Home Info Odloženo paljenje visoke peći

Odloženo paljenje visoke peći

by redakcija

Uprkos najavama iz „Železare Smederevo” da će visoka peć početi sa radom krajem juna, iz fabričkog dimnjaka još nema dima. Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u „Železari” poručio je za „Politiku” da „sve teče po planu, samo se paljenje peći odlaže za nekoliko dana”.  Zašto se odlaže u njeno potpaljivanje i kada će peć početi da radi, nije objasnio.

„Politika” nezvanično saznaje da ipak ne teče sve po planu. Do odlaganja je došlo, jer nema dovoljno koksa, a i sirovina je malo na zalihama za duži rok, tvrdi naš izvor u fabrici. Koksa ima oko 19.000 tona što je dovoljno za oko dve nedelje, a porudžbina iz Lukavca u Bosni i Hercegovini, isključivo zavisi od toga da li će Sberbanka danas odobriti „železari” kredit u tu svrhu. Ni ostalih sirovina nema u većim količinama da bi peć mogla da radi na duže staze, a njeno stalno gašenje i paljenje može dovesti do ozbiljnih tehničkih problema, objašnjavaju stručnjaci. Nezvanično, na fabričkim zalihama ima oko 65.000 tona sinter rude i oko 50.000 tona paleta, što je, navodno, dovoljno za mesec i po dana proizvodnje. Ove informacije za „Politiku” niko od nadležnih nije želeo ili mogao da potvrdi ili negira.

U smederevskoj fabrici sa zebnjom čekaju jesen, za kada je najavljena konačna odluka o statusu srpske čeličane. Vlada Srbije je za jul najavila treći po redu tender za prodaju nekadašnjeg giganta, a dva prethodna su propala. Kao najozbiljniji potencijalni partneri javljaju se „Esmark stil grupa” iz Čikaga u čije ime pregovara Džon Gudiš, nekadašnji prvi čovek Ju-Es stila, zatim ruski „Uralvagonzavod” koji se i ranije interesovao za „železaru” i britanski Investicioni fond „Vestvud” sa sedištem u Beču, sa kojim je prošle godine čak potpisan memorandum o saradnji, a oni su prethodno izrazili nameru da kupe celu fabriku.

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je prošle nedelje da je bolje da „železara” radi uprkos tome što mesečno državu košta osam miliona evra, jer će se tako lakše prodati. Fabriku u Smederevu uporedio je sa „autom koji se lakše prodaje u voznom stanju”. Kada će ponovo poteći gvožđe iz visoke peći u Smederevu, nije poznato.

Deo radnika „železare”, koji su na plaćenom odsustvu, vraćen je ovih dana na posao zbog najavljenih priprema za početak rada, ali se i dalje jedan broj zaposlenih nalazi na plaćenom odsustvu ili godišnjim odmorima.  

O. Milošević
 

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!