Home ZanimljivostiPoznati Miki Maus – TV ikona

Miki Maus – TV ikona

by redakcija

"Parobrod Vili", prvi crtani film u kojem se pojavio Miki Maus, prikazan je u njujorškom bioskopu "Koloni teatar" 18. novembra 1928. godine.

 

Ovaj lik iz animiranih filmova i stripova je postao ikona The Walt Disney Company-ja, a stvorili su Volt Dizni i Ub Iverks. Glas mu je od 1928. godine pozajmljivao sam Volt Dizni, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine. Prvobitno je bilo plairano da ovaj lik nosi ime Mortimer Maus, ali Diznijeva supruga je mislila da je to ime previše žensko, pa je sledeći predlog bio Miki. 

Ovaj antropomorfirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svetu.

Lik Miki Mausa potekao je od pravog miša koji je živeo u Kanzas Sitiju u Diznijevom društvu, a on nas je uvek podsećao na to da je njegov životni rad upravo vezan za njega. Crvene pantalone i velike žute cipele gradile su Diznijevu karijeru, uspešno i bogato, a za njim su usledili i svi ostali likovi koji su upotpunili dečiji svet.

Miki Maus se 1935. godine po prvi put pojavljuje u boji a ubrzo nakon prve filmske uloge pojavljuju se i prvi proizvodi sa njegovim štampanim likom. On najviše voli društvo Šilje i Horacija, ne odvaja se od svog psa Plutona a ljubav njegovog života je Mini, koja mu uliva samopouzdanje i hrabrost da se kao detektiv pravedno bori protiv svih zala sveta.

Izvor: buka

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!