Zanimljivosti | Zdravlje |
18.01.2012.

Marihuanu u medicinske svrhe?

Marihuana

Vrhovni sud Hrvatske nedavno je odobrio korišćenje marihuane u medicinske svrhe, jer je optuženi ovu biljku koristio da ublaži bol zbog multiple skleroze, pa je tako u stvari legalizovao „travu". Iako se tako nešto u srpskom sudstvu nikada nije dogodilo, pojedini lekari tvrde da se i kod nas razmatra upotreba marihuane u lečenju.

I pored protivljenja medicinskog veštaka, Zagrepčanin Domagoj Janković (39) oslobođen je zatvora zbog krivičnog dela uzgajanja i posedovanja marihuane, jer je njenim korišćenjem suzbijao simptome teške i neizlečive bolesti. Hrvatska medicinska javnost, komentarišući odluku, zaključila je da je sud u stvari legalizovao marihuanu kao lek.

Iako je i u srpskim sudovima bilo okrivljenih koji su se branili navodeći da marihuanu koriste da bi ublažili bol, nije bilo oslobađajućih presuda, istakli su u apelacionim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

- Prema Krivičnom zakoniku, korišćenje i posedovanje marihuane je krivično delo. Zato u srpskom pravosuđu nema oslobađajućih presuda, čak i kada okrivljeni tvrdi da je marihuanu koristio za zdravstvene potrebe - navodi PR Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić.

Ali, to da marihuana može imati određena lekovita dejstva potvrdila je za Press stručnjak za lečenje multiple skleroze dr Jelena Drulović. Ona kaže da ovaj opijat nije verifikovan kao lek za tu bolest, ali da su urađene mnoge naučne studije koje su pokušale da dokažu njegovo lekovito dejstvo.

- Još ne postoje relevantne činjenice da marihuana može da leči multiplu sklerozu. Međutim, u svetskim neurološkim krugovima ozbiljno se razmatra mogućnost njenog korišćenja za takozvanu simptomatsku terapiju, odnosno ublažavanje bolova i ukočenosti donjih ekstremiteta koji se javljaju kod ove bolesti. U Engleskoj se najviše odmaklo sa tim istraživanjima i oni već koriste marihuanu za ublažavanje bola - ističe dr Drulović.

Direktorka Bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Jasna Daragan Saveljić kaže da marihuana ne može da se tretira kao lek, jer je registrovana kao droga.

- U našoj ustanovi imamo zavisnike od marihuane, a ukoliko bi doktori preporučili njeno korišćenje za lečenje, napravili bi prekršaj. Marihuana je droga koja izaziva zavisnost i nanosi štetu i zdravom čoveku. Ja sam apsolutno protiv toga da se ona koristi kao lek. Njena lekovita svojstva nisu dokazana i sa tim se ne treba igrati.

Predsednica Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance i profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Milica Prostran ističe da je prema zakonu u Srbiji ova supstanca zabranjena u lečenju.

- Britanci su legalizovali marihuanu kao terapiju za lečenje bola. Oni nisu neozbiljni u svetu medicine i zato smatram da postoji opravdanje za njeno korišćenje, naravno isključivo u te svrhe. Ipak, kod nas je raširena fobija od opijata, pa se zbog toga ne razmatra mogućnost eventualne upotrebe marihuane u lečenju, ne samo multiple skleroze već i drugih bolesti - objašnjava profesorka Prostran.

Izvor: Press online

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
Validacija
Da6ef8c2031a0650bffa11002954c667
Zanimljivosti | Zdravlje |
18.04.2014.
Apsint je liker koji se proizvodi od anisa, pelena i šećera, a sadrži i do 72 procenta alkohola.   Navodno ga je prvi put proizveo dr Pjer Ordiner (Pierre Ordinaire) 1792. godine k...
7560b59735abe93fd66cb44a8d299670
Zanimljivosti | Zdravlje |
24.03.2014.
Vaši mišići nisu sačinjeni samo od vlakana i nerava. Oni su složena tkiva koja vam omogućavaju kretanje i u tom procesu "troše" kalorije i masti i daju vam vitku fig...
229af1f6fa94223e72624c26ab624987
Zanimljivosti | Zdravlje |
09.03.2014.
Postoji veliki broj predmeta koje redovno pipamo a posle toga ne peremo ruke. Naravno, novac je na prvom mestu najprljavijih predmeta, jer ne možete ni da zamislite gde je sve bio i kakve je sve...
B1a22813fc366462b65abb1e1785cdea
Zanimljivosti | Zdravlje |
23.02.2014.
Svako voli da ponekad pojede ljutu hranu, koja ima i svoje prednosti.   Pomaže pri mršavljenju  Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja s...
Dfc885c8ff0ace57c0df676b9acad9ea
Zanimljivosti | Zdravlje |
10.02.2014.
Banane su voće koje veoma rado konzumiramo a u prodavnicama ih nalazimo tokom cele godine. S obzirom da ih često kupujemo, zanimljivo je ponešto znati i o njima.   1. Govoreći s a...
Lux-sdcafe Soho-baner
Djuneks
vrati na   /\