Home InfoDruštvo Stefan iz Smedereva umesto u gastarbajtere, otišao u čobane

Stefan iz Smedereva umesto u gastarbajtere, otišao u čobane

by redakcija

Koliko je u Srbiji teško pronaći nekog ko je voljan da radi na farmi, uverio se Novica Ivanović iz Beča, koji je pre godinu dana počeo da se bavi kozarstvom u belopalanačkom selu Kremenica. Kaže, imao je i sreće, jer je pored iskusnog čobanina na farmu doveo i 19-godišnjeg Stefana Ilića, koga poznaje iz svog rodnog Smedereva.

Stefan Ilić do pre godinu dana o kozama ništa nije znao. Jedino je znao da dok je, kako kaže, gazda Novica u Beču, sa njim o stanju na farmi komunicira preko skajpa. Iako je tražio da mu tamo nađe neki posao, kaže da se nije pokajao što je, na iznenađenje svih, umesto u Beč došao na farmu.

"Svi mi kažu, kao: da li si ti lud, čoveče, gde si otišao tamo, ali meni je okej. Šta me briga, neka pričaju šta hoće! Sve mi je zanimljivo, interesantno, sve mogu da uradim i nije mi teško ništa", kaže Stefan.

Novica na farmu iz Beča dolazi kad god mu se ukaže prilika. Posao u rodnoj Srbiji mu je bio san, uprkos preprekama.

 

"Najteže je bilo da nađemo ljude koji hoće da rade. Znači da sam imao sreću što sam pored ova dva čoveka koja su ovde na farmi – pronašao i doktora, pošto imamo stalan veterinarski nadzor", kaže Novica Ivanović, vlasnik farme koza.

Osim o kozama, Stefan je, čini se, dosta naučio i o životu pored iskusnog čobanina Velibora Penića.

"Mnogo sam naučio: i da cenim to što radim, i da to poštujem, i da sam zarađujem svoju paru, sve", kaže Stefan.

Uoči zime na farmi se svi pripremaju za jarenje. Za godinu dana, koliko postoji ova farma, Novica je, kaže, dosta utradio, ali će planovi biti ispunjeni tek kada ovo stado sa trenutnih 85 poraste na 200 grla.

"Sledeće godine će ovde doći neki prijatelji koji su Austrijanci, koji probaju naše proizvode i sviđaju im se, pa možda probijemo i tamo tržište, videćemo", kaže Novica.

Uz povećanje stada Novica planira i mlekaru, a Stefan da o kozama i dalje uči, pa da, kako kaže, i on jednog dana postane gazda.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!