Home Info Tender za Železaru Smederevo u februaru

Tender za Železaru Smederevo u februaru

by redakcija

Ministar privrede Željko Sertić rekao je danas da je završni deo pregovora sa kineskom kompanijom HBIS o Železari Smederevo zakazan za januar 2016. godine i da se objava tendera i klasičan proces privatizacije mogu očekivati u februaru.

"U ovom momentu kineska kompanija HBIS je jedini ozbiljan kupac", kazao je Sertić za RTS.

Sertić je kazao da će biti ugašena Agencija za privatizaciju jer "nema potrebe da postoji", a da će Ministarstvo privrede preuzeti sve obaveze vezane za privatizaciju društevnog kapitala u narednom periodu.

"Mi smo po zakonu bili obavezni da društveni kapital do 31. decembra 2015. godine ugasimo i da završimo privatizaciju. Društveni kapital će ostati definisan u odredjenim preduzećima do maja iduće godine i u odredjenim sudskim procesima ", rekao je Sertić.

Kako je naveo, tokom 2015. godine Zakonom o ulaganjima definisani su novi procesi u dovodjenju stranih investitora i brizi o malim i srednjim preduzećima.

"Obezbedili smo da u 2016. godinu ulazimo sa fokusom na mala i srednja preduzeća u Srbiji, te zato smo proglasili narednu godinu godinom preduzetništva", kazao je Sertić.

Dodao je da do Nove godine u Vladi Srbije neće biti usvojen novi zakon o javnim preduzećima.

"Takav smo dogovor imali sa Medjunarodnim monetarnim fondom i kroz zakon o javnim preduzećima definisaćemo mnoge stavke koje nisu bile dobro definisane u postojećim zakonima", dodao je Sertić.

Prema njegovim rečima, novi zakon o javnim preduzećima predvidja strožu kontrolu poslovanja javnih preduzeća.

Kada je reč o naplati takse za RTS i RTV, Sertić je kazao da je za gradjane važno da javni servisi imaju stabilno finansiranje.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!