ova pojava gotovo je svakodnevna u ovom gradu. Koncentracija suspendovanih čestica PM-10 često je iznad predviđenih vrednosti. Zanimljivo je i variranje ovih vrednosti tokom jednog dana, kada se skala penje i pada od dozvoljenih do prekomernih parametara, što se vidi u tabelarnom prikazu merenja iz sata u sat. Zanimljiv je i podatak da su povišene vrednosti suspendovanih čestica, naročito od 5. oktobra, zabeležene uglavnom u večernjim i noćnim satima. Mada ni to nije isključiva praksa, jer su 8. oktobra vrednosti bile povišene tokom celog dana. U poslednjih nedelju dana koncentracija čestica koje zagađuju vazduh u centru Smedereva varira, ali retko pada na granicu dozvoljenih vrednosti ili ispod nje.

S obzirom na to da grejna sezona nije počela i da kotlarnice koje u Smederevu još rade na mazut nisu aktivne, građani su se na društvenim mrežama pitali šta je uzrok.

Predsednik Udruženja „Lokalni ekološki pokret” Miljan Ilić smatra da do visoke vrednosti suspendovanih čestica najverovatnije dovodi ruža vetrova.

– Mnogo je faktora aerozagađenja u Smederevu, ali gust saobraćaj i železara su najveći zagađivači. Svi u gradu znaju da je crvena prašina vidljiva i golim okom svuda oko nas, a najgore je u noćnoj proizvodnji. Filteri su loši. U vreme „Ju-Es stila” nije bilo idealno, ali se koliko-toliko radilo na zaštiti životne sredine, plaćali su naknade, a otkako su Kinezi došli, ekologija više nije tema ni železare ni grada. To svi znaju, ali se ćuti jer oni čuvaju oko 5.000 radnih mesta – kaže za „Politiku” Miljan Ilić i dodaje da se „Lokalnom ekološkom pokretu” nije obratio niko od predstavnika HBIS-a, iako su najaktivniji na polju lokalne ekologije.

Kineska kompanija preuzela je smederevsku železaru u junu 2016, ali je Smederevo, prema istraživanjima, tokom cele te godine bilo rekorder po zagađenosti u Srbiji. Nezvanično, grad na Dunavu tada je imao 160 dana sa koncentracijom PM-10 čestica u vazduhu iznad dozvoljenih 50 mikrograma.

Novinari „Politike” u više navrata su pokušavali da čelnicima HBIS železare postave pitanje od važnosti za život građana Smedereva, kako u ekonomskom, tako i u ekološkom smislu, ali se do danas niko nije odazvao.
Šta je PM-10?

PM-10 su čestice dijametra manjeg od 10 mikrometara, poput prašine. One su posledica uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, s obzirom na to da predstavljaju smesu dima, čađi, kiseline i metala, kao i nekih hemijskih elemenata, piše u izveštajima o zagađenju vazduha u Srbiji. Kako ove čestice napadaju respiratorni sistem, pojedini stručnjaci nazivaju ih i „nevidljivim ubicama”.

O.Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
NT Cale
20.10.2018.
Bravo za g-đu O.Milošević, Uuaaa za Vlast u SD i u Srbiji ! Oni ovo čitaju, ili dobijaju izveštaje u aero zagašenosti- i ništa ne preduzimaju. „One su posledica uticaja GREJANJA, saobraćaja i industrije...“, a više puta o tome je pisano, debatovano i apelovano - i ništa ! Svi građni SD-a znaju da bi se realizacijom projekta „Grejanje grada otpadnom toplotnom enrgijom iz Železare“ ova pojava izbegla ! Treba Vlast u SD i u Srbiji SAMO da iskoristi povoljne kineske kredite i HBIS Železaru!
Plusic 11 Minusic 2
Missing
sasa
19.10.2018.
Na sajtu SEPA agencije za zaštitu životne sredine - OBJEDINJENI PRIKAZ AUTOMATSKOG MONITORINGA KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI, nema stanica u Ralji i Radincu?! Kanda ih je neko isključio da nam bude lakše? http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php
Plusic 9 Minusic 1
Missing
sasa
19.10.2018.
Amerikanci (US Steel) su lagali o svom ulaganju u zaštitu životne sredine, predstavljajući sva svoja ulaganja u opremu i proizvodnju kao ulaganja u životnu sredinu. Govorilo se tada o nekim milionima i milionima dolara. Vlast je znala da lažu, ali je ćutala jer su to bili naši prijatelji amerikanci. Sad vlast ponovo ćuti, iako imamo i automatske merne stanice i gomilu ekoloških inspektora, jer železaru drže naši prijatelji Kinezi.
Plusic 12 Minusic 1
Dodaj komentar
Cea65c7332ae4e9ed2b47cb5416d4ed8
Info Ekologija
16.07.2018.
Spomenik prirode Šalinački lug, od centra Smedereva udaljen je sedam kilometara i ima potencijal za turistički park prirode. Međutim, gotovo deset godina nisu uložena sredstva za očuvanje i obn...
E4f6da1e0ba05a9f0cb5e7b03c07919e
Info Ekologija
26.04.2018.
Srpski naučnici iz Instituta za multidiscplinarna istraživanja napravili su revolucionarne iskorake sa mikroalgama. Već su uzgojili prve alge sa kojima će spustiti svetsku cenu biodizela. A sa novim o...
Img 6009
Info Ekologija
29.03.2018.
Prolećno šepurenje Labuda na Jezavi kod Tvrđave. ...
Af23c17316001d6f73f59da5d4d7bcd6
Info Ekologija
24.03.2018.
Ove godine ne samo da je sneg u sred marta iznenadio nas, već je iznenadio i biljni životinjski svet. Pored biljaka koje su uveliko procvetale, došle su nam i rode koje očigledno nisu očekival...
6b05adf1d68fac2075eb1ebe9022543b
Info Ekologija
22.03.2018.
Dunav kod Smedereva je na koti preko redovne odbrane od poplava. Ugrožena su naselja Orešac i Metalor, koja se nalaze na samoj obali. Kotu redovne odbrane od poplava prešao je Dunav k...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
5854a05186def9e390b751f8ef24eb28
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li smatrate da Smederevo ima dovoljno uređenih turističkih destinacija?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 106
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300