Info Zdravstvo
06.09.2015.

Strahota u smederevskom porodilištu: Smrt bebe – nesrećan slučaj ili čedomorstvo?

F31e25e4cc1acbbf3016c3df9ac5d889

Porodilja Ana J. poslala je njeno zastrašujuće iskustvo iz porodilišta časopisu Lepota i zdravlje, koje je želela da podeli sa drugim budućim majkama, kao i da skrene pažnju na neljudske uslove kojima su trudnice i buduće majke naše zemlje u porodilištima izložene.

Njeno pismo prenosimo vam u celosti:

– Po uputu svog ginekologa sam dana 17. jula u pratnji svog supruga otišla u porodilište. Po prijemu, doktorka koja me je pregledala i ustanovila da je moja trudnoća uredna i da sam u “terminu” za porođaj. Odlučila je da me zadrži na prijemnom odeljenju.

Istog dana, urađene su još neke dodatne analize, poput vađenja krvi, CTG-a i ultrazvuka. Na ultrazvučnom pregledu doktorka je ustanovila da je beba u pravilnom položaju, ali da se vidi gubitak plodove tečnosti. Ja lično mislim da je to bio već prvi znak da se nešto neuobičajeno dešava. Tada me je doktorka začuđeno pitala: “Da li ste sigurni da je termin baš danas?

Kakvo je to pitanje? Ko je ovde lekar? Zar joj nisu ništa značili nalazi mog ginekologa? Uprkos onome što je ustanovila, mene su ponovo vraćali u predporođajnu sobu, gde sam prenoćila i čekala da se jave bolovi kojih nikako nije bilo. U ranim jutarnjim satima druga doktorka izvršila je ginekološki pregled i CTG. Svaki pregled je bio neprijatan i bolan. Ustanovljeno je da se ništa nije drastično promenilo i da sam “otvorena” oko dva prsta. Tada je dotična doktorka odlučila da mi u 8:15h ubrizga neku vrstu vaginalne indukcije (koja bi trebalo da doprinese širenju kanala materice i karlice).

Moram da naglasim da ova doktorka ima preko 20 godina radnog iskustva i da je mnogo interesantno što ne ume da otvori tubu u kojoj se nalazi gel za indukciju i namesti onako kako treba da stoji. Nakon što sam dobila tu indukciju, krenuli su i prvi bolovi. Tada su me jednostavno ostavile samu u porođajnoj sali da ležim na stolu naredna dva sata. Tek nakon tog vremenskog perioda ponovo su došle, odradile mi CTG… Otkucaji bebinog srca bili su uredni… Dali su mi i drugu indukciju, vensku. Tada sam prvi put nakon više od dva sata ležanja konačno ustala.

Rekli su mi da bi trebalo da šetam kako bi se beba spustila što niže. Tako sam sa iglom i prikačenom indukcijom šetala hodnikom po njihovom nalogu. U jednom momentu baterija se na stalku za infuziju ispraznila i počela da ispušta onaj neprijatan pištavi zvuk, koji me je pored sve ove agonije duplo više nervirao. Naravno, jedva sam uspela da dozovem sestru koja je sa ostalim koleginicama pila kafu. Od silnog smeha i trač partije nisu čule da aparat daje signal da je prazan a nisu reagovale ni na moje dozivanje.

Bolovi su se pojavili. Vraćena sam u porođajnu salu i oko 13h doktorka mi je probušila vodenjak i kao i svaki pregled do tada bio je jako neprijatan i bolan. Opet sam ostavljena sama da ležim. Rekli su mi da se okrenem na bok i duboko dišem.

Paklena vrućina, nigde dašak vazduha. Verovali ili ne, tu sam provela celo posle podne, povremeno su me obilazile i radile CTG. U jednom momentu zatražila sam gazu natopljenu vodom da mi stave na usta kako bih lakše disala jer sam bila izmorena i dehidrirana. Tek negde oko 17h ponovo se pojavljuje doktorka i obavlja ginekološki pregled. Već sam dovoljno bila otvorena, ali i dalje ništa…

Primetila je takođe u predelu bešike neki otok, za koji je mislila da je tečnosti, te su mi sekund posla toga radili pražnjenje ali ni kapi tečnosti nije bilo. Zamolili su me da legnem na bok, podignem jednu nogu: “Kada osetis napon, guraj!” – reče babica da bi me nakon samo nekoliko minuta ponovo ostavile samu.

Bila sam zaista uplašena, jer je ovo bio moj prvi porođaj, nisam znala šta treba da radim, ali sam gotovo bila sigurna da predugo traje…

Proslo je već i 18h kada su došle dve doktorke gde su po stoti put tražile ponovno pražnjenje bešike… Dokle, kad nije bilo ni kapi tečnosti???

Videvši da sam izmorena i da teško dišem rekla mi je da malo ustanem i udahnem malo vazduha. I to sve bez njihove pomoći. Pala je noć. Dotična je sedela, telefonirala i igrala igricu na računaru.

Kada više nisam imala snage od bolova da stojim, konačno su se setili i vratili me na sto i pokušali da me porode. Uz pritiskanje po stomaku, beba nikako nije mogla da izađe, a videla joj se glavica.

Kada su videli “da je vrag odneo salu” obe doktorke su se uspaničile i nisu znale šta dalje da rade. U tom momentu agonije i pakla kad više nemate rešenje i izlaz, jedna od babica je predlagala vakuum porođaj, ali nije smela da se usudi.

Nakon još jednog pokušaja pritiskanja i mučenja, odlučili su se za hitan carski rez. Već sam bila zasečena u vaginalnom predelu, stavljen kateter.

Babicine reči su me pratile sve vreme:  “Drži ovaj kateter, prelazi tamo i penji se na sto”.

Nekako sam se popela na sto i legla… Anestezija, prekid filma.

Kada sam se probudila oko 23h rekli su mi da sam porođena oko 21:10h.

Bila je ponoć kada sam stupila u kontakt sa svojom porodicom. Meni su posle operacije rekli da je beba u Tiršovoj i da je bila u teškom stanju, ali da se stabilizovala. Slagali su. Beba je bila u užasnom stanju i nije preživela njihovo mučenje. Pojava mekonijuma u mojoj utrobi dovoljno govori o tome da je beba uzasno mučena još za vreme porođaja. I još da ne pominjem povrede na bebinoj glavi i ostećeno plućno krilo. Bili su nestručni i neažurni u svakom pogledu.

Zato se postavljaju sledeća pitanja na koje nikada nismo dobili odgovore:

Zašto nisu započeli porođaj još 17. jula kada je i bio termin?

Zašto je porođaj trajao od 8:15h do 21:15h?

Zašto i kako su smeli da me ostavljaju samu da ležim u porođajnoj sali?

Zasto nije i drugog dana urađen ultrazvuk?

Ja znam da neke stvari ne mogu da se predvide i da dolazi do komplikacija tokom porođaja, ali zato su tu lekari i babice da reaguju na vreme.

Ako nije bilo propusta u njihovom radu odakle povrede na bebinoj glavi, odakle krv u plućima i ostećeno plućno krilo, odakle mekonijum?

I na kraju zasto su toliko dugo čekali?

Iz mog ugla, odgovori na ova pitanja su samo bahatost, lenjost i nemar!

Ako im je plata mala, ne treba ni da rade, ili ih treba stimulisati – kovertom u koju ćete staviti 200 eura da bi iole obratili pažnju na vas?

Sramota!!!!!!

Izgleda da je u zemlji Srbiji sve korumpirano.

Pitam se da li je nedužna duša morala da strada zbog njihovog nemarstva i nestručnosti?

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentari

Missing
Lilili
11.11.2016.
Dotičnom gospodinu koji kaže da danasnje majke ne znaju ni da se porađaju bih samo rekla da tako nesto moze samo da kaze neko ciji je IQ jako nizak! I ranije su zene imale komplikacije prilikom porođaja. A obavezno su imale i babice koje.su se brinule o njima. Kad je.porođaj bez komplikacija, zeni ne.treba niko, ona se naravno sama porađa, ali kad se iskomplikuje onda je neophodna pomoć! Tipično muški šovinizam!
Plusic 2 Minusic 0
Missing
Jovana
11.09.2015.
Ti ljudi rade u nehumanim uslovima. Jedan lekar 24 sata. Ranije ih je bilo po dvoje. Oprema je stara. Sto gde sam se poradjala se raspada. Nemaju lekove, maksimalno se stedi i kada se desi nesto kriv je doktor i babica.
Plusic 8 Minusic 19
Missing
milan
09.09.2015.
Posto pravda ne postoji u ovoj zemlji uzeti pravdu u svoje ruke i po kratkom postupku.
Plusic 17 Minusic 5
Missing
boki
09.09.2015.
To odeljenje je lego mita. Šef im ima privatnu bolnicu godinama a direktori ćute. Ko ne prođe tamo nema opreracija,carski rez itd.
Plusic 29 Minusic 1
Missing
Pera
08.09.2015.
Moja baba se u štali porađala ali joj nije smetalo da rodi petoro dece. Ove danas ne znaju ni da se porode nego mora neko za njih.
Plusic 8 Minusic 42
Missing
Giggs
08.09.2015.
Braćo Srbi, očigledno se i u Albaniji i na Kosovu bolje radi kad ih ima toliko i niko ne strada prilikom porođaja. Čak im je zadovoljstvo da se porađaju više puta. Naše porodilište je za porodilje koje vole ekstremne sportove.
Plusic 18 Minusic 1
Missing
jelena
08.09.2015.
Još jedan ispad u nizu. Retko ko ima reči hvale ze našu bolnicu! Lično, ja sam odlično prošla, i beba i ja smo bile dobro nakon carskog reza, zahvaljujući odabranom kolektivu lekara. Svakako, i meni je dotična doktorka (ako mislimo na istu) prozivala i upućivala nedolične komentare!
Plusic 9 Minusic 1
Missing
royalteacher
07.09.2015.
Vrlo slicno iskustvo sam prezivela u smederevskom porpdilistu, samo je moja beba imala srece i uz mnogo antibiotika, sve je bilo ok. Koliko nemara za trudnice, to je neopisivo. Lezala sa 48 sati bez vodenjaka, uz indukcije, setnje i bez icijeg nadzora. Porodila me samo babica, jer je dokorka otisla da ruca. Nakon porodjaja je krenulo krvarenje, panika i svi su odjednom tu. Jedva sam izvukla zivu glavu.Sa drugim detetom sa se porodila u Beogradu i to bih svakome preporucila.
Plusic 37 Minusic 3
Missing
jelena
07.09.2015.
isti,ali potpono isti scenario se meni desio 2006.godine,uzas,sta reci!!!
Plusic 27 Minusic 3
Missing
malena
06.09.2015.
Uzas drzava nam je takva
Plusic 18 Minusic 3
Missing
SD2016
06.09.2015.
Još jedno pozitivno iskustvo iz smederevske bolnice. Sreća naša da u gradskoj vlasti nema doktora iz te iste bolnice! PS Veliko poštovanje za doktore, ali žito treba očistiti od kukolja.
Plusic 13 Minusic 6
Missing
majka
06.09.2015.
Zbog slicnog, ali ne tako tragicnog iskustva moram da kazem: Zasto niste naveli imena ove doktorke i svih koji su u ovome ucestvovali? Kada se cuje ko je to uradio i pozvao na odgovorost takvih stvari ce sigurno biti manje.
Plusic 32 Minusic 3
Missing
Bob
06.09.2015.
Vazi ona stara izreka, nazalost :( Dodjite u Smederevsku bolnicu da umrete... Iskreno saucesce roditeljima i porodici
Plusic 26 Minusic 3
Missing
Realnost
06.09.2015.
Ovo je strasno.Cula sam za ovaj dogadjaj, ali se to izgleda toliko dobro krije i cuti o tome.Ovakva losa iskustva su za nase porodiliste veoma cesta, pocev od bahatih i neljubaznih babica i sestara pa sve do korumpiranih doktora.Zato se ja u nasoj bolnici nisam ni poradjala(pre mesec dana)vec u Naarodnom frontu, samoinicijativno.Za njih, kako za doktore, tako i za lekare imam samo reci hvale.
Plusic 27 Minusic 4
Missing
Pera
06.09.2015.
Sve sto je napisala je istinito, ne bih joj poverovao da nisam bio u situaciji da vidim kako rade. Moja muka je daleko manja, ali videlo se kako se ophode prema pacijentima. Krvario sam u predelu glave, celu noc sam lezao na UK i niko mi nije cele noci prisao da vidi kako sam, nisu mi cak ni krvarenje zaustavili, sve do jutra, dok nisam otisao na usivanje! Za bol nisu imali sta da mi daju sem injekcije... A ti devojko, ne znam ko si, ali tuzi ih, mada to ti nista ne znaci. Dete nema cenu..
Plusic 30 Minusic 4
Dodaj komentar
E1a445a1d7762ae34e6bf9246f7867a3
Info Zdravstvo
21.03.2019.
Svečano je otvorena rekonstruisna zgrada Psihijatrije koja radi pri Opštoj bolnici "Sveti Luka" u Smederevu. U adaptaciju i opremanje zdanja koje je izgrađeno pre 90 godina i nalazi s...
27152dc542f764eefa9acc3004149792
Info Zdravstvo
07.02.2019.
Jedna osoba preminula je od posledica izazvanih virusom gripa u Smederevu, a još dve su obolele.  Dvoje obolelih je registrovano i u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, saopštio je Zavo...
05daba624eab3ef635e9bc74af8d8e6c
Info Zdravstvo
28.11.2018.
 Opšta bolnica Sveti Luka Smederevo je od Ministarstva zdravlja dobila dozvolu za korišćenje novih zdravstvenih tehnologija. U pitanju su imunološko testiranje metodom agl...
Dae52dd45eb33f07f63ae34b2c42e95b
Info Zdravstvo
31.08.2018.
Na području grada Smedereva do sada su tri osobe umrle od groznice Zapadnog Nila, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Zavodu za zaštitu zdravlja u Požarevcu, i to su muškarci, od 68, ...
2239448885d8282677423803007df1a2
Info Zdravstvo
29.06.2018.
U Smederevu je od subote 23. juna do utorka 26.juna 2018. godine održana nesvakidašnja akcija oslikavanja dečijeg dispanzera Doma zdravlja "Sveti Luka”. U saradnji sa studiom Pjer, I...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
40fa6c40d830c92e67e15650fe20ce57
Poslao: Mr Z Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 97
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300