Home Info Pokret Tvrđava najavila tužbe protiv nadležnih za izradnju skladišta za tečni gas u Smederevu

Pokret Tvrđava najavila tužbe protiv nadležnih za izradnju skladišta za tečni gas u Smederevu

by redakcija

Smederevski Pokret Tvrdjava najavio je tužbe protiv kompanije Petrol LPG, Grada Smedereva i ministarstva gradjevinarstva Srbije, zbog ocene da transportom tečnog gasa kroz centar Smedereva ugrožavaju živote gradjana, navodi se u saopštenju.

U sapštenju se navodi da će taj pokret pokrenuti tužbe protiv nadležnih koji su omogućili da se izgradnjom nelegalnog skladišta za tečni naftni gas na obali Dunava 2013. godine životi gradjana "permanentno ugrožavaju".

"Ovo skladište je po mišljenju Republičkog inspektora Ministarstva gradjevinarstva sporno, jer je rešenje o lokacijskoj dozvoli izdato suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. U istom dokumentu, inspektor zaključuje da glavni projekat za izgradnju skladišta nije izrađen u skladu sa rešenjem o lokacijskoj dozvoli", saopštio je Pokret Tvrdjava.

Taj pokret navodi da glavni problem uz skladište predstavljaju i kompozicije vagona s gasom koje stoje često u centru Smedereva, pored glavnog šetališta, suprotno Zakonu o transportu opasnog tereta.

"Gradjani Smedereva svakodnevno strepe, jer bi eksplozija samo jednog vagona izazvala nesagledive posledice po živote i imovinu gradjana. Podsećamo da je 2016. u selu Hitrino, na severoistoku Bugarske, u eksploziji samo jednog vagona, poginulo osmoro ljudi, a povredjeno dvadeset petoro", navodi se u saopštenju.

Pokret je saopštio da su krivične prijave protiv odgovornih za izgradnju skladišta podnete Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali da i "dalje stoje u fioci i čekaju neko bolje vreme".

"Zbog svega navedenog, gradjani Smedereva okupljeni oko Pokreta Tvrdjava razmatraju podnošenje tužbe sudu protiv svih umešanih u ovaj slučaj. Ukoliko srpski državni organi ne budu imali sluha za očigledno kršenje propisa države Srbije, krajnja instanca obraćanja će biti Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", naveo je Pokret Tvrdjava.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!